Педијатар

Discussion in 'Бебе' started by lina-kalina, Aug 22, 2015.

1. emits

emits Популарен член

Епа еве од PUPICA примеров тоа кажува, за болно дете матичниот и закажал термин.

2. forumce

forumce Форумски идол

Веднаш ќе си барам нов матичен. Ќе чекам термин за матичен болно дете да ми прегледа,како да не. А пари зема секој месец од мене. Болна работа

3. emits

emits Популарен член

Тоа се убедуваме сите да и кажеме. Дека не е во ред да се лути зато што и наплатиле, туку да се лути на матичниот што не ја примил. Ама полесно е да се плука по туѓото. :D

forumce, mariz and La-loca like this.
  4. mariz

mariz Форумски идол

Малку не ми е јасно, каква е таа консултација? Ако носиш дете да го видат, прегледаат, слушнат тоа е веќе преглед :?:

5. Black girl

Black girl Форумски идол

I jas vo Sistina bev na konsultacija, pa si plativ 2.000 i neshto. Ne ste mi jasni. Privatno se plakja. I mojata maticna ima pacienti privatno sto se pregleduvaat i si plakjaat.

mariz likes this.
  6. mariz

mariz Форумски идол

За каква консултација? Сигурно го прегледале детето...

Ние бевме скоро за дупната глава, ја шиеја и и снимаа главата и платив 4500. Брзо експресно завршивме и супер љубезни беа. Докторка дојде со мене до доле за снимање, па пак не врати нагоре. По 2 дена бевме на контрола, ништо не плативме. А за 10 дена бевме на вадење на конци, ни тогаш ништо не плативме. Секогаш секаде прв преглед за било што се плаќа ако е приватна установа. Јас очекував да ни наплатат и на контролата и вадењето на конците дури, но ете ништо не наплатија..

А матичниот не бил фер што за болно дете рекол за два дена дури... Па недај боже може тоа за пола ден да се искомплицира, а не за 2. Нашата секогаш за било што уште истиот ден ни вика дојдете.

7. Black girl

Black girl Форумски идол

Pa ja pregledaa. Imase stomacen. Samo ja slushnaa I ja pipnaa za stomakot. Sakam da kazam nisto ne potrosija. Toa konsultacija mi beshe vo ironicna smisla. Clenkite se revoltirani bidejki im naplatile pregled privatno. :^)

mariz likes this.
  8. mariz

mariz Форумски идол

Потрошиле време :D Да те сфатив, мојот пост беше исто за нив разјаснување. Јас со синчето кога имаше проблем пред неколку години со стомакот кај и да одев за консултации си плаќав (а кај не бев), а исто не му правеа нешто посебно. Ни ги гледаа старите резултати и му го пипкаа стискаа стомачето. Само на клиника ништо не плаќав, нормално.

9. emits

emits Популарен член

Ако беше лесно да си доктор, сите ке знаевме и да наслушнеме, и грлце да видиме, стомаче да провериме. Секој си го цени својот труд.

Spidy, Kolache na mama and mariz like this.
  10. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Ај вака.
    Читано, недочитано, кажано, недоискажано...

Детето не е болно. Подкашлуваше после ден, два растечен нос.
    Поучена од едно искуство пред 5-6 год, за едно закашлување, сакам да го слушнат на гради.
    Не е проблем и ноќе пред зграда кај матичниот да го однесам, ќе не испочитува, а не пак да отидам на незакажано во ординација.
    Но, далеку е од таму работата, а не сакав да реметам, ниту пак да „трошам“ термини на деца со тт, со симптоми на ковид, со алергии и разни други состојби за кои е неопходен преглед во најскоро време.
    По редот на нештата, прв слободен термин за здраво дете беше четврток и си закажавме.

И, стојам на ставот дека ситуацијата, искуството со ординацијата, не ми е логична.
    Веројатно, оти сум „заслепена“ од нашиот „најдобар доктор“, како што ми ги отвори очите една членка.

Дај боже, никој да нема потреба од лекар, ни деца, ни родители, ни баби, дедовци...
    Останете сите во добро здравје:)

11. emits

emits Популарен член

Си требала и за поткашлувањето да одиш кај својот матичен, а не да реметиш термини како што кажуваш, на друг доктор. И среќа па Сашко имал слободен термин, пошто фул е унапред 2 недели за прегледи на здрави деца. Секогаш се закажува на последен преглед, за нареден. Во исклучителни ситуации при разболување, до сега нити ни закажал, нити ни одбил. Се јавуваш, ти кажува дојдете. Секогаш не прима без проблем.

12. irena.1

irena.1 Форумски идол

Тоа ја се разбирам. Не разбирам зошто си се навредила кога ти рекле приватно да платиш. Така си е, штом не ти е матичен било кој доктор во приватно здравство, приватно си плаќаш.

Kolache na mama and emits like this.
  13. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

појма си немаш.
    1000 еур бруто му останале. Лелеее богаташ еј! Глеј си својот есап да ти излегува, не туѓиот.
    Треба да е срам толку да зема доктор, а не да му мислиш дека многу му се.

14. mariz

mariz Форумски идол

Јас случка да ти кажам, е тогаш и јас се расправав. Старата наша матична отиде во Санте и дента кога ми беше итно таа слободен ден земала и рече дека има замена таму. Одам јас во Санте, човек пред мене со дете веќе влезен внатре искача оди на шалтер и таа му вика 1000ден и овој што???? Па вика нели ова е замена на матичната наша и тие цели беа во прашалници на шалтерот и ја викнаа и докторката која исто не убедуваше дека она била приватна! Татково им рече чао пријатно ќе се вратам да платам немам сега пари :D А после дали им беше незгодно или се слушнаа и со нашата матична, па не ми наплатија и на мене. А навистина беше приватна таа, само малу нелогично беше зошто приватна замена... Тоа ни беше и последен преглед таму, си отиде нашата и во Тетово.

Ама да отидам некаде во приватна установа, а да немам таму матичен, ќе очекувам да платам... И Рес Хумана е приватна, но матичната ни е таму. Скоро бевме кај нејзина замена и не ни наплати. Верувам дека и она приватни прегледи дека наплаќа...

15. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Ај вака да прашам... дали мора да се закаже за кај педијатар пример ако детето ми поткашлува или пак се сомневам дека нешто не е добро.
    Или пак за пеленски осип пример? - јас ја сликнав и на вибер и пратив.

16. mariz

mariz Форумски идол

Па немора да се закаже, ама треба да се јавиш. Ако има термини со здрави деца, ќе ве изолира ако е итно во друга просторија. Бар нашата така прави. А за пеленски осип може да ви препорача и преку тел што да мачкате. Ама ако е за да се прегледа, слушне на гради, носе, грло да се види, крвна слика, мора да отидеш нели...

brm_brm likes this.
  17. RainBow

RainBow Глобален модератор Staff Member

И ние бевме еднаш кај Гого, и тоа за друга работа, не само за консултација и не ни наплати човекот. Не прими, не сослуша, кажа мислење. Ни рече дека тогаш не примал пациенти, но можеме секогаш да отидеме и ќе ја прегледа без да наплати.
    Ама, @PUPICA требало и однапред да прашаш, извинете, дали само да го слушнете и дали, ако се плаќа, колку би ни наплатиле? Едноставно не можеш да очекуваш дека ќе бидат сите како Паскалов, иако да, кога се работи за деца би очекувале, ама ете.

Bozica1980 and mariz like this.
  18. antibiotic1

antibiotic1 Истакнат член

Dobar neuropedijatar za eho na glavce na bebe?

19. Andrejaaaaaa

Andrejaaaaaa Истакнат член

Дали само јас не сум задоволна од најдобриот доктор???
    Со големиот во козле завршив додека он не лекуваше година дена ништо не е.

Butterfly1107 and TheSecret like this.
  20. i13dk

i13dk Истакнат член

Наталија Ангелова - Систина, одличен педијатар невролог.