Јас ти кажвам за приватен сектор. Владата шо прај е друг муабет. Државен проект е секогаш преку врски.
А... И немој да велиш дека не вреди факултето. Не ги учи така децата! Со наш факултет има еден куп исселени во странство. Посебно во ИТ
Близок мој работи како успешен програмер овде кај нас ,а извесен период и во европска држава.Има факултет што не е сроден.Ми има во разговор спомнато дека многу сака да работи во САД ама единствено го кочи тоа што нема соодветна диплома.Негови другари со соодветна диплома одамна заминале.Е сега дали е пречка само во САД не знам.
Ako si od IT fakultet, ili sroden, mozes da apliciras za talent programata: https://career.seavus.com/job-opportunities/itemid/679/telecom-platform-talent-program Free e, ako te biduva, mozes ili QA ili Dev da ostanis da rabotis vo Seavus. A akademiite se poskapicki malku. ako si od totalno nesroden fax, imas sansa pak. Poznavam licnost so zemojdelski fax, bese na testing academia vo Seavus (sedc) i se vraboti tamu. https://www.sedc.mk/akademija-za-testiranje-na-softver/ Taka da ima sansa da. Inaku se soglasuvam so @Ajronmen, celosno, vo pogled na diplomite. Vo IT industrija sum, diploma ne mi ni pobaraa koga se vrabotuvav, samo na testiranja bev. Mislam nekade po 3 4 godini mi ja pobaraa, za da stoi vo HR sistemot. Pokazi znaenje i sraboteni proekti = ne ti treba diploma. Za stranstvo da, moze ke treba.
Што е со али експрес, производ 200 ден, достава 3.000ден??? И кај Вас ли е вака или? Која логика им е ова?
Поскапен е шипингот, скоро и да нема работи со бесплатен шипинг, а на многу ми излегува шипинг и по 6000мкд.
Така е за Македонија и за други земји ко нас што немаат директни летови кон Кина пример. Пробај смени земја на испорака Франција, Русија, Германија, Америка...па ќе видиш. Бесплатна или минимална испорака имаат производи што се со мала тежина само.
Со физичко поднесување на барање е во Управа за водење на матични книги. Подрачнo одделение Скопје се наога на ул. Кеј Димитар Влахов во близина на камениот мост и Македонска опера и балет. Spoiler
Здраво дали некој го има Delimano Air Fryer Star - Апарат за готвење со топол воздух и ако може да сподели мислење?
Го имам, супер е за сите видови месо и разни замрзнати работи како паниран кромид, компирови крокети, переци, мантии, итн.