Ја пребарав категоријава и не најдов ваква тема, ниту пак информации во постоечките теми. Дали има некој друг што работи/работел како content writer и како се одвиваат условите по различни фирми, колку збора на ден оптимално се пишува на работново место и евентуално како се движат платите? Последниве месеци без воопшто искуство и информации за пазарот се вработив и прилично стресно го доживувам интензитетот на работа, па ме интересираат искуства. Ви благодарам однапред
Искрено...НЕ! Бев на интервју. Плата солидна, 22 000. Ама тормозење, па текстот да ми бил готов за 24ч или 48, а допрва терминологија да учам хахаха, не. Не осигурана да, бидам. Ц.
Жал ми е што ти е стресно, ако немаш искуство, веројатно потребно е време да се увежбаш и да се адаптираш. Не знам за што си задолжена и на кој јазик/теми пишуваш, ама мене сиот концепт на реализирање содржина на јазик кој не ти е мајчин или не ти е струка, ми е многу нејасен, да не речам мутен. Како преведувач, знам колку се напнувам и знам колку работа одбивам затоа што не можам да ја сработам бидејќи немам "тренинг" и познавање од одредена материја, не можам да замислам да треба да смислам и да напишам нешто. Роковите се секаде нереални, барем од преведувачкото искуство.
Работев некое време како фриленс content writer пред да си најдам редовна работа. На почетокот малку тешко додека да навлезеш во темите, но откако научив што се бара и навлегов подобро, ептен ми стана лесно. Договорот беше за пишување блогови, а темите варираа од банкарство, технологии, до патувања. Бевме договорени да ми плаќаат по блог, најчесто на крајот на месецот според тоа колку блога сум напишала тој месец. 1000 ден плаќаа по блог кој требаше да биде околу 1000 збора, што ми беше океј бидејќи откако се уходав, можев да завршам текст за 1-2 часа. Колку блогови ќе бидат потребни во месецот не зависеше од мене, тоа си го одлучуваше маркетинг тимот во компанијата и само тоа би рекла дека го правеше овој "gig" нестабилен. Добро е како side hustle. Има работни места и за full time content writer по Скопјево што сум слушала, би го работела ова дефинитивно да не ми излезеше работна позиција поблиска до моите интереси.
Најчесто се врзани со дигитален маркетинг, следи ги групите на ФБ Creative Exchange, Freelance Macedonia... или огласникот на IT.mk. Исто добра опција е Upwork, фриленс платформата каде можеш да фатиш некој таков проект.
Ridarec Content and Media Makedonska kompanija koja pravi pozitivna promena vo svetot na content. So srekja!
Дугарка беше на интервју и има лошо искуство. Мислам дека платата беше 30.000 непријавен, плус текст од околу 2000 или 3000 збора да биде готов за 24 часа, тема Gambling. Која позитивност ја гледаш овде? Што му овозможува на вработениот? Кои се, сега, условите за работа? Да, може прави позитивни промени со текстовите кои им ги нуди на читателите, но што друго? Те молам напиши го твоето, а не вака, изгледа како реклама.
Moeto iskusvo mozam da go spodelam samo. Isplatata im zavisi kolku zborovi producirash vo denot. Temite gi plakjaat klienti i se razbira deka se pishuva za toa shto e plateno. Sekoj pisatel sam bira kolku zborovi ke pishuva. Za mene lichno, pozitivata e rabota od doma, organziranje na svoeto vreme, kolku ke napisham-tolku mi se plakja.
-Da -ne bi sakala moite odgovori da navredat ili promoviraat nikoj, samo davam primer od svoe iskustvo
Само те експлоатираат а никого не вработуваат. За да поминеш у следна фаза ти давет да напишеш артикл на одредена тема и после тоа ги користата како готови и затоа нон стоп пуштаат огласи. Јас 6 месеци работев пишував другарки 2 мои меѓувреме аплицираја и ми го дадоиа нрјзиноѕо на едитирање и го пративме. Плата нема, наводно чекаа да пратат од америка застој имало и ни пари видов ништо, на секое аха ќе продолжиме..и после тоа со колешки пријатели видовне дека на сите истото им го правеле, по 100 лица се пријавувет и пишвет рачунај 100 артикли готови без пари имаат.
Здраво, дали некоја од вас знае или познава некоја компанија која вработува freelancers за пишување на англиски јазик бидејќи ми треба да започнам со работа но во моментов нема ништо примамливо од огласи.