Ориз

Discussion in 'Рецепти' started by maja8, Nov 2, 2010.

  1. Tinushka

    Tinushka Популарен член

    Joined:
    May 23, 2010
    Messages:
    1,281
    Likes Received:
    4,897
    Gender:
    Female
    Ориз со печуркии..:P
     
  2. Queen^^

    Queen^^ Истакнат член

    Joined:
    Nov 1, 2015
    Messages:
    166
    Likes Received:
    83
    Gender:
    Female
    joy1 and Tinushka like this.
  3. Mi-Ma

    Mi-Ma Истакнат член

    Joined:
    Feb 10, 2016
    Messages:
    492
    Likes Received:
    1,127
    Gender:
    Female
    Oriz so pecurki i zelencuk (kromid, piperka, tikvica, domat, morkov, brokula i paskanat):inlove:

    Ili polneti tikvici so oriz, meleno telesko meso, morkov, tikvica i kromid i luk i domaten sos :) ( Vcerasniot rucek za mene, mm i sinko :) )
     
    galapce and joy1 like this.
  4. Viktorijaaa5

    Viktorijaaa5 Форумски идол

    Joined:
    Oct 26, 2013
    Messages:
    6,137
    Likes Received:
    91,483
    Gender:
    Female
    @Lady Phoenix @danichap
    вашиот ориз ми изгледа највкусно на слики што сум гледала т.е баш така како што сакам јас да биде,секое зрно да се знае.:DЗнам дека ме е којзнае каква филозофија ама сакам да ми кажете како го приготвувате :$
     
    Doozy likes this.
  5. bella.s

    bella.s Популарен член

    Joined:
    Aug 27, 2013
    Messages:
    2,163
    Likes Received:
    10,941
    Gender:
    Female
    Kako ke ispadne orizot mnogu zavisi od toa sto tip na oriz e,okolu nekoj oriz kolku i da se trudis nikogas nema da bide zrno po zrno..
     
    zhap4e likes this.
  6. Mishela

    Mishela Модератор Staff Member

    Joined:
    Aug 19, 2010
    Messages:
    19,170
    Likes Received:
    81,691
    Gender:
    Female
    За да ми испадне така зрно по зрно, јас го варам исто како што варам тестенини.
    Не ставам вода во сооднос, туку полнам сад и така си го варам оризот. Потоа кога ќе биде готов, го процедувам и испаѓа супер, не ми се лепат зрната. :)
    Можеби не е најправилен начин на варење ориз, ама функционира.
     
    Doozy, Lady Phoenix and Viktorijaaa5 like this.
  7. Viktorijaaa5

    Viktorijaaa5 Форумски идол

    Joined:
    Oct 26, 2013
    Messages:
    6,137
    Likes Received:
    91,483
    Gender:
    Female
    И оваа ќе го пробам :lol:
     
  8. Lady Phoenix

    Lady Phoenix Форумски идол

    Joined:
    May 10, 2015
    Messages:
    2,033
    Likes Received:
    58,310
    Gender:
    Female
    Точно така како што пишала Мишелка. Со тоа што јас и го плакнам за да се одмие вишокот скроб. И секако, треба да го пазиш дур се вари, да не се превари.
     
    Albertos, referentka and zhap4e like this.
  9. zhap4e

    zhap4e Форумски идол

    Joined:
    Mar 27, 2011
    Messages:
    7,113
    Likes Received:
    107,128
    Gender:
    Female
    Да, посебно оној ситен, зрнца искршени.:)

    И јас исто го промивам, како Лејди.:)
     
    Lady Phoenix likes this.
  10. referentka

    referentka Moderator Staff Member

    Joined:
    Nov 13, 2012
    Messages:
    14,784
    Likes Received:
    323,669
    Јас оризот го правам во сооднос 1:3

    Запржувам ситно сецкан кромид додека не стане ,,стаклен,,
    Ако правам ориз со зеленчук, ставам од се по една рака:пиперки, модар на коцки, тиквица на коцки.
    Оризот на крај да се пропржи со зеленчукот малку.
    Доадавам на една чаша ориз три чаши вода.
    Сол, вегета и нане.

    Ја исклучувам ринглата и оставам да проврие малку додека рерната се загрее.

    Префрлам во тавче и во рерна да се свари оризот до крај.

    Мора да се внимава при печењето, да не испари целата вода па оризот да биде сув за јадење.

    Промашај кај ова-нема.
     
  11. Lady Phoenix

    Lady Phoenix Форумски идол

    Joined:
    May 10, 2015
    Messages:
    2,033
    Likes Received:
    58,310
    Gender:
    Female
    Е, интегралниот ориз има една предност. Ако белиот знае да биде сув, овој кога ќе се свари е мек, па дури и сочен на некој начин. Топло го препорачувам.

    Повеќе заситува, повкусен е и не предизвикува дување на стомакот и запек, зашто е богат со растителни влакна.
     
    eli25, Mishela, Viktorijaaa5 and 2 others like this.
  12. Viktorijaaa5

    Viktorijaaa5 Форумски идол

    Joined:
    Oct 26, 2013
    Messages:
    6,137
    Likes Received:
    91,483
    Gender:
    Female
    Се знам да правам ама ориз никако да погодам како што сакам (facepalm) ќе пробам по вашите совети и рецепти.
    Или ќе гледам свеки како го прави,таа преубав ориз спрема :wasntme::lol:
    Фала друштво.
     
    Lady Phoenix likes this.
  13. Ginger^

    Ginger^ Форумски идол

    Joined:
    Mar 16, 2015
    Messages:
    4,320
    Likes Received:
    55,367
    Gender:
    Female
    Колку време се трудам да го засакам интегралниот. Ама никако.:(
    Ме потсеќа на пченица:?:
     
    joy1 and Viktorijaaa5 like this.
  14. Viktorijaaa5

    Viktorijaaa5 Форумски идол

    Joined:
    Oct 26, 2013
    Messages:
    6,137
    Likes Received:
    91,483
    Gender:
    Female
    Исто :|
     
    referentka likes this.
  15. referentka

    referentka Moderator Staff Member

    Joined:
    Nov 13, 2012
    Messages:
    14,784
    Likes Received:
    323,669
    Исто.
     
    Viktorijaaa5 likes this.
  16. Ginger^

    Ginger^ Форумски идол

    Joined:
    Mar 16, 2015
    Messages:
    4,320
    Likes Received:
    55,367
    Gender:
    Female
    И благуњав и блуткав. ИСТО :D
     
  17. zhap4e

    zhap4e Форумски идол

    Joined:
    Mar 27, 2011
    Messages:
    7,113
    Likes Received:
    107,128
    Gender:
    Female
    И јас нејќам интегрален ориз.
    Вики,можда работата е што, оној ориз што ти се свиѓа, како изгледа, е варен, не е печен -тава, затоа ти мањка.:)
     
    Ginger^ likes this.
  18. Smiley11

    Smiley11 Истакнат член

    Joined:
    Jun 5, 2013
    Messages:
    271
    Likes Received:
    170
    Истата ситуација е кај мене само јас мака мачам со грав! :) Се правам а грав никако да погодам, никако! Ни чорба ни тавче - не ме бива! :(
     
  19. orhideea

    orhideea Форумски идол

    Joined:
    Sep 19, 2011
    Messages:
    5,991
    Likes Received:
    66,495
    Мене најмногу ми се погодува ориз со печурки, и на крај му кршам јајца од горе и ставам да се попечи дури јајцата не се испечат убаво.
    А многу сакам да си направам ориз со копани ама не ми се погодува.
     
    joy1 likes this.
  20. loveyouuu

    loveyouuu Истакнат член

    Joined:
    Dec 8, 2014
    Messages:
    89
    Likes Received:
    186
    Gender:
    Female
    Здраво може ли да ми кажете некој убав рецепт за тавче ориз со стек или копани?
    И друго ме интересира дали кромидот и морковот па подоцна и оризот ги попржувате во иста тава во која што печете или попржувате се во мало тавче па префрлате во поголемо налевате вода и печите?