Колку убаво во Скопје има одредено од кое одделение ќе идат во смени малечките, кај нас уште од прво одделение идат во смени, две недели прва смена и две недели втора.
Vi treba potvrda od stomatolog i potvrda za primeni vakcini. Za upis ke odite vo maj i treba da najavite deka ke go zapisuvate prace. Ke vi kazat koga ke istaknat na vrata koga imaat testiranje prvacinjata, a otkako ke pomine testiranjeto ve izvestuvaat dali vi e primeno detenceto. Na 1septemvri vi kazuvaat kaj koi ucitelki e koga ke ima i sveceno primanje so priredba na prvacinja. Idete zaedno vo ucilna se zapoznavate i tolku e od prviot den. Moze i knigi da vi dadat i spisok sto da im dokupite. Celodnevna imaat nastava do tri so dve ucitelki i plus edna angliski. Posle tri slobodni aktivnosti dodeka ne gi zemat roditelite. Obicno e toa od cetiri do cetiri ipol zemanjeto. Srekno majka so zapisuvanje na prvace
Јас годинава имав прваче Искрено бев противник да почне со 5г.и 8м. Според мене се многу мали. Колку и да велат дека нема учење во прво...било како градинка и слично. Едно големо НЕ. Не е така. Навиката обврската клупите...се е поинаку. Па и да се насмеаме во овој тежок период. Како им почна школската година со штрајк, сега со вонредна состојба ќе заврши
Да прашам, дали има некој инфо околу уписот за првачиња оваа година? Гледам во некои училишта собираат податоци за првачињата и број на униформа. Конкретно ме интересира за Љубен Лапе. @M&M имаш ли контакт од училиштето да им пишам? На страната имаат некои мејлови, ама не им функционираат :/
Немам, само од нашата учителка, ќе ја прашам па ќе ти пишам. Да веќе за униформи се праќаат подстоци, ме потсети да пратам и јас треба денес.
Прочитавте ли? Има предлог до влада уписите за првачињата да бидат во јуни. Задолжително при упис е уверение за примени вакцини, стоматолошка и офтамолошка потврда. За стоматолошка знаев, ама офтамолошкава ми е новост. Како би ги добиле истиве ако стоматолози уште не работат? Или наскоро ќе отвораат? И офтамолози? Ќе мора приватно, оти ем нема термини, а и да пуштат се ќе биде полно Зошто едноставно не направат уписот да биде во јуни, а потребните потврди да се достават до септември?
Ќе се одлучува после празникот, а најверојатно ќе се почнува со работа најкасно на 15 мај. Иначе и приватно да земеш стоматолошка потврда нема да ти признаат, бараат само од матичен стоматолог или од детски што работат по диспанзериве. За офталмолошки не знам.
Јас на клиника ја носам кај Мери, ама матичен и е некој од таму, неам појма кој. Знаеш таму како одат работите. Сигурно знаат од претходниве години, па ќе ми дадат потврда, секако редовно одиме таму.
Да ве прашам тие што ќе запишувате првачиња,не ми е јасно потврдата за примени вакцини се зема од матичниот лекар на детето или од вакциналниот пункт? Извод треба копија или оригинал?
Мамички вие што ќе се запишувате во Љубен Лапе, се распрашавте ли за наставничките? Слушам многу се незадоволни од школото општо, од наставничките.. Знаете ли кои наставнички ќе се паднат оваа година на првачиња? Ги замолувам мајќите што им учат децата во ова основно да споделат малку искуства. Се загрижив некако...
Ова прв пат слушам,баш напротив Љубен Лапе е едно од подобрите школи,и со добри наставници.Не знам кои ќе бидат сега за првачињата и јас се распрашував. Ете поназад M&M има пишано дека детето и учи и дека е задоволна.