Општи прашања

Discussion in 'Кафе-муабети' started by k.i.m, Dec 10, 2011.

1. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Не е посна.

DoubleK likes this.
  2. DoubleK

DoubleK Истакнат член

Дека петок или нема то врска?

3. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Јас колку што знам... Ако не се пости, славата е мрсна. Одев порано на таква слава. Знам дека за Божиќни пости, на пример, славата е посна. Исто и за Велигденските пости.

4. Black girl

Black girl Форумски идол

Баш дека е петок би требало да е посна. Нема врска посни-непосни денови.

5. Waverly Raven

Waverly Raven Популарен член

Веќе ја подигнав пратката, но ако при секоја пратка вака правам, каде е крајот…?

Веднаш после пристигнување на пратката бев во поштатата во Карпош и ми рекоа да им напишам податоци и ќе биди пренесено до соодветниот “сектор”. Ова го направив уште 3-4 пати оти се направи еден месец откако пратката пристигна, а од неа ни трага ни глас.

Значи не секогаш би имал слободно време да се дрндам на секое до поштата оти таму не си ја вршат работата. Од таа причина веќе нема ни да нарачувам на домашна адреса оти вака исто ќе биди.

Инаку поштар не ни има, за да ми ја донеси. Тие се таму затрупани во пратки оти нема кој да ги процесира, т.е. има ама не си ја вршат работата! Вработениот на шалтер ми вика не можел тој ништо да направи, само “по негова добра волја ќе пренесел да ја побараат”! Во државава дојде на платени вработени да им се клањаме за добра волја, за да си ја сработат работата! :@

Откако им се напнав по 100ти пат, тек тогаш ја најдоа. МКД Пошта е сведена на едно катастрофално ниво, никогаш вака не било.

Last edited: Oct 23, 2023
  6. bookslover

bookslover Популарен член

И јас се карам секој божји месец со нив, не си сам и знам како е. Јас еднаш и драма им направив во поштата кај железничка бидејќи не само што не се способни да си ја вршат работата туку се и полу-писмени. Поштарот ниту знае да чита, оставил пратка во друг влез кај друг човек, бруки живи. Не знам што друго да те посоветувам освен тоа да одиш и со тракинг бројот да си ја бараш пратката кога ќе видиш во пошта дека е бидејќи другачие нема да си ја добиеш.

Waverly Raven likes this.
  7. Снегулк@23

Снегулк@23 Истакнат член

Работи секој ден зоо, 365 дена

Anyshka likes this.
  8. Снегулк@23

Снегулк@23 Истакнат член

Ако е во петок посна е

Anyshka likes this.
  9. Sielo❤️

Sielo❤️ Истакнат член

Предлог некоја апликација за изработка на портрети, нешто слична на MomentCam?

10. AneSk

AneSk Популарен член

Да, оваа година е посна за Петковден.

Anyshka and DoubleK like this.
  11. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Посна е, бидејќи паѓа во петок, ние славиме, посна ќе е трпезата.

12. Darlingzz

Darlingzz Истакнат член

Здраво девојки. Би сакала да ве прашам, сигурна сум дека сте поупатени од мене на оваа тема. Имам нешто пари заштедено, па би сакала да ми бидат во банка за да не ги чепкам бидејќи ако се во мене или на картица нема да бидат уште долго. :lol:
    Е сега, не знам како одат тие работи со штедни книшки или како и да се викаат, јас сум на комерцијална банка и гледав на интернет имаат повеќе опции, но прашувам вака што е најдобро бидејќи од банка секогаш кажуваат нив како што им одговара. Како оди процедурата? Одам во банка, им кажувам дека сакам да отворам штедна книшка, давам пари и тоа ли е тоа? Наплаќаат ли нешто за тоа?
    Благодарам однапред. :l:

Alex.T likes this.
  13. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Јас имам штедни книшки за децата, во Комерцијална банка. Не ми наплатија ништо. Им кажуваш колку пари сакаш да ставиш и дали сакаш да ги орочиш. Можеш да ги орочиш на 3, 6, 9, 12 месеци. После тоа не знам како оди. Додека ти се орочени не можеш да вадиш пари. Ама и не ти ни треба орочување. Нема големи камати. Ќе ти отворат друга трансакциска сметка. Се потпишуваш на барањето и на книшката. И тоа е.

14. Darlingzz

Darlingzz Истакнат член

Би сакала тие да не ги трошам, но сепак ако не дај боже ми затребаат да можам да ги извадам. Значи не треба да ги орочувам. Ете за тоа не ни знаев :lol: Ти благодарам многу:inlove:

Снегулк@23 and SummerGirl like this.
  15. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Нема на што. Ако ги орочиш, а сакаш да извадиш дел од парите, ќе треба да го раскинеш договорот.

Darlingzz likes this.
  16. Miss_S

Miss_S Популарен член

Во мојот град се чекаат гости четврток за вечера и петок цел ден. Четвртокот може да се служи и мрсна храна, пред полноќ нели, во петокот посна.

Барем моите блиски така ќе прават.

17. carly j

carly j Истакнат член

Дали можам да патувам зимава со пасош кој истекува на средина на март? Нели имаше некое правило за важност од 6 месеци, ама тогаш што е поентата на пасошот? Термин едвај најдов среде февруари.

Редакција: Ако не, тогаш ќе вадам по итна постапка. Треба да се јавам пак за термин за итна или директно да отидам?

18. Hisha

Hisha Популарен член

Зависи колку имаш, можеш да ги орочиш.. Стопанска банка, халк банка имаат добри каматни стапки..
    иначе ништо отвараш само штедна и мислам ти тече некоја ситна камата.. најтапа се комерц со каматиш

Darlingzz and SummerGirl like this.
  19. zence

zence Истакнат член

Утрово видов дуќанче пишуваше Кројач во зградата до училиште Партение Зоогравски, исто има дукан мислам за поправки во уличето карши Душегупчани на Рампа.

Цунами likes this.
  20. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Некаде читав дека 3 месеци пред да истече пасошот треба да вадиш нов. Не знам колку е точно ова. Ако сакаш да вадиш по итна постапка, можеш да закажеш по интернет. Или јави се на бројот и кажи им да ти го откажат терминот во февруари, па закажи нов.

carly j likes this.