Мене можеби прашањето не ми е за тука, ама некој ако знае нека ми објасни како оди бранењето на дипломска. Мора се да испрезентирам што имам напишано? Како 50стр да испрезентирам за 20 мин мене најмалу еден час ќе ми треба? Тешки прашања поставува на крај комисијата и што ако не знам на ниту едно да одговорам? Што ако се збунам таму? Кога им се даваат поклони, частењето знам на крај, а поклони? Јас и семинарска кога треба да презентирам паничам. Само моите ќе се и една колешка таму ама пак ми е страв, дури и само комисијата да е страв ќе ми е. Јас таму има срцев удар да добијам.
Според мене, дипломска се пишува, не премногу текст, со мали потсетници на слајдовите, другото напамет.
Најнапред треба да се смириш и без панични напади. Штом имаш направено 20 слајдови направи кратка презентација од тие 20 слајда, ќе ги раскажеш најбитните точки, можеш и со менторот/ професорот/ка да се консултираш за кратката презентација да те насочи дали е во ред, да измениш нешто, да додадеш нешто што е битно. Комисијата ќе те прашаат нешто формално од темата што ја имаш одбрано. И да се збуниш ништо страшно, штом си стигнала до тој момент готово е. Поклоните на крај, јас кога бранев заборавив да им ги дадам па ги бркав по ходници хахахха.
Види во Студио 5. Често прават акции 100 слики за 1000 денари со вклучен албум, големина 10х15. Прво и основно, нема да те прашаат ништо надвор од темата, така да колку и да мислиш дека не знаеш, верувај дека знаеш колку да се снајдеш. Не е срамота ни да се насмееш и да речеш извинете од трема се збунив. Плус, дипломската е убав чин, сите сме оделе возбудени, професорите тоа го знаат. 20 слајдови ако си направила, ќе си рачунаш по 1 минута на слајд, или ќе намалиш на слајдови. Зависи дали трудот е теоретски или емпириски, ако е емпириски, теорија ќе кажеш по една дефиниција понатаму ќе си збориш за истражувањето. Ако е теоретски, најбитните дефиниции, ќе си кажеш теории, некоја компарација меѓу нив, и на крај заклучок. Прашања ќе добиеш 3, и тоа е, не е испрашување, не е класичен испит. Јас не сум носела частења како ордевери, сокови, жестоки пијалоци. На двете одбрани ги почастив само со бомбоњера, секој си зеде по едно бомбонче, а пред нив оставив само по едно шишенце вода пред да дојдат. Поклони ако носиш, на крај се даваат. Јас на првата не носев ништо, на втората најсимболично нешто што може - убави тетратки најдов (на убедување од колешки), да сум сега не би го правела тоа. Тоа им е работа. Опушти се, ќе видиш дека сѐ ќе помине во најдобар ред. Ти честитам!
Здраво Дали сте земале електричен тротинет до субвенции од град Скопје? Ако има некој да ми пише плисс
@MissChievous јас на близок пар имам подарено карикатура (од нив со внуците), на малку подалечни monkdolls. Опција е и заедничко патување да им се подари (викенд во убав хотел, спа неколку третмани, неколку дена на некоја дестинација). Зависи кој што сака и што им лежи.
Здраво, убав ден. Едно прашање за тие што фарбате коса почесто. Моментално сум кафеава корен потемен доле посветла сакам постепено да осветлувам без бланж бидејки имам станувано никако не фајкаше само портокалова бех. Сега сакам со фарба само па која би ја препорачале како по добра?
Нажалост не можеш само со фарба, коренот ти е темен и затоа излегува портокалов. Можеби сега постојат др методи за вадење на темниот дел од косата ама пак би користеле бланш.