Педијатар

Discussion in 'Бебе' started by lina-kalina, Aug 22, 2015.

1. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Ама па каков е тој преглед? Не знам, мене не ми е убаво во кола, ептен ако е ситуација со која ќе го заштитам моето и другото дете и е некоја ептен заразна болест, да, ама за друго не.

2. Cka

Cka Форумски идол

Нас ни се случи исто, кај Паскалов, имаше дете со сипаници и се бапна у внатре. Доктотрот рече излезете одма, да не влегува да не ги испозарази другите деца. Влегува од друг влез. Докторот не се плаши, ама деца со паднат имунитет не треба да закачат и сипаници.
    Јас пре би у кола, него со децата да не вмеша, оти кај паднат имунитет па ууште и детето пред нас да е болно и мојата да фати.

3. mariz

mariz Форумски идол

Па заразен вирус е. Ако има во ходникот болно детенце со слаб имунитет кое не оди во градинка и варичела да фати лошо ке биде за него. Плус најмалите бебиња па...
    Нас Паскалов од слика па ни потврди дека е Варичела, ама па и јас 20 дена пред синко имав и бевме сите сигурни дека е тоа.
    Еве пример и со него имам, комшика баш и он во кола во сред зима го гледаше детето... зашто личеше дека има морбили, но не испадна дека е тоа.
    Да не збориме и за тоа дека и трудници има во таа просторија, јас фатив трудна сипаници, незнам од каде, но од некаде надвор беше...

NarCis@, kikin and Sexybaby86 like this.
  4. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Во случајов е сосема во ред во кола да го прегледа, баш поради ризик од зараза на сите дечиња, па и возрасни што чекаат во ординација. Јас не би сакала додека чекам за преглед со малата, да ми внесат дете со потенцијални сипаници, а верувам и секоја друга мајка исто. Баш како што рековте, штом веќе имам болно дете со паднат имунитет, најмалку што треба е друго дете со таков заразен вирус. Ако има посебен влез, во ред е да влезат, но ако треба да се помине покрај сите што чекаат, никако.

Coco31, NarCis@, TheSecret and 2 others like this.
  5. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Разбирам, да, затоа и ми се свиѓа многу кај Паскалов што си има влез од надовор, ама некогаш во гужва сигурно се случува да се прегледа и надвор, реков подобро би било и за моето и за другите деца, да се заштитат. Ама реакцијата на докторкава ме буни, што има да се плаши, не знам. Зимам ракавици, маска, се што треба и готово.

6. irena.1

irena.1 Форумски идол

Ne e problem pregledot nadvor od ordinacija t.e vo kola ako uslovite nalozuvale taka. Problem e drskiot odnos na doktorkata I toa sto ne sakala bolovanje da otvori. I ne e tocno deka ne moze da se otvori bolovanje dur ne se dokaze dali se sipanici. Dete bilo so temperatura I osip, avtomacki mu treba nega.

TheSecret, mariz, Sexybaby86 and 2 others like this.
  7. chocolade

chocolade Популарен член

Не е проблемот што ја прегледа во кола, туку тоа што не сакаше да ме прими тој ден(вчера). А детето од недела е со осип. Јас сум свесна дека има други деца, затоа и се јавив. Можев да не се јавам и да и се бапнам во ординација и да ја прегледа па она да каже дека е сипаница.
    А @mariz убаво си кажа, по 2 деца дали има. А јас когаа и да одам ни толку нема. И како тоа вчера имала деца, а за денес нема деца на преглед? Не се закажани тие со термин од пред 1 недела за да знае. Не ми беше мене проблем да почекам да се ослободи и да искочи да ја прегледа во кола. Работата е што не сакаше да ја прегледа. И што ако ја виде од кола? Може сипаница може од храна и е ми рече. А како денес знаеше дека е сипаница, па и терапија ми даде, сируп за имунитет и крема за мачкање. И денес ни рече да влеземе внатре и внатре не прегледа. И што во тој момент да дојдеше друго дете? Еден влез е, од прозор ли ќе рипавме?

@mariz околу 15.00 часот бевме. Има Т до 38.5, но добра е, расположена, јаде фала богу. Фала на прашање :hug:

Last edited: Dec 25, 2018
  8. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Denes bev nemase niedno dete. Guzva stvarno ima ama samo vo ponedelnik i vo sreda zatoa sto e vtora smena togas, najmnogu ima vo ponedelnik zosto ima mnogu deca sto se na kontrola radi vikenot sto nemozele da odat kaj maticen i radi toa sto e vtora smena zosto na site roditeli im odgovara zosto se na rab. Zatoa jas nikogas ne nosam ponedelnik i sreda osven ako ne e itno. Koga i da sum bila vtora smena sekogas imalo guzva i sme cekale nadvor. Vo Res Humana eden vlez e da, i e poliklinika pa ima i drugi lugje sto doagjaat za sekakvi raboti, ne e privatna ordinacija po pedijatrija pa samo deca da se i da ima posebno za zdravi i za bolni decinja, zatoa mora da se ima malku oset i za onie koi dosle na redoven sistematski. Denes nemase niedno detence i zatoa moze ve pregledala vo ordinacija. I bas kaza deka ima mnogu so varicela deca kaj nea.
    Za pregledot vo kola jas nikako ne bi se lutela. Ne bi sakala dete so somnez na sipanici da e vo ista prostorija so moe dete normalno neli, a majkite tuka sto ja kudat doktorkata za toa sto pregledala vo kola dete so sipanici a ne vo ordinacija bi gi prasala dali dokolku oni se so bolno dete pa i zdravo vo cekalna bi sakale dete so sipanici da im dojde i da sedi do nivnoto dete? Moze da skokate tuka kolku sakate ama koga se raboti za svoe dete i te kako begate od sipanici ko cuma da se.
    Za bolovanjeto neznam sto da kazam ne sum bila vo situacija da mi treba bolovanje pa neznam kako ide taa procedura.

mariz likes this.
  9. pile30

pile30 Популарен член

Е затоа мене ми се допаѓа кај Др.Драгана што има посебни објекти за здрави и болни дечиња.Што ако има друг влез кога во ординацијата кај Др.дишат,кашлаат и сл.Дал ќе поминат во чекална или да било пред нас болничко дете секако има ризик.

@chocolade мајка со лесничко да ги пројдете сипаниците(fingers)

Majjja, emkaemka and chocolade like this.
  10. TheSecret

TheSecret Форумски идол

11. Petra777

Petra777 Популарен член

Некој искуство со др. Слаѓана Ристеска ?

12. chocolade

chocolade Популарен член

Околу 9.30 бевме

TheSecret likes this.
  13. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Znaci nie 2 saata posle vas sme bile.
    Se nadevam nemoze taka da se zarazi :^) znam deka treba direkten kontakt ama sepak :worried: Valjda izmila race doktorkata :?:

14. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Во Кисела Вода? Не ми текнува дали Ристеска се презиваше...

Petra777 likes this.
  15. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Не можам да се редактирам, а сега видов дека е Слаѓана Ристовска. Не ја препорачувам пред се поради тоа што не проверува уво. За уво ќе треба дополнително да закажуваш на уво, нос, грло. Повеќе зборува отколку што е посветена. На почетокот имав убаво мислење за неа ама откако ми рече дека дете е, па како ќе остарете вие, а детето ми патело 10 дена од воспалено уво, ја сменив. Тврдеше дека не е воспалено, а само така со рака го стисна да види дали ќе плаче.

Petra777 likes this.
  16. chocolade

chocolade Популарен член

Зарем заради ова ме праша во колку сум била?? Зарем само од нас можете да се заразите? После нас може имало и други деца со сипаници. Само кај малата во градинка во истата група во моментот има пријавено 3 случаи од вчера. Ја разбирам твојата загриженост, но малку релакс. Не можеме да ги чуваме во стаклено звоно. Незнам колкаво ти е детето, но ако не е бебе нема место за толкава загриженост :)

sofi2107, kukla21, redmama and 3 others like this.
  17. mariz

mariz Форумски идол

Јас 90% ги фатив во Веро, Ситимол, зашто на друго место освен таму пред одмор не бев, ми избија на море во Грчка 4ти ден :D Тие заразни се и пред да избијат. Не се страшни не се грижете, а подобро и мали да ги прележат отколку како мене на 25год трудна, полошо амин, среќа се во ред помина, среќа во несреќа што бев 28ма нед, не било убаво рано во бременоста да се фатат и касно. После мене фати синко, а и сестра ми ја заразивме... она намерно не дружеше за да фати :D Е сега незнам малава дали се рачуна како прележано, или ке си фати некогаш.. :)
    @chocolade со лесно, без белегчиња да поминете, на синко му останаа 3, пази да не се чешка :hug:

JuLleE, kukla21, Coco31 and 4 others like this.
  18. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Da zaradi toa. Imam pravo da znam. Znam deka nemoze da se cuva vo stakleno zvono, vo gradinka koga ke trgne sigurno ke fati,. Namerno ne bi go nosela za da fati kaj i da e ako znam deka ima nekoj zarazen, mnogu normalno neli. No sekako dokolku postoi potencijalna opasnost bi sakala da znam so vreme da jacame imunitet. Normalno deka ke bidam zagrizena kako i sekoja majka.

19. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Нема незагрижени мајки. Кога одиме на лекар, никој не знае кој бил пред нас и со каква болест/зараза влегол во ординацијата. Ризикот секогаш постои и никој нема да ни каже какво болно дете било пред нас на преглед.

@chocolade со лесно да поминете. :hug:

pile30, emkaemka, kukla21 and 2 others like this.
  20. elena.mak

elena.mak Популарен член

@TheSecret озбилно?! Така не се фаќаат сипаници како прво. Какво второ, и ветеринар мие раце со дезинфициенс од пациент до пациент, не па хуман доктор. Дури и безобразно звучеше постов, извини што те повикувам вака на тапет.

Инаку, кога се сомневавме на сипаници кај син ми, исто во кола го прегледа Гого затоа што ни беше страв, полно беше внатре деца. Не беа сипаници од друго беше, ама јас не влегов само мм ја викна сестрата да му каже.

Kitten, JuLleE and chocolade like this.