Првачиња

Discussion in 'Дете' started by Snow-Queen, Sep 2, 2013.

1. Ano

Ano Форумски идол

Некои општини даваат. Конкретно за Аеродром знам дека исплаќа.

pianogirl and Minnie-e like this.
  2. Minnie-e

Minnie-e Популарен член

Со каков пластелин работат на училиште?
    Од стапчињата што не се сушат или не е важно? Дека другиов е помек ама обично се пакувани во кутивчиња, а и нема да ги затворат убаво па ќе се исуши :?:->(гласно размислувам)

#прашањакоимемачат :D

3. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Обичен пластелин кој не се суши.

Minnie-e likes this.
  4. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Јас праќав и кутивчиња и еден во ќесички и обичен, сфатив дека сеедно е они на прво работење се ќе направат една голема топка во сите бои и си праќам од најефтиниот.

Minnie-e likes this.
  5. Chantal

Chantal Популарен член

Здраво, ми треба совет имам праваче во Германија сме тргна во школо на 12 ти септември значи оди две недели само. Првата недела беше три дена болен не беше во школо. Од тогаш се смени цело време е тажен во школо со очите полни солзи. Нема проблем со учењето дури и вика дека му е интересно, проблемот е паузата кажува дека плаче на пауза. Во одд знае две деца од предходно со едното многу малце си играл со другото седи заедно и си играат, ама мојот сепак е тажен. Запозна и нови деца ама пд сите нови сака само со едно дете да си игра ( најмирното). Сабајле кога доаѓа треба да се пресоблече топлинки облакаат и гужва е он чека да се расчисти па са се спреми он. Некој страв има од децата, му објаснувам дека и послободните деца се ок да си игра дека и он да направи некоја глупост не е страшно ама не ми успева. Вчера ми кажува како му било тажно на пауза зошто не знаел што да си играат и му набројувам игри и му кажувам можеш и тоа ( игра што обично му кажував дека е глупава да не ја игра, ја има играно нормално не ме слушал) сега ми вика па јас не смеам тоа да играм зошто сега ми дозволуваш, му реков дека ми е поважно да биде он среќен.
    Останува и на целодневна и таму е веќе подобро знае некогаш да му се насолзат очите ама брзо се смирува ми раскажува со кој деца јадел, со кој си играл. Незнам зошто баш школото го прави тажен ( значи дека материјалот му е тежок и не сваќа не е сигурно, учителките се многу фини иако една него не му се допаѓаше и се плашеше тоа мислам го средивме, а со децата на целодневна и на игралиште нема проблем, да го закача некој нешто не ми кажал и скоро сум сигурна дека нема такво нешто освен ако некој му рекол нешто )? Ако некој има совет како да му помогнам добредојден е

6. DoubleK

DoubleK Истакнат член

Мал апдејт- имам исплата за прваче јас денес,

7. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Промена му е од тоа на што е навикнат до сега. Ќе се привикне. Му треба време да влезе во ритам и да запознае другарчиња.

Chantal likes this.
  8. Chantal

Chantal Популарен член

Фала на одговорот многу ми значи што баш ти ми пиша.
    Се надевам дека брзо ќе се привикне, почнав да се обвинувам што ете не родив второ да се научи да е по борбен, мисам дека ете да имаше брат- сестра подобро ќе се снајдеше, па дали премногу го заштитувам и слично.

Лалина likes this.
  9. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Детето е такво по карактер. Јас имам единец. Тврдоглав ко магаре и борбен и амбициозен. И тоа не е баш добро. И јас некогаш си викам ако имаше уште едно може поинаку ќе беше. Ама после гледам две деца од исти родители пак не се исти, нит во прилагодување на нова средина нит во ништо.
    Не е до тебе. Не си лош родител.
    Дај му малку време.

10. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Вака сличен карактер е првиот син, декември 6 год ќе прави, во гужва во деца не се меша многу, прваче е, на физичко не вежба, седи, нз и до кога ќе му дозволува така и наставничката, еднаш ќе мора да почни да вежба. Истата сала е од градинката, во таа сала цело време седше до воспитувачката додека одеше во градинка. Исто не сака мн кога викаат, ко страв некој има. Не сакаше игротеки, никако не одеше да игра со деца, само до мене седеше, сега прв пат беше без мене на роденден во игротека кај другарче од школо па стоеше, не мислев дека ќе оди ама и тоа бидна, итн, многу имам за кажување доста е. Од ко е роден брат му е малку поопуштен, нз дали има врска тоа или едноставно си дојде времето да се опушти, ама сменет е. Па си е тежок карактер ама тоа е ќе си биди таков, не се менува карактер. И е многу емотивен згора на се :D премногу нерви со него истргав, скраја да е на се помислував :doh: му треба време и ќе се опушти. Кога ќе му дојди денот.

11. Chantal

Chantal Популарен член

Мојов оди и во игротеки и тоа баш големи без проблем, на физичко му било супер си вежба, еве денес ми кажаа си играл ептен многу со едно дете. Друго дете малце поопуштено ми вика сакаше да си играме ама јас не сакам со него.Со поголемите што ги знае од предходно се изнаигра кога го земав во дворот останавме. Ама ете сум му фалела и чуствува потреба да плаче. Емотивен е, не сме му викале па приметувам дека се потресува ако учителката викне по некое друго дете. Да не е оден во градинка ќе сватам ама вака ми е чудно ич не очекував ваков проблем да имам.

lackygirl likes this.
  12. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Мојов е со сите од градинка, сите ги знае, ама не ги сака сите, ни во градинка ги сакаше, еднаш пред 2 год ноќе плачеше пред спиење, зошто го прашав, ми кажа тој ја штипеше вака таа, значи како некоја траума му беше, видел некое дете кај што штипи некое чупе во градинка, нз оти толлу страшно го доживеа, дури и во сонот зборуваше неколку ноќи за истото, и нејќеше да оди в градинка. Има најдобар другар и се со него се сили, мислам ако не беше тој ќе плачеше и ваму на школо.

Chantal likes this.
  13. macalavica

macalavica Популарен член

Син ми е прваче, на крај на Декември ке полни 7 години, мрп вакцина нема воопшто примено, а сега закажале ревакцина на училиште.НА интернет стои дека се прима прва доза најдоцна до 5 години,има ли некоја мајка во слична ситуација.Смее ли сега на 6.5 години да прими прва доза?

14. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Штом пишале да.
    Моево декември 6 ќе прави, прваче е, во петок, утре ќе ги вакцинираат, јас прашав дека нема полни 6, ми рекоја штом е нс список да.

15. macalavica

macalavica Популарен член

Нема класичен список туку цели одделенија се закажани да одат, он нема ни прва доза примено како сега ке прими ре вакцина?

16. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Е па исто и ваму цело одделение е. Прашајте доктор.

17. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Моето многу доцнеше со вакцините, и уште ги прима надвор од редовна вакцинација. Значи одиме на систематски, се ок, ама не го боцкаат. Е сеа дали ќе прими ревакцина не знам, сепак прашај си во вакцинален пункт.

18. Minnie-e

Minnie-e Популарен член

Вакцинираат со полни 6. Ако уште нема наполнето ќе ви кажат кога ќе наполни да одите.
    @macalavica ги проверуваат прво картоните, ќе ти каже таму докторот. Иако мислам нема причина да не прими. Мојот е негде колку твојот, пред некој месец ја прими дтп ревакцината што се прима на 18 месеци.

lackygirl likes this.
  19. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Едно прашање, ако во март/април, прави 6 години, уписот е тек во сеп таа година?

Ич нема логика дева што се у дек да почнат 1 година порано како првачиња, а овие што се во март, 6 месеци покасно. Има нешто што се толерира и до кој месец?

20. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Јас се надевам ќе ми дозволат да бирам, 29ти декември е, и поситен и помал е и ќе биде скроз неприкладно. Ама ќе видиме, има доста време.

Mumoftwo30 likes this.