Сакам да кажам...

Discussion in 'Кафе-муабети' started by k.i.m, Jan 30, 2014.

1. Bridget

Bridget Форумски идол

Ниту еден збор од погорниве не ми е соодветен за прокрастинација, одложување можеби ама познавајќи една таква личност, стварно зборот ми е соодветен за личноста оти збирштина од карактерни особини ми е :D Ако најдеш соодветен збор, кажи, радо би го употребувала. Значи треба зборот да означува мрза кога се работи за обврски кои не ти се по мерак па ги оставаш за последен момент (со надеж дека може друг ќе ги превземе или магично сами ќе се решат) но во глобала не си мрза, безделничар или ебаваш сојки:D Флегма ли, не знам.

2. Bender Rodriguez

Bender Rodriguez The lovable rascal

@x.Daisy.x, @Bridget, ја веќе реков дека немам ништо против зборот и најверојатно ич не би ми ни бодел очи кога луѓе би го користеле во соодветен контекст и се разбира, со усул.

Ама, 99% од луѓево до лани не ни чуле за зборов, а сега одеднаш, не можат да си го замислат животот без да го употребуваат секој ден, па секој десетти збор им е „прокрастинирам“, „прокрастинатор“ или „прокрастинација“. Јок, не паѓам ја на такви фори. :^)

Уствари, трендов ме асоцира на еден друг збор што исто почнува со „про-“, само што овој не е латински. :D

П.С. Ако ми текне подобар синоном на нашки, ќе пишам - оние погоре ми текнаа у моментот.

П.П.С. Дејзи, ако видам на друго место зумбули за садење, ќе ти пишам. :)

theowndemon, Ginger^, ivi1987 and 4 others like this.
  3. x.Daisy.x

x.Daisy.x Популарен член

На тема зборот procrastination, еднаш ми се падна на spelling натправар и ја го утнав и не освоив ништо.

А самоуверена бев што да ви кажувам :rofl:, и од што се изнервирав дека сум утнала не ни видов каде ми беше грешката.
    Не ми евоцирајте веќе горки спомени. :whew:

4. iloveyou29

iloveyou29 Queen of beauty

Понекогаш може да се случи да не го добиеме тоа што го посакуваме. Но сепак тоа да е најдоброто нешто што може да ни се случи. Се се случува со причина...

5. Matotheja

Matotheja Популарен член

Нормално попусти за домаќински препарати, пошто местото ни е во кујна, да не забораиме! :devil:

6. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

На крајот, работите се сведоа на следното: Не може да се почитува секој, почитта се заслужува. :nod:

8463., Purplelilac, lost123 and 14 others like this.
  7. DAngel

DAngel Форумски идол

Dinner for one е најбезличниот оброк на светот. Јадење за да преживееш. Нема сласт, нема уживање, нема потврда дека е убаво зготвено. Нема желба да биде убаво зготвено.
    Пиењето кафе сам е само обид за расонување, будење или навика. Никогаш нема да го има истиот шмек како пиењето кафе во друштво.
    Ни спиењето сам не е убаво, креветот одеднаш е преширок, преладен, пренаместен.
    Човекот не е создаден за да биде сам.

8. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

А за сѐ друго ќе се согласам со тебе, освен за кафето. Јас кога пијам сама кафе тогаш можам да уживам, да одлутам некаде со мислите, да размислам во мир за некоја одлука која треба да ја донесам.
    Пиењето кафе со друг ми е навика, ете да не биде на „суво“ муабетот. Ми го нема некако истиот тој вкус и мирис како кога го пијам сама. :inlove: :coffee:

9. DAngel

DAngel Форумски идол

Навика. Јас какао пијам сама. И црн чај со млеко, како права англиска лејди :makeup: Тоа никако не ми се друштвени пијалоци.

ivi1987, LiliBoz and cresa-jagoda like this.
  10. zuto

zuto Форумски идол

Ако не се потрудиш АПСОЛУТНО нема да успееш.
    Секој преземен чекор ја крши апсолутноста и ја јаде за ужина.

Rama likes this.
  11. blonde_supergirl

blonde_supergirl Истакнат член

Здраво Феминки :f::sun: :inlove: Сакам да кажам дека сакам да ви е убаво, убаво ми е и на мене. Уживам во овие дождливи денови иако некој дел од мене посакува и да види сонце, конечно. Не знам за кај вас, но во Гвг заврна снегче пред една недела, а траеше дури три дена. Во овој град има снег на 5те, 6те години така да искористивме за една убава прошетка. Градот беше баш глетка за опис во книга... Поздрав накај вас.

Someonespecial and Rama like this.
  12. CaraMia

CaraMia Истакнат член

Тивка мартовска ноќ
    на исток ѕвезда свети,
    купив 8мо Мартовски подароци
    сила и моќ ми ветиија :D.

Ми се заврте песнава во глава.

13. zhap4e

zhap4e Форумски идол

А, бе, Хајлендери! :rofl: Боље и од фаланга и од се'.

[​IMG] :bug:

14. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Мислам дека нема баш соодветен превод на "прокрастинација".
    Различно е од џаболебарење, зашто прокрастинаторот си наоѓа нешто корисно да прави. Пример, место да сработи денес, ќе го средува плакарот, ќе го исчисти цел стан или ќе се убеди дека е многу важно да заврши некоја друга работна задача што не е приоритет. Пример, место да работи на месечен извештај со рок од неколку дена, почнува проект со рок за наредниот месец. Избегнување приоритети е всушност, и себе-убедување дека сепак нешто корисно правиш, а не џаболебариш. Спиење, гледање филм, фејсбук - тоа е џаболебарење. Прокрастинаторот се фокусира на помалку важни задачи за да се чувствува корисен, и на крај пак се чувствува виновен. :$ Друга психологија е ова. :D

Не знам кој би бил соодветен термин на македонски, ама не е ни безделничење, ни џаболебарење, дремење. Ебавање сојки може. :D

kravce, Srcka $, Lella and 8 others like this.
  15. Ginger^

Ginger^ Форумски идол

Чекам да падне таванот, се вика...:rofl::rofl:

N.2106, Srcka $, Lella and 3 others like this.
  16. Someonespecial

Someonespecial Free-minded aesthete

Често кога станува збор за луѓе што имаат мака со проблематична околина, многумина знаат да се фокусираат (дури и со прекор) на (не)можноста да се одбраниш и да вратиш во иста мера, макар и ако се работи за ранливи личности во најранливи години.

Не негирам дека како дел од борбата за своето јас и свое место под сонцето, во животот е несомнено важно за секого да научи на свој начин да се одбрани од секакви луѓе – но гледајќи ја пошироката слика, не е ли поважно и повредно за потенцирање искоренувањето на негативните појави од кои треба да се браниме?

И тука секако доаѓаме и до муабетот за воспитувањето...
    Да, важно е на глобално ниво родителите да ги учат децата да знаат да се одбранат или игнорираат потсмевање и психичко малтретирање во училиште, но многу поважно е што повеќе деца да бидат воспитани да не бидат bullies од кои некој ќе треба да се брани.
    Полезно е женските да знаат начини да се одбранат во случаи на сексуално вознемирување, но неспоредливо поклучно за општеството е машките да се воспитуваат да не се однесуваат недолично (за нешто посериозно и да не станува збор).

И воопшто за секоја ситуација во животот – една личност во развој никако не е правилно да се воспитува да биде „ѓубре“, без чувства, да гази сѐ пред себе без осет за никого, туку баш спротивно – да биде таков човек што нема никого да предизвика на момент да помисли дека жали што не е воспитан на ваков начин...

17. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Кога негувателка во заедничка група со родителите ќе пише дека дома со децата треба да се вежба лева и десна страна за полесно и побрзо да се научи зошто тоа го бараат и на тестирање за запишување во прво одделение, а родител и враќа - Затоа си ти таму ставена, да вежбате секој ден, имате време и повеќе време поминувате со децата од нас родителите.
    Кога родител најситна обврска ја одбива за своето дете дома, кога очекува негувателките да им ги воспитаат децата, да ги научат на манири, бонтон и основна култура, што останува за големите обврски што тек допрва доаѓаат?

18. CaraMia

CaraMia Истакнат член

Прекрасен ден. Ме следи некоја леснотија. Убави соништа сонувани. Зошто ли не се реалност?

19. simonka93

simonka93 Форумски идол

На крај,
    Можеби сите ние сме светилки.
    Во потрага по нашата сопствена темнина, само за да покажеме колку многу сите можеме да блеснеме

20. Lilit

Lilit Форумски идол

Ништо не убива колку чекањето и исчекувањето...