Кога ќе има список по одделенија и од колку часот се почнува? И списоците со потребен прибор кога ги даваат? Првиот, вториот ден или?
Преку соопштение кое го споделуваат учителките, директорот или самото училиште на социјалните мрежи ( сигурно и во училиштето е истакнато ) се известува за термин во колку ќе има прием на првачиња, во колку часот ќе започнат поголемите ученици и сл. Најчесто и самите учителки пред 1ви септември формираат група на социјалните мрежи и од таму известуваат. Истата таа група е всушност главниот извор на имформации во пракса, па најверојатно таму ќе пратат список за потребен прибор. Друго, кога првачињата ќе се запознаат со учителката овде ќе бидат и родителите, па ќе биде уште една прилика во која ќе можат да дадат наставничките информации што е потребно да се носи во училиште. Првата недела време така ќе се шеткаат до училиште, ќе се запознаваат и адаптират...
Кај син ми во школо користеа тетратки формат А4 по сите предмети, освен по математика и музичко. Различно е секаде, ваљда најмногу зависи од наставничките.
Женички од каде може да порачам од моливите што ги прават од хамер за првачиња?Може ли страна да ми дадете од некој што ги прави?
Мајки со поголеми дечиња, од искуство дали ви барале или дали сте купувале вежбанки по македонски, математика... видов во Литература има и природни науки, општество... Ми фатија око ама онлајн гледам и не можам да отворам а ми изгледаат и како фин предлог за подарок
Искрено ги препорачувам, добри се вежбанките.Кај нас во школо донесоа по еден примерок и се доста убави.
Ги препорачувам. Содржината е усогласена со програмата и се одличен дополнителен материјал за вежбање дома.
Jas sakam da prasham t.e. da pobaram pomosh od majki koj decinja nosat naocarcinja za vid. Dosega ne sum imala potreba da ja ostavam sama t.e. ne ideshe vo gradinka doma sekogas koga ke i se zamaglea beshe pod nash nadzor baba dedo roditeli i preporaka beshe da gi cistime so krpce i voda. Sto doma neli vo sekoe vreme ke i gi sredevme. Kako gi cisitite dali ste prakale nekoj maramcinja vo gradinka ili sto bi mozela da pratam vo ucilishte za novna higiena. Ima vo kam nekoj maramcinja za cistenje no mi kazale ne se ok. Paajde vashe iskustvo sto bi mi bilo na pomosh. Sekako bi bila vo ucilishte od 7-15 i bi trebalo da se ok. Se nadevam me razbravte sto sakam da prasham
Јас за моите наочари од Кам ги користам со години, мене ми се ок, убаво бришат. Стигна маичката Spoiler: Слика
Исто од Кам користам. Ова како возрасна, не за дете. И во Стокомак имаше едни микрофибер крпчиња мали, не знам дали ги има уште. Суви се тие
Јас ги користам исто на Кам марамчињата,супер се,сега му ги чистам со сунѓерче и сјај малку преубаво и чисто,а у градинка не сум праќала ништо за чистење,сега ќе почнеме прваче
Да ги смениш стаклата со оное кои сами се одмаглуваат. Јас имам такви, никогаш не ми се замаглиле. Ги чистам само со крпчето кое доаѓа со нив. Генерално, треба да се вложи во квалитетни стакла, за полесно да се одржуваат и за да бидат поиздржливи. Мене стаклата ми беа дупло поскапи од рамките.
@An-na pa takvi ni dadoa iskreno nemam nekoe iskustvo nikoj od familija ne nosel naocarcinja i ni kazaa ovakvi kako sto nosi, moze bi za da se navikne. Sega za nekoj mesec sme na kontrola pa ke se rasprasham i sekako bi bilo dobro sto po kvalitetni se razbira
Марамчињата од Кам содржат алкохол и може да го оштетат заштитниот слој на стаклото, ова ако има стакла со заштита. Кај обичните стакла, без заштита нема ризик од нивно користење. Тие секако се потешки за чистење. @karak прво види да има квалитетни стакла (не хмц слој, туку заштита која е во самата суровина на стаклото, зашто првите иако се со заштита слојот е многу осетлив и лесно се оштетува), потоа полесно ќе се чистат со суво крпче (наменето за стаклата). Плус можеш во шишенце (како оние за дезинфекција што се) да и ставаш чиста вода со капка сјај, нека си ги испрска убаво и нека ги брише со друго такво крпче. Ова за да и е полесно инаку слободно може под млаз ладна вода да се мијат. Вежбајте дома. Едит: Ако ставите подобри стакла нема ни да замаглуваат. Во смисла неколку секунди се замаглени и самите стакла се чистат
Го пишав ова и во друга тема, не знаејќи за оваа... Луѓе помагајте. Имам огромен проблем. Детето ми е 5 години и 7 месеци. Родено во јануари. Сопругот сакаше да ја запишеме 1во одд сега, но потоа со мое инсистирање се согласи да ја пишеме другата година. Си оди во градинка. Не бараа пролетта од училиштето дали сакаме да почне, одбив, ме викаа да потпишам. Но еве овие два дена му текна повторно дека ќе трга на школо и ќе ја запишел иако уписите беа до мај, не можело детето на 19 години средно да завршува. ОЧАЈНА сум. Помагајте, како да постапам, што да правам, два дена плачам, не го интересира воопшто.
А зошто си очајна, Сметаш дека детето не е спремно? Од искуства на луѓе околу со деца родени во Јануари, оние кои ги оставија во градинка уште цела една година на децата им беше досадно, не сакаа да одат, на некој начин ја имаа надраснато градинката. Оние пак кои тргнаа во школо супер се адаптираа. Би рекла се зависи од детето. Некое е спремно на 5, друго не е ни на 6ипол. Според другарчиња не би се раководела у никој случај. Лично јас ако го гледам дека е спремно би го пуштила на 5ипол. Сигурно може да се запише и вон рок, поготово ако имаш блиски, не е касно се средува за еден ден, уште е август. Пиши што ќе направите.
И во август да сака да го запише доцна е, на почетокот на август беа уписите, нема да го запишат бидејќи веќе се направени списоците. Не може како сака он така, има правила и ред. Освен да има ептен јаки врски. А ти зошто плачеш не знам, детето не го праќаш на колење, во школо го праќаш, иако чисто се сомневам со 5ипол дека ќе го запишат, се запишуваат порано само деца што имаат ептен афинитети за учење, знаат да читаат и пишуваат, имаат некои предзнаења. Инаку основно е детето до декември да наполни 6 мислам, а твоето значи до декември нема да наполни 6, така да смири се и надевај се дека нема да најде јаки врски зошто нели кај нас се со врски бидува. И решавај си го проблемот со сопругот не ова, не е во ред да немате уедначени мислења за детето, сепак и двајцата сте родители.
Кажале дека нема проблем, ќе ја запишат. Ќе разговараме повторно. Да, за некои работи не се согласуваме за жал.
Nemaat deca vo skolive ke zapishat i avgust i na kraj no dali e deteto spremno toa e druga rabota. Sekoe dete ako e januarsko ne e spremno. Deteto samo ke si kaze preforsiranje ili lecenje fustracii na roditelot da ide porano ako ne e spremno ke dovede do neuspeh deneshnive deca se i te kako intelegentni ako e povleceno narotski kazano ke go izedat.