Првачиња

Discussion in 'Дете' started by Snow-Queen, Sep 2, 2013.

1. NewMember23

NewMember23 Истакнат член

Тоа што си со невакцинирано дете не си во плус, туку во минус, бидејќи детето може да ти се зарази со нешто.

2. snegce

snegce Истакнат член

Секое место различно. Знам конкретно едно прваче лани запишано само со БСЖ вакцина и еве го си оди во истото школо каде што треба моето да го запишам и аи велам моето Е вакцинирано, но еве од вакцинации не сакаат ниту копија да дадат за увид. Кога ќе ја ставиш ревакцината, тогаш.

3. karak

karak Популарен член

Imam milion pricini zosto ne. Ne e tema tuka znam svesno imam drugo dete so se regular vakcini no zivotot ne e sekogas po plan pozz

lackygirl, marchi7, anggell and 2 others like this.
  4. Soncka :)

Soncka :) Истакнат член

Здраво. Девојчето мое е родено на 10.12.2019 што значи годинава треба да тргне прваче со не полни 6 годинки. По мое мислење се уште е мала и не е спремна да почне. Како прво пола и повеќе букви како С,З,Џ,Ц,Ж,Ч,Ш ги заменува со Т. Оди на логопед ама се уште е рано за резултат бидејќи сега почна да оди. Имам и поголемо девојче и пред да почне во школо знаеше името да си го напише, знаеше бројки неколку да напише, се интересираше, прашуваше.. ова другово не е заинтересирано апсолутно за ништо. Ме фаќа страв бидејки знам каков е матријалот во школо, да не заостанува во учењето па да си имаме проблем понатака да и се измеша се, пишување, читање, плус минус... дали можам нешто да направам да не почне годинава во школо? Дали некој имал вакво искуство?

5. The Unicorn

The Unicorn Популарен член

Децата што се родени во декември и јануари можат да бираат дали ќе тргнат на 5ипол или на 6ипол години во школо.

6. Soncka :)

Само во јануари што се родени може да бираат. Декември е задолжително.

Kom.pot and karak like this.
  7. The Unicorn

The Unicorn Популарен член

Од годинава или од секогаш било така? Јас лично познавам луѓе лани и прелани што бираа…

8. simona_baby

simona_baby Популарен член

Моето е 16 декември немаше право да бира,од 1 јануари можат.

9. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Моето така тргна, 10.12.2018та со неполни 6 год, знаеше букви, бројки, ама нема врска се ќе си научат таму, затоа одат, моево е супер прво ниво е во сите предмети, чита течно сега, јас не ни размислував да го оставам бидејќи си е со децата од градинка.

Mother of 2boys likes this.
  10. Soncka :)

Епа тоа ме кочи што моево не знае ништо а не ја ни интересира, не сака ни да се потруди да научи..

11. simona_baby

simona_baby Популарен член

Затоа кога ќе отидете на упис ќе проценат дали е за на училиште или не

lackygirl likes this.
  12. CooperD

CooperD Популарен член

За одсекогаш незнам баш точно да кажам, ама последниве неколку години (5-6минимум) е така.

За покасно тргнување на школо - НЕМА ОПЦИЈА ДА СЕ БИРА. Ова може само да се случи ако стручни проценат дека детето заостанува ( а ова се случува ретко). Тука не игра улога тоа дали детето знае букви или не. Туку станува збор за деца што баш имаат проблем со заостанување со развој и ти треба проценка од стучно лице. Не мајката сама како проценила.

За порано тргнување на школо - МОЖЕ ДА БИРААТ ДЕЦАТА РОДЕНИ ВО ЈАНУАРИ.

Тоа се правилата околу тргнување на школо.

Годинава, во мај се запишуваат, а тргнуваат во септември на школо - СИТЕ ДЕЦА РОДЕНИ ВО 2019та.
    Децата родени во јануари 2020та може, а и немора да тргнат овој септември

13. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Овој мај треба да се запишат деца родени во 2019. Бираат родени 1-31 јануари 2020.

Останативе одат на проценка кај педагог или психолог.

Друга опција е да видиш со матичната, да ве прати на проценка, и да утврдат. Ти сама не можеш да одлучиш.

14. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

И добро што е помалку развиено тоа на 1 јануари и моето на 29ти декември? Треба мислам и декември да бираат.

KuklickaSk, lackygirl and The Unicorn like this.
  15. Miss_S

Miss_S Популарен член

Истиов муабет денес го терав. Ќерка дека во поголема група ставена во градинка испаѓа за со истите деца да е во прво, да тргне на 5,5 години. Е нели моево во јануари може и на 6,5 да тргне.

16. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Не знам што ќе правам за 3г искрено, премал ќе ми е за прво на 5г и 9м и така е ситен .

marchi7 likes this.
  17. Soncka :)

Каде може да ја прати на проценка знаете?

18. CooperD

CooperD Популарен член

Мора некаде да има граница. Ако стават дека тие од декември може да бираат тогаш ќе биде муабетот: а што е разликата меѓу тоа на 1ви декември и моето на 28ми ноември?
    И така до недоглед….

JoyJoy, An-na and MilaSs12 like this.
  19. Miss_S

Miss_S Популарен член

Не дека возраста е којзнае колку репер ама сепак е. На колешка децата тргнаа првачиња на 6 години и 5 месеци едното, 6 години и 3 месеци второто. До крај на второ одделение се мачеа со букви и читање на слогови. Тек во трето се подобриле. Според нејзино кажување никако порано тргнување.
    На друга детето самостојно уште на 5 научило да чита течно. Со препорака од градинка на 5,5 години почна прваче, знае повеќе од сите.

За по 3-4 години кога ќе дојде време за ќерка да му ја мислиме којзнае какви промени и во програма и во се ќе има. Ако има тоа.

Spidy likes this.
  20. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Син ми е 28.12, ќе оди во школо. За зборување е добар, ама општо ништо друго во врска со школо не го интересира. Не знае да пишува ништо освен 2 3 букви, и тоа лани ги пишуваше, сега ништо не сака. Во градинка гледам работи, црта, дома инает тера. Препознава букви и бројки ама тежок е за соработка дома, се надевам во школо ќе биде ок.. Има во градинка кај син ми дете декември 2018, сега ќе трга во школо, мајката го однела на проценка (дефектолог нешто, не знам точно) и одложиле, ама по нејзина желба и дале потврда дека не е спремно. А ок било детето. Е сега вакво одложување не знам дали е само за деца од декември или општо за неспремни од цела година.

JoyJoy likes this.