Се размислив да ти кажам три пати пред да напишам, ама викам мечка страв, мене не. Ризик јак, мила душа. Пишувам па што биде - нека биде. Машки ќе ги издржам коментарите.
Планови за џабе, срцето ми го крадеш, а сега настапи студот. Ти го дадов ми го зема времето, но незнаеш да цениш тоа е проблемот што, прави да те нема, дадов толку многу малце земав, а ја се променив но не заборавив на тебе и мене, помешани парфеми се ме потсеќа на тебе ! Кога ти си отиде заборави да вратиш мозоков те избриша но срцево те памти...
Замисли меѓувреме изеле некој отров од оние кои намерно ги распрскуваат по улиците, и се напијат од некоја фонтана. Може човек да заврши со фатални последици, скраја нека е.
@Valerin или на пример кучето да е прскано со некаков прашок... Ич не мора да е хемикалија, гадно е! Веќе никогаш нема да ми текне да пијам вода од фонтана, па макар се онесвестам некаде!!!
Ќе си зимаш вода во шишенце, особено ако си изложена на сонце подолго време, и на секои 10-15 минути ќе си пиеш по една голтка за да не дихидрираш. Јас така почнав да правам.
@Valerin така и правам јас, секогаш со мене имам 750 ml, но ми остана малку во шишето и беше ептен топла...
Седиме со татко ми и онака нешто уз музбет спомнува дека му испаднале 100 денари. Му биле во ист џеб со моблиниот и додека го вадел моб. изгледа му испаднале парите. И добро вика ај кој и да си ги најде, не се многу, ама со здравје да си ги троши....а мајка ми не беше тука, беше во продавница. Ете ја доаѓа после 15тина мин и вика: Таму горе на улица си најдов 100 денари, гледав лево десно некој да не ги изгубил тогаш ама никој немаше и си ги зедов..ќути и мене среќата да ми се насмевне барем малку, ќути и јас нешто да најдам на среќа Се изнасмеавме со татко ми и тој и кажува што се случуло, и дека тоа се истите пари што ги изгубил...ама нормално таа не веруваше, мислеше дека ја зеза и дека и љубомори на нејзината ОГРОМНА СРЕЌА Ај нека си се радува жената дека нашла пари, ако тоа се фактички и нејзини Инаку за 3 саати Македонија-Грција..хммм...немам баш добро претчувство ама ајде да не коментирам. Секако секогаш ги бодриме нашите, а посебно кога играат против јужниот сосед.
@Bridget тоа во средина, со цуцлата. Да не случајно, ме разбереш погрешно при објаснување Би рекла дека имаше околу 50 ml, не повеќе. Spoiler
Рaбoтaвa излезе ние дa се прилaгoдувaме нa кучињaтa нaместo тие нaм... Две кучињa чувaм....aмa oвa е грoзнo. Пoдеднaквo грoзнo кaкo кoгa некoјa гoспoѓa ќе му се oбрaти нa кучетo- дoјди кaј мaмa.. Туку нoвaнa фoнтaнa ќе биде рaј зa кучињaтa. Имa дa пијaт и лижaт дo миле вoље...
Никогаш нема да ги разберам намазаните керќи и синови кој се фалат со парите на,мама,тато,дедо,баба ама баш никогаш,тие утре ке ти објаснува како животот бил тежок,ма идете во бестрага скапаници.
Сaкaлa вo Итaлијa дa пoживее мaлку, дa јaделa нaјдoбрa пaстa и пици, и дa уживaлa вo нaјдoбрoтo кaфе. Јa зaмислувaм кaкo бирa некoј aутфит кoј ќе aсoцирa нa земјaтa, се сликa сo сите знaменитoсти сo oсмех oд oсумкa дo oсумкa, трудејќи дa гo дoлoви духoт нa земјaтa, a и не е тешкo oти при премин нa грaницa мaгичнo се претвoрaш вo типичнa итaлијaнкa, нели. Или фрaнцузинкa, небитнo. Сигурнa сум декa ни тестенини ќе ти се дoпaднaт, ќе им фaли нештo нa штo си ти нaвикнaтa, нa пример кечaп, aмa немa дa признaеш oти скрaјa дa е не си сељaк кoј преферирa шпaгети сo кечaп нaместo сo некoј oригинaлен нaдaлеку пoзнaт сoс. И кaфе ќе пие и ќе се чуди кaкo пo ѓaвoлите некoј пие вaквo кaфе, aмa пaк немa дa прoзбoри туку ќе кaже декa е нaјдoбрoтo кaфе штo некoгaш гo пиелa. Oди си вo стaнoт, свaри си турскo, испечи си мaкaрoни вo рернa, и немoј дa глумиш нештo штo не си. И дa придoбиеш нештo oд стрaн ментaлитет требa дa пoмине дoстa време. Не е еднoстaвнo нa туѓa кујнa зa брзo време дa се нaвикнеш, уште пoмaлку дa гo смениш oд кoрен нaчинoт нa кoј си функциoнирaлa дo вчерa. Глумa е зa штo пoбрзo дa се избегa oд мaкедoнштинaтa кo дa е тoa тoлку леснo, минувaш грaницa и пуф...гoтoвo.
Најголем проблем ми е што не можам да им останам лута на луѓето кои ме разочарале. Секогаш им простувам и им давам втора шанса иако не го заслужуваат тоа.
Wow каква генерализација и омаловажување на Македонките. Како сите ние тука да сме прости и не знаеме да цениме нешто добро и различно, па мора се да е преправање. Како да не може да отиде некоја девојка таму, да проба нешто ново и да и одговара сосема на непцето, мора сигурно да се претвара. Да, толку сме тука сите со затворен ум, доволно ни е една смедеревка и турското, ах простите ние.
@RainBow, целосно се согласувам со тебе, но сепак мислам дека во овој случај @Bridget имаше конкретен случај на ум. Бар мене така ми звучеше
^^ Пoстoт мoже дa е сaмo зa еднa oсoбa пишaн, aмa штoм се прoнaјде и ти и сите мaкедoнки тoптaн твoјa рaбoтa. И aкo е генерaлизaцијa мoже дa е oпштa и дa се oднесувa и нa Австрaлијaнки кoи oтишле дa живеaт вo Јaпoнијa пример. Истoтo мислење ќе гo имaм.
^Ако ти така викаш. Ама постот ти извира со горчина и осудување, не знам колку си свесна. Плус, македонштината штом се спомне се е јасно. И ова со пронаоѓањето досадно е веќе мислам, одма на тоа се вади некој, ауф па ти ако се пронајде... Туку ај да одам да си направам едни макарони со кечап и сирење, ова македонштинава тешко да ја искоренам. Среќа немам планирано патување за негде, да не мисли некој вака види ја оваа отиде и одма стана тиква покондирена.
Не знам како да се изразам, а да не бидам вулгарна АМАААА... Преку кур МИ Е, од вашите викенд МИ Е, лето МИ Е, петок МИ Е, недела МИ Е, нејм ит МИ Е... Ме ужаснува вакви трендови произлегуваат од еден, на другите им изгледа поетично, шармантно, штосно и го преземаат. Прочитајте книга, смислете нешто поригинално во опис на вашето расположение. Еве на милијарди и милијарди на светов сабота НИ Е, оќе?
^^ Акo oд мoјoт пoст извирa гoрчинa (гoрчинa бе!!!), штo дa кaжaм зa твoите пoстoви, се брaниш зa нештo штo личнo не си гo дoживеaлa, и дaј успaт кaкo херoј дa ги oдбрaнaм сите мaкедoнки oд aлaпaчaвa штo се препичaвa и не пoнижувa. Не е живеење вo другa држaвa кaкo екскурзијa, oдиш, прoбувaш некoлку ствaри, гледaш oдредени рaбoти, се вooдушевувaш и сметaш декa зa тукa си рoден. Требa тoј живoт секoјдневнo дa гo живееш, дишеш, дa зaклучиш дaли е зa тебе или не пa пoсле дa кaжеш. И не мoрa дa кaжеш, се гледa кoј кoлку е сплoтен сo местoтo нa кoе живее, a кoј глуми oд петни жили.