Општи прашања

Discussion in 'Кафе-муабети' started by k.i.m, Dec 10, 2011.

1. нина122

нина122 Популарен член

Ќе треба да провериш на факултетот на кој што си студирала, обично на секој 4 години има нови студиски програми, беше нешто со ЕКТС врзано, сега прво треба да одиш на факултет, во студентска служба, ќе треба да платиш нешто за повторно активирање на студии, после тоа барање за префрлање на нова студиска програма, па ќе видиш колку од предметите ќе ти бидат признаени, бидејќи можно е на новите студиски програми дел од предметите да ги нема, ќе треба да ги дополагаш, и најверојојатно кога ќе се вратиш сега нема да бидат 6 предмети бидејќи студиската програма мн пати е сменета од тогаш, ама пак зависи од факултет до факултет, пример на медицински факултет тие се предметите, ама на Финки да кажеме на секој 4 години имаш нови студиски програми и промена на дел од предметите.. Да кажеме Калкулус 1 си е Калкулус 1, и пред 10 години и сега, ама предмети како Вештачка интелигенција и слично тогаш немало, имало нешто сосем 10 што веќе неколку студиски програми по ред го нема.. Во студентска служба најдобро би те упатиле.

2. Star_dust

Star_dust Популарен член

Ќе одиш на студентски прашања и таму ќе ги прашаш.

Тука тешко дека може некој да ти одговори, посебно што немаш ни наведено за кој факултет станува збор.

3. Bobak

Bobak Активен член

Се работи за безбедност во охрид но повеќе ја нема таа насока и сакам во идризово да продолжам па затоа не ми е јасно дали ќе ми ги признаат ило све пропаѓа во вода

4. нина122

нина122 Популарен член

Мора да имаат они евиденција колку предмети имаш положено и да ти извадат потврда за положени предмети, ама вака ние може само да нагаѓаме, најубаво е да одиш таму и да прашаш во студентска служба, па после со потврдата за положени испити и други документи ако ти дадат да одиш во Скопје и да прашаш и таму во студентска служба, дали со префрлање, или со запишување од почеток па после да ти прават еквиваленција на предмети.. Не се дешава ваков случај често, и за вакви изолирани случаи тешко дека ќе се најде некој да ти даде мислење кое 100% би ти одговарало да знаеш што да правиш, затоа студентска служба, на стариот факултет, па на новиот, најточно инфо ќе ти дадат.

5. Bobak

Bobak Активен член

Во охрид не ми дозволија бидејки не постои повеќе насоката , а во идризово никој не ми враќа на емаил

6. kokodaki

kokodaki Истакнат член

Мислам дека тоа зависи индивидуално од факултет до факултет.
    Треба прво да одиш во новиот факултет и да прашаш дали воопшто признаваат испити од тој стариот. Ако признаваат после мислам прават споредба на програмата од предметите што ти се слушани и положени од стариот за да бидат кои да ти ги признаат.

7. Bobak

Bobak Активен член

Мене не ми е јасно зошто во охрид не ми дозволуваат да продолжам , секако ќе си платам казна што не го завршив на време

8. kokodaki

kokodaki Истакнат член

Се делат според тоа што плаќаш. На пример пп 50 е ако плаќаш за јавни приходи. Готовински плаќања/неготовински. Затоа со нив плаќаме административни такси, на факултет, даноци и слично.
    Сините мислам се за готовински уплати/исплати. Тоа е ако одиш во банка и сакаш да уплатиш готовина на своја или туѓа сметка.

Ѕвездена likes this.
  9. kokodaki

kokodaki Истакнат член

Да, ама сега прочитав дека на факултетот ти кажале дека таа насока веќе не постои.Мислам кај сите факултети е така.
    Ако насоката не постои ти нудат да се префрлиш на друга, по старата мислам дека не може.
    Дури и во самата насока, ако претрпела нова акредитација, со што добила и нова програма мора да продолжиш по новата.

10. kokodaki

kokodaki Истакнат член

Мислам да купиш нов број е околу 1000/1500 ден.
    Е сега за да го откажеш не знам дали можеш одма, ама нели овие што се припејд мора постојано да ставаш кредит, бидејќи кредитот е со рок на важење. Така да и да не откажеш, ако не ставаш кредит по некое време сами ќе ти го земат бројот.

Ta-mara likes this.
  11. kelly.r

kelly.r Популарен член

Најефтин душек каде има ?

12. zence

zence Истакнат член

Comodita единечен алое вера околу 3700 кога е на акција , го користам и е ок.

Снегулк@23 and kelly.r like this.
  13. Ta-mara

Ta-mara Истакнат член

Alfi tehno centar така нешто беше посебно пред нова година имаат попуст јас дали 2.000 го земав топ е

kelly.r likes this.
  14. Ta-mara

Ta-mara Истакнат член

Многу ,мене претплата не ми е 1500 хаха мислев за тие со кредит колку се

15. Alek90

Alek90 Истакнат член

Оди на страна на кој оператор сакаш или јави се во користничка поддршка за најточна информација, операториве од време на време прават промоции даваат броеви беспари ако ставиш кредит над одредена сума

Ta-mara likes this.
  16. Angel.123456789

Angel.123456789 Активен член

Едно прашање до Скопјани,кој автобус поминува Низ Карпош па оди кон Центар и така низ познатите скопски општини?
    Фала

17. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

22, 5, 15, 24.... На други не ми текнува.

Angel.123456789 likes this.
  18. Cutiepie1

Cutiepie1 Популарен член

2, 5, 7, 21, 22

Angel.123456789 likes this.
  19. Angel.123456789

Фала многу

SummerGirl likes this.
  20. Angel.123456789

Фала многу