Сè од компири

Discussion in 'Рецепти' started by kiki-riki, Jan 6, 2010.

  1. Mama25

    Mama25 Популарен член

    Joined:
    Mar 4, 2012
    Messages:
    1,440
    Likes Received:
    10,958
    Gender:
    Female
    ^
    A zosto da ne,sekako deka mozes !
     
  2. girl-miri

    girl-miri Форумски идол

    Joined:
    Oct 19, 2011
    Messages:
    7,698
    Likes Received:
    19,882
    Gender:
    Female
    сакам да ја направам питава со компири :!: имам правено се али заборавив како треба тестото да се прави :!: вака ли нешто :^) брашно и сол и со млака вода да се меси а потоа се чека ли малце тестото или не ? :!: а и мислам без квасец се прави ама незнам дали е така :?: ајт некој ако знае нека ми одговори сакам да ја спремам :^) :D
     

    Attached Files:

  3. bumbi

    bumbi Популарен член

    Joined:
    Jan 3, 2010
    Messages:
    494
    Likes Received:
    262
    Gender:
    Female
    Знаете ли како се прават вакви компири?

    [​IMG]

    Буквално истата боја, целите имаа фатено коричка, крцкави, а внатре беа ровки, дури и некако шупливи. Ги нарачав во еден паб, пишуваше дека се пекарски.
    Anyone? :^)
     
  4. kikikikirika

    kikikikirika Популарен член

    Joined:
    Jun 17, 2011
    Messages:
    2,030
    Likes Received:
    4,604
    Gender:
    Female
    Рецептката може е попогодна за на скара ама јас во рерна ги печев.

    Си правев ражниши од компири исти ко тие пилешките шо се прават.
    Компирите се сечат на четвртинка се обвиткубаат со парче сланина и се редат во тава во релната да се печат. Од топлото почнаа да ја губат формата па им ставив јајца измеѓу и не излезе лошо. Последниот пат за да им остане формата ги набуцкав на стапче за ражнич :D и многу убави излегоа. Од зачини сол бибер вагета се по вкус.

    На скара сигурно се подобри, ама за компир греота е скара да се распалува :)
     
  5. Serpentina

    Serpentina Истакнат член

    Joined:
    Aug 25, 2012
    Messages:
    306
    Likes Received:
    137
    Мој личен рецепт

    Компирите се варат , со се лушпа...
    Кога ке се сварат се сецкаат на кругчиња и така неизлупени се пржат...откако ке се спржат ги посолуваш со вегета...пре пре преубави се прсти да изедеш....ги обожаваме по дома..за 5 минути ги снемува :D :D :D
    Едноставно изгледа и многу се вкусни :inlove: :inlove: :inlove:
     
  6. Adi888

    Adi888 Форумски идол

    Joined:
    Nov 22, 2010
    Messages:
    6,188
    Likes Received:
    23,238
    Gender:
    Female
    На ова му се токмам баѓи време :) :D :inlove: :inlove: :inlove: :inlove: :inlove: :inlove: :inlove:
     

    Attached Files:

  7. silk

    silk Популарен член

    Joined:
    Nov 15, 2011
    Messages:
    892
    Likes Received:
    778
    Gender:
    Female
    Ааааааа што убав рецепт си ни далааа....Јас утре ќе го правам,ако си за-изволте ;)
     
    Adi888 likes this.
  8. Venera.13

    Venera.13 Истакнат член

    Joined:
    Aug 14, 2012
    Messages:
    46
    Likes Received:
    15
    Gender:
    Female
    И јас сум обожавачка на компири, па еве и од мене еден многу едноставен но верувајте вкусен рецепт. Компирите исецкајте ги на коцкички и ставете ги во тава на среден оган и врз нив посипете зачин за печена пилетина (од kotanyt е го има да се најде во сите маркети) и ставете малку водичка па поклопете ги така да си крчкаат додека не им испари водата, и откако ќе испари пропржете ги малку на зејтинот. Исто така можете и да ставите од зачинот и на компири кои ќе ги печете во рерна. Мхмхмх :))
     
    silk likes this.
  9. Mayyya

    Mayyya Популарен член

    Joined:
    Sep 24, 2010
    Messages:
    1,253
    Likes Received:
    6,026
    Gender:
    Female
    Јас вака ги правам.
    Ги сечам компирите по должина на кришки и ги варам во посолена вода, не многу, околу 5-10 минути зависи од дебелината на компирите, за да не се распаднат.
    Потоа ги ставам во тава со маслиново масло, им додавам зачин и црвен пипер, мешам да се залепи црвениот пипер по нив и ги печам.
    Многу се вкусни, од надвор крцкави, внатре меки.
     
    bumbi and Konfetka like this.
  10. bumbi

    bumbi Популарен член

    Joined:
    Jan 3, 2010
    Messages:
    494
    Likes Received:
    262
    Gender:
    Female
    Фала за рецептот, штом можам ќе ги направам. :)
     
  11. stoilovat

    stoilovat Истакнат член

    Joined:
    Jan 18, 2013
    Messages:
    98
    Likes Received:
    9
    Во пасираниот компир се додаваат маргарин колку..?? И колку јајца..????
     
  12. candygirl

    candygirl Истакнат член

    Joined:
    Feb 11, 2010
    Messages:
    242
    Likes Received:
    99
  13. Silver.E

    Silver.E Популарен член

    Joined:
    Feb 14, 2013
    Messages:
    2,226
    Likes Received:
    5,276
    Една лесна салата со компири:

    Се рендаат варени компири, одзгора се ренда 1-2 јајца, се става рендан кашкавал и се мачка со мајонез. :)

    Порано кога јадев јајца си ја правев почесто, а и сега во посна варијанта е вкусна, кога ми се јаде нешто поинакво. :rock:
    (Во некои варијанти ставам и други работи кои ги имам при рака, грашок, морков, а за гости и шунка)

    [​IMG]

    Втор рецепт, се сецкаат компири (јас најповеќе ги обожавам малите тркалезни компирчиња, ама досадни се за лупење), се зачинуваат и обилно се наросуваат со сусам.
    Се печат во релна додека заруменат убаво. :)
    Едноставни се, а вкусни. Но, дома не ми ги сакаат на овој начин. :tmi:

    [​IMG]
     
    Marick14 likes this.
  14. jagoda1979

    jagoda1979 Истакнат член

    Joined:
    Jan 11, 2011
    Messages:
    333
    Likes Received:
    227
    Gender:
    Female
    Јас не ги варам, ги сечам на кришки и во една длабока вангла ги посолувам, додавам вегета, 2-3 лажички црвен пипер и 2 лажички брашно. Ама!!! Пред да се стават зачините мора убаво со сува крпа да се избришат компирите, да се упие сета течност и после им се додаваат сите зачини. Со раце убаво се мешаат да фати секаде црвениот пипер и брашното и после во една тава се става од мрсната хартија што е за торти печење и врз неа се ставаат компирите, само да не бидат во голем дебел слој, помалку онака во еден ред, се попорскуваат со ептен малку зејтин и се печат до зацрвенување. Исти се како на сликава. :)
     
  15. jagodka.18

    jagodka.18 Популарен член

    Joined:
    Mar 21, 2013
    Messages:
    846
    Likes Received:
    607
    Еден рецепт и од мене :)
    потребни состојки:
    компири (по потреба зависи за колку луѓе правите)
    зачини (сол, вегета, оригано .. можете да експериментирате со зачини)
    маргарин
    мајонез/павлака (по избор)
    начин на подготовка:
    компирите ги лупите и ги сечете на кругови, ги редите во тава (намачкана со маргарин),на секое кругче ставате по мало парче маргарин, и ги печете така 20 минути. Потоа ги вадите, им ставате од зачините, и од мајонезот или павлака кој како сака и ги враќате во релна уште 20 минути.
    Испаѓаат преубави :)
     
    Agrona likes this.
  16. Marick14

    Marick14 Истакнат член

    Joined:
    Mar 6, 2013
    Messages:
    3,679
    Likes Received:
    2,933
    Дајте некои рецепти за со варени компири. Пржени и печени не јадам.
     
  17. Westlife

    Westlife Популарен член

    Joined:
    Jun 7, 2011
    Messages:
    642
    Likes Received:
    617
    Ајде еден рецепт од компирчиња од мене.

    Компирите се сечат на кругови НО не тенки, туку подебели кругови. Во една чинија се става брашно,вегета,бибер малку, други зачини што си сакате а во друга чинија се става масло.
    Парчето компир прво се превртува во чинијата со брашно а потоа се потопува во чинијата во масло и се става во тава(плех). Сите парчиња се подготвуваат на тој начин и се става после да се печат.
    Напомена- тавата(плехот) не треба да се премачкува со маргарин или масло пошто при подготовката парчето компир се превртува во масло.

    Превкусно е. :)
     
    tinan likes this.
  18. SV1911

    SV1911 Форумски идол

    Joined:
    Nov 25, 2013
    Messages:
    3,051
    Likes Received:
    69,175
    Компирите се лупат, потоа сечат (не до краj). Плехот на кој што ќе печете, го покривате со алуминиумска фолија (чисто од практични прични). Одозгора посипувате со секакви зачини на ваш вкус, и на крајот на секој компир ставате по едно парче маргарин (не големо). Во предходно загреан шпорет, на 180 С, ги печете додека не бидат готови (каj мене варира, некогаш се готови за 40 минути, некогаш за саат ипол). Откако ќе се испечат, во празнините ставете нарендана моцарела или пак сирење по ваш вкус (идејата е да се растопи сирењето). Не заборавајте да посолите предходно! :))
    Препрепревкусно :)))

    Прикачената слика е од последниот пат кога ги правев.

    Да дополнам.. на сликата изгледаат подзагорени, ама баш се погодија како што треба. :lol:
     

    Attached Files:

  19. Angel4eeee

    Angel4eeee Истакнат член

    Joined:
    Feb 20, 2013
    Messages:
    529
    Likes Received:
    336
    Gender:
    Female
    Еве еден од мојте рецепти.Коа нема ништо за јадење спасот го гледам тука и многу е лесно и едноставно.
    Земете компири колку сакате,измите ги и излупете ги а потоа изрендајте ги.На тоа додадете 2 јајца,брашно и зачини.Смесата треба да биде со волумен како за палачиинки а потоа земете едно тав4е и со кутлачата стајте во тав4ето и измазнете. Пријате ручек :rofl:
    ЈАС ГИ ОБОЖАВАМ
     
  20. SV1911

    SV1911 Форумски идол

    Joined:
    Nov 25, 2013
    Messages:
    3,051
    Likes Received:
    69,175
    Компирите се варат со лушпа, па подоцна се чистат. Лук, кромид, свеж кромид, магдонос се сецкаат ситно. Компирите треба да се издробат (може и со раце да се згмечат), се додава лукот и останатото, зачини и сол по вкус, две jаjца и сето тоа убаво се меша. Одделно исецкаjте сирење (наjубаво пармезан или моцарела, ама не од тие што се продаваат во наjлонска обвивка, по можност поквалитетно, повкусно ќе е). Од смесата почнете да месите топчиња и во секое во средината ставете по парче сирење. Добро затворете, за да не истече сирењето при пржење. Откако ќе ги направите сите, извалкаjте ги во лебни трошки. Загреjте тава која што не подгорува, сипете масло колку да покрие барем една третина плескавиците и пржете на тивок оган.

    Многу се вкусни, преjадовме со маж ми! :) :)
     

    Attached Files: