Првачиња

Discussion in 'Дете' started by Snow-Queen, Sep 2, 2013.

1. monik55

monik55 Форумски идол

Ви бараат ли на вас Мрп ревакцинација?

2. Miss_S

Miss_S Популарен член

Немам прваче ама блиска кога го запишуваа немаше дете полни 6 години, октомври ќе полни, им дале потврда со напомена дека со наполнети 6 години мора да се вакцинира. Во помал град ова. Сега во октомври ќе кажи дали и од училиштето бараат.

3. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Кај нас во школо ни пишаа кога да ги носиме и каде да ги носиме на ревакцина. МРП во прво, ДтП и уште нешто во второ. Имаше неколку термини и тие што не можеа потоа требаше сами да си закажат термин.
    Потоа во трето на систематски кога беа тие што немаа примено една од тие две или двете им ги ставија во текот на систематскиот. Ова за Скопје кажувам.

4. monik55

monik55 Форумски идол

И сега нас ни пишаа за систематски и ревакцина мрп ама он нема полни 6 дури во декември ке прави.
    Сега треба да го боцнам 4 доза дтп бидејки ги касневме.

5. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

И мојот така прими ревакцина во прво. Малку пред 6 години.
    Е сега не знам за ДТП зошто толки касно ви е ревакцина, ама ќе мора побрзо таа да ја прими. Догодина пак ревакцина има од истата.

6. Ano

Ano Форумски идол

За мрп ни закажаа систематски од училиштето.

За дтп ревакцина мислам касно е. На колешка и имаа кажаа најдоцна до 5 да ја стави, ако не ќе си чека дозата што ја примаат во второ. Сега ако нешто смениле заради актуелната ситуација.

7. Minnie-e

Minnie-e Популарен член

Мојот со полни 6 ја прими ама мислам 5валентна наместо 6. Нешто така беше, не ме држете за збор, знам различно пишуваше кај него и кај помалиот

Ano likes this.
  8. karak

karak Популарен член

Ako mislis na upis ne. Vsusnost ako ne e vakcinirano pishuvas izjava deka deteto vo tekot na kalendarstaka godina ke go vakcinirash. Toa go zaveruvas vo arhiva vo skolo pri upis. Pa oni se zastiteni a ti po tvoe.

9. karak

karak Популарен член

@lackygirl neznam sto da kazam vo avgust napravi 6 dali uste ne e svesna kade e a dusha me boli sekoe sabajle vika denes ke bidam umna ke slusham nemoj da si tazna mama ke pishuvam ke rabotam. I op koga ke ja zemam neznam sto ne napravila. Moze i se mali so 6 sto da se pravi a ucat materijal brzaat haos e se

10. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Мојов декември ќе прави 6, учат цело време, добар е тоа, пишува и домашно, редиме книги во ранецот, ги знае која е која, па и тетратките ги познава по кој предмет се, ама дека биле некни немирни мн лута била наставничката, па дома му зборивавме дека мора да слушаат таму, да не зборуват дури има час. Утре имаме родителска па ќе видиме што ќе кажат.

11. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Штом е сама свесна, значи се труди најдобро што знае и умее. Дај и време да се прилагоди. Зборувајте за позитивните работи што се случиле на школо. Ако ја прашале нешто што одговорила. Како се дружела со децата и слично. Ако акцентот е ставен само на негативните работи сигурно премногу доаѓа тоа.
    Инаку ако одела во градинка на почеток математика само повторуваат тоа што учеле во градинка. Македонски се пак цртки,усно изразување и слични работи.

Mother of 2boys and lackygirl like this.
  12. DoubleK

DoubleK Истакнат член

Мајки, кога ви исплатија 3000 мкд за прваче?

13. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Се уште нема кај мене, а поднесено е на 01.09.

DoubleK likes this.
  14. Minnie-e

Minnie-e Популарен член

Мајки, предлог за кутија за храна каде сецкано јаболко, банана... би останале свежи некое време?
    Има ли некоја искуство? Дали ако е нерѓосувачки челик би ги држела подолго свежи или некоја друга финта?

15. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Ќе потемни јаболко, банана нелупена не, ама лупена исто. Евентуално да го исечеш и пак да го споиш нелупено јаболкото и добро ќе биде.

Minnie-e likes this.
  16. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Да видиш во Карес ако имаат нешто со вакуум кутија, па вакумирано да праќаш. Или прскано со лимон ама тогаш ќе биде киселко. Инаку се ќе потемни, оксидира лесно овошјето. Не ти е опција цели овошки да праќаш?

Minnie-e likes this.
  17. bella12

bella12 Популарен член

Јас праќам банана нелупена, само на врвот малку отварам за да може да ја отвори, јаболко излупено и на кришки, во обична пластична кутија со прегради и ги праќам. Не знам кога би го јадело овошјето. Кај моето на пример во 15 до 8 го ставам јадењето а од 9ипол до 10 часот им е големиот одмор и во тој период го јаде.
    Се случувало да го врати дома јас го јадам не му е ништо ако тоа ти е мисла. Минимално има темна боја добиено но ништо не му е.

Minnie-e likes this.
  18. Minnie-e

Minnie-e Популарен член

Нагласија лупено, сецкано... спремно за јадење веројатно за без отпад да биде. Не знам во колку ќе им дозволат да го јадат.
    Како за прв ден му пратив и грозје а јаболкото на пола го исеков, излупив и врз него ставив кујнски брисач натопен со вода. Ќе видиме како ќе помине.
    Викендов имам време за експериментирање :D

19. pianogirl

pianogirl Истакнат член

Тоа интерно од општината ли е или на ниво на држава?Во нашиот град ништо такво не се спомна

20. DoubleK

DoubleK Истакнат член

Незнам нас учителката ни кажа и знам дека во сите школи кај нас поддадоа документи....

pianogirl likes this.