Туфахија За подготовка на овој десерт за 4 лица потребни ви се следниве производи: - 4 јаболки - 300 гр. Ореви - 400 гр. шеќер - лимон - каранфилчиња - ванилин шеќер - цимет - 600 мл. млеко - хопла - 1 литар вода Потребно време за подготовка на овој десрт е 20- минути. Најпрво ги лупиме јаболките и им ги отстрануваме семките. Јаболките ги ставаме во еден сад со вода за да не потемнат. На оган ставаме едно тенџере И во него ставаме 1 л. вода И 500 гр. шеќер. Лимонот го цедиме во цедалка, а сокот го додаваме во тенџерето за да не се зашеќери шербетот. Во зовриениот шербет ги спуштаме јаболката. На оган ставаме уште едно тенџере И во него го ставаме 600 мл. млеко И 400 гр. шеќер. Промешуваме со лажица И оставаме да се загрее млекото. Потоа во тенџерето ги додаваме мелените ореви И циметот. Промешуваме И додаваме ваниллин шеќер. Со лажица решетка јаболките ги превртуваме во тенџерето со шербет. Тенџерето со филот го тргаме од оган И го ставаме на работната маса. Потоа со лажица решетка јаболките ги вадиме од шербетот И ги редиме на чинија. Земаме готварски шприц го полниме со филот И ги филуваме длабнатинките од јаболката. Земаме еден сад за матење ја ставаме хоплата И ја матиме со миксер. Потоа изматената хоопла ја полниме во готварски Шприц. Земаме по една филувана јаболка И ја ставаме на чинија за послужување. Потоа со шприцот со хоплата ја декорираме јаболката одозгора И од страните. Декорацијата ја завршуваме со парчиња киви. Превземено од сајтот на храна и вино
Јас правам еден рецепт многу едноставно-јаболката ги мијам ги чистам внатре убаво да нема семки потоа полнам со мармалад по зелба од сто сакате,наросувам шеќер и цимет преливам со малку масло и се печат..добар апетит !
Полнета јаболка ми е чест зимски десерт Ги мијам јаболките, ги вадам семките од внатре (исто како што чистиме патлиџан за да направиме полнет патлиџан). Внатрешноста ја полнам со сецкани ореви, посолувам со цимет и ставам 1 лаж шеќер или пола лаж. во зависност од големината на јаболјата и печам. При печење шеќерот се карамелизира врз оревите. Врз печената јаболка одозгора ставам 1 лаж мед и шлаг Фантастични се
Зависи од големина на јаболка, отприлика половина час, ќе видиш јаболката ќе омекне и кората ќе и се згужва.