Плетење

Discussion in 'Слободно време' started by creshicka, Oct 11, 2011.

1. Melany.Macedonia

Melany.Macedonia Истакнат член

па порано убавезно ја гледав баба ми и многу сакав да научам ама никогаш не успеав..
    кога ќе ми треба нешто баба ми е тука ;)

2. 1-Lady-in-red

1-Lady-in-red Истакнат член

знам да плетам и се научив од многу мала,имав желба и научив,баба ми ме учеше :D но навистина ме мрзи да земам да плетам блуза или нешто слично со кое ќе изгубам повеќе време,плетам ракавици,капа,шал или нешто слично за кое нема да изгубам многу време :D Абе мрзаа ... :P

3. Jule.Sk

Jule.Sk Популарен член

За цена не знам да ти кажам.Само знам дека иам плетено монистра и со баба ми елече.Некако ги мотав тие иглите и ке напраев нешо ама сега нишо не се сеќам.Само школо дома од дома школо и да сакаш нема да научиш :D

4. kitty.lover

kitty.lover Популарен член

Жал ми е што не научив, а обожавам плетена облека. За тоа баба е задолжена :D
    Како мала ме научи да везам,ама плетењето ми се виде покомплицирано и немав време да учам, имав улица која чекаше да биде истрчана.
    Планирам летово да научам!

5. koritsaki

koritsaki Moderator Staff Member

Кога бев мала , мајка ми секогаш ми плетеше блузички , елечиња , фустанчиња , и тоа во најразни бои , преубави работи , но еве јас се заинтересирав да научам истото да го правам и за мене пред се за ќерка ми , денес мајка ми ми покажуваше навистина некако комплицирано ми се виде ама почетното го сватив некако утре продолжувам , се надевам за брзо време ке научам како што треба и ке сплетам нешто , па ке ви поставам слика ако успеам :)

6. creshicka

creshicka Популарен член

КОНЕЧНО си најдов кука за плетење. И тоа не една туку 3 во различни големини, од Лидл за 1 евро. Изгледаат вака и се со големина 8.0, 9.0 и 10.0. Розево, сино и зелено е мојот сет. :wasntme:

7. DrenkaC

DrenkaC Истакнат член

Игли за хеклање има и на зелено пазарче и на Бит Пазар. Овие твоите се баш интересни бидејки се проѕирни.

8. creshicka

creshicka Популарен член

Да, многу се интересни бидејки се шарени и за мерак да хеклаш. Инаку не сум од СК. па затоа ми беше тешко да најдам, ама следното доагање ке купам. :)

9. Micheleljubov

Micheleljubov Истакнат член

Јас знам да плетам, ама не излегува убаво како на баба. :( Некако петлите исто ги плете, а кај мене едно поголемо, едно помало, едно лево, едно горе.. Хаос. Битно има шалче. :D

La Stilla likes this.
  10. ines.h

ines.h Популарен член

Само што се начив нова плетка (благодарение на сестра ми )и си сплетив шал. :muscle: .
    Како сум ја совладала ткр на битпазаљр по ново клопче вуница. :D

11. Bubamaricka

Bubamaricka Популарен член

Јас уште од мала научив да плетам со чингалаке со баба ми, па плетев мали како чаршавчиња за дома :lol: А пред извесно време научив да плетам и со игли, како се засилив на почетокот само плетев. Сега некако послабо, ама барем знам како :lol:

12. gentle.girl

gentle.girl Истакнат член

Знам да плетам ама не баш убаво..

13. Katerinceee

Katerinceee Популарен член

Сега учевме во школото да плетеме по предметот Вештини за живеење а јас помима си немам како се плете.Одгоре,оддолу и никако не излегува... :rofl: :rofl: :rofl:

14. Soldier

Soldier Истакнат член

Знам да плетам,научив од баба ми.Знам некогаш кога ке ми текне да земам волната и иглата и до почнам да плетам,ме опушта. :)

15. Wild-GirL

Wild-GirL Популарен член

Како мала многу се интересирав, и научив да плетам. Но, од тогаш помина многу време, и веќе сум заборавила.

16. Heartbeat

Heartbeat Истакнат член

Само обичната плетка ја знам.

17. B.Bulka

B.Bulka Истакнат член

Ееее баш ми е ќејф за темава, сега прв пат ја видов :) Инаку јас уште како мала на 7-8 години прв пат фатив игли во раце :D имав другарка малку поголема од мене, и нејзе баба и ја учеше да плете, па покрај неа и мене ми покажаа. Ми стана интересно, па почнав да ги прашувам моите баби и они ми покажуваа некои плетки, арно ама тоа беше некој период додека помине меракот и толку :D Последниве години повторно ми се роди желбата за плеткарање, поточно имам потреба да направам нешто интересно, да бидам креативна, па така ова спонтано дојде. Најчесто гледам клипчиња на youtube (од таму и сама научив да плетам со една игла, оние чингелачки што ги викаат), и си плеткарам по дома кога ми е досадно. Обично за Велигден плетам онакви корпички за јајцата, многу се декоративни, зимно време си плетам и калци, нешто како балетанки за по дома, и ред др работи :lol: како некоја баба се чуствувам , ама барем ме исполнува. А материјал обично земам од бит пазар, во продавницата спроти полицијата ;)

18. FeminkaDoKraj

FeminkaDoKraj Истакнат член

порано знаев,бидејќи баба ми ме научи,но заборавив веднаш и планирам пак да ја натерам да ме научи бидејќи обожавам такви работи! :)

19. naughtygirl

naughtygirl Истакнат член

Знаев да плетам,баба ми ме научи ама одамна беше веќе сум заборавила.Инаку многу плетев. :swear:

20. Mahidevranfan

Mahidevranfan Популарен член

Знам да ја платам само обичната, многу сакам да научам разни други плетки :P Кога ќе бидам кај баба на гости подолго, има да ме научи па што сака нека биде :D