Сакам да кажам...

Discussion in 'Кафе-муабети' started by k.i.m, Jan 30, 2014.

1. IM.TMKQ

IM.TMKQ Форумски идол

Бабичка која патувала од село до град стоејќи под сенка, не застанува и замоли да и купиме јадење.
    На само 10-15 метри од неа имаше штанд каде жена продава готови домашни месени пецива.
    Бабата беше толку фина, рече: ,,Ќе ми земеш ли девојче 2 пецива? Замолив двајца да ми купат, едниот ми рече не можел, другиот ми рече и тој не можел".
    Ми падна многу жал, премногу.
    10 метра, само 10 метра оддалечено, неколку чекори. Не треба ни да се чека, храната е веќе подготвена. Само 10 секунди од своето време да одвоеле, ништо повеќе.
    Срамота, кој знае колку време чекала тука, изморена, барајќи една мала услуга.
    Не знам каков човек треба да си за да одбиеш...10 секунди ништо не ти менуваат во животот, колку и да си зафатен и да се брзаш за некаде.

1209, M&M, Tajnaotrovna and 38 others like this.
  2. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

О вие безгрешни суштества кои на мравка и го немаат попречено патот, оставете ме раат да се искажам.

Не се чувствувам прекорено и мислењето ми е непроменето.

Мора да прашам, никад до сеа некој не ви бил одвратен по основ физички изглед? Онака, барем во мислите? Карактер у комбинација со црвена коса, розов кармин или дебел газ? Ако не, браво, јас ја немам таа возвишеност, не сум добра личност и во мене има една злобна жичка.

Madam-A, 1209, M&M and 3 others like this.
  3. MarigoldA

MarigoldA Популарен член

Дали ќе го толерираше нејзиното однесување ако беше слаба?
    Или пак ако беше фина и љубезна, а дебела, баш тоа што е дебела ќе ти сметаше?

Јас колку што сфатив од твојот прв пост, нејзиното однесување ти го упропастило денот, што нема врска со изгледот.

4. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Опиши ни како треба да изгледаме за вие совршените да не бидете увреѓени кога ќе нѐ видите на улица, те молам.:angel:
    Замисли одиш на интервју за работа и те одбиваат дека си дебела. Нели за да не бидат незадоволни од тебе клиентите
    Нат кул а?
    Дебел газ било проблемот, damn...

Rama, cresa-jagoda and Amellie13 like this.
  5. Srckata28

Srckata28 Форумски идол

Ти не сфаќаш дека некој да е дебел не треба да е навреда, тоа што ти ќе ме видиш на улица и ќе помислиш дека сум одвратна заради тоа што сум дебела кажува многу за тебе.

Не пробувај да се оправдуваш со тоа што "никој не е ангел" ти сето ова што го кажуваш е лоша особина и мајндсет со кој ни се инаетиш. Не, не си добра личност зашто јас ако се фатам да помислам нешто лошо за изгледот на некој си ги менувам мислите и пробувам да сменам како ги гледам работите. А ти се гордееш со тоа. Еве јас ќе ти кажам, срам да ти е.

Purplelilac, JollyGirl, Rama and 10 others like this.
  6. Peperutce1115

Peperutce1115 Форумски идол

Те читам од вчера. Зошто таква дискриминација? Зошто такви предрасуди? Од каде знаеш каква позадина има жената и зошто е покрупна? Може има некој здраствен проблем? Извини, ама морам да кажам дека првпат ми се згади од некој коментар на форумов, толку ми се згади што не можев да се воздржам а да не прокоментирам. Вистинските вредности на човекот се внатре и можеш само да ги почувствуваш. Тоа што жената се однесувала лошо со тебе ја прави само лош човек, тоа кажува за неа и не нема никаква врска со нејзиниот физички изглед. И внимавај малку, постојат многу крупни луѓе (или како што ти ги нарекуваш дебели), што сега те читаат, многу од нив деца на 15-16 години, кои се со разнишана самодоверба и овој твој коментар може да има сериозни импликации врз нивното психофизичко здравје. Сите сакаат да изгледаат убаво и совршено, ама ете сите сме различни. Некои послаби, некои покрупни, ама сите сме луѓе од крв и од месо и сите заслужуваме еднаков третман. Од здраствен аспект, обезноста е ризик фактор за најголем број болести, ама пак тоа не ни дава за право да ги омаловажуваме овие луѓе и да ги гледаме со подруги очи.
    Одговорот на твоите прашања е НЕ. Никогаш не ми бил некој одвратен затоа што бил со црвена коса, розов кармин или дебел газ. Одвратен ми бил некој со своите постапки, однесувања и зборови, затоа што тоа кажува повеќе за него отколку неговата надворешност. Џабе лепота, ако си трула внатре.

7. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Одвратен?

Одвратни карактерни особини и постапки... многу.

Одвратен изглед... не, не можам да се сетам на ниту една инстанца.

8. KateKane

KateKane Форумски идол

Настрана коментари за физички изглед, тука не коментирам, али нека дигне два прста кој не посакал барем еднаш да убие некој на шалтер.

Огромен дел со прст не мрдаат, нишај врата земај плата се. Лактање, избегнување одговорност, немање абер од животот. Идеш како да идеш на колење, не да завршиш работа, однос небаре си им пцуел најмило. Ај што се неуслужливи, абер од животот немаат, за еден документ ќе те препратат на сто места, за една работа не знаат да ти кажат што ти треба. Идам да пријавам нешо у агенција, ти треба овој документ, се враќам со него, аааа ти треба уште ова, 5 пати се враќав, а комотно можеше да ми кажат што све ми треба да не идам како стока на 40 степени цел ден по институции. Документ по документ комплетирав, наместо све да соберам и да завршам одма работа.

Друга ситуација, на татко ми му требаше некој документ да го извадам, идам у центар у тоа заводот мочан ми вика девојче не е ова тука, ќе идеш у Карпош. Идам у Карпош ме праќаат кај ПМФ у бараките. Идам таму ми вика тој ова е у Центар. Полудев начисто, од гомна подоле ги направив, дрско и безобразно знам, ама преку глава и мене ми дојде.

Еве отворено си кажувам, 70% треба да летаат од работа, мрзливи амеби се, крајно неуслужливи, игнорантни за својата струка, необучени и арогантни.

Ако не сте наишле на ваква ситуација среќни сте, реткост е тоа. Ги хејтам максимално, секоја чест на исклучоци, али да имам моќ на еден ден све би избркала што е неспособно. И не само администрација, секоја гранка во државичкава ни.

9. Peperutce1115

Во ред. Еве ова е далеку по океј напишано. Се што имаш напишано се однесува на нивниот однос кон тебе, јас во ниту еден момент во твојот пост не прочитав нешто упатено врз основа на физички изглед.

10. Srckata28

Srckata28 Форумски идол

Јас искрено очекував таа да каже дека ради карактерот и изгледот и станал грд, што се уште не би било во ред, ама па "На вас дебели луѓе не ви се одвратни?" не очекував. :drunk:

Rama likes this.
  11. KateKane

KateKane Форумски идол

Бонус ситуација, ме замоли колегата на работа да идам у пошта да му завршам нешто работа. Требаше да се пополни некој образец ама не бев пополнувала таков до тогаш, јавно си кажувам абер немам од такви работи, 0 познавање. Идам на шалтер, најкултурно и викам на вработената ве молам ако може да ми кажете што да напишам во празните места. Добивам одговор "девојче ај не смарај јави се од кај што те пратиле не сум јас овде сеа Мајка Тереза па сите да ве оправам". На што личи тоа? 200 ми се дигна притисокот, сакав да ја задавам, се убив од пцуење си кажувам еве.

Идам друг пат да уплатам за конгрес у Бугарија, ми вика треба у левови да платиш. И ми ја фрли уплатницата, ме гледа дрско, ја прашувам да ми објасни што и како и ми вика девојче ти кажав што не ти е јасно? Фино лепо си искочив, си отидов у банка, дечкото таму ми зеде лична карта и за 10 минути искуца све што требаше, си уплатив и си излегов. Дупло ќе платам ако треба само со вакви неписмени како првата да си немам работа. Не провизија, што сака нека има, само очи да не им гледам.

12. Emy867

Emy867 Форумски идол

А што им молчиш? Јас на таквите дупло подрско им одвраќам.

И мене не ми се тупеше денес со една жена која пола саат ме масираше за нешто кое и не е толку моја работа, ама мене колку и да ме мрзи некогаш, срам ми е да се однесувам недолично, па подголтнувам, се поклонувам и терам.
    Значи не секогаш од ќеиф, ами од срам првенствено.
    Ама што е срам и осет за многу луѓе, мисловни именки...

13. lovestoneddd

lovestoneddd Форумски идол

Мене на автобуската у Скопје обезбедување ми викна госпожа шалтеруша.
    Не ми ја кажува линијата за 5 минути што треба да тргне за мојот град, ја крие, ми дава карта за саат време, ради нивни бизниси и фаворизирани превозници. Врв на се, немаш право да се побуниш и те прави дека си неписмен. Ми се идеше да ја извлечам преку она отворот на стаклото од шалтерот па да се сили тогаш да ја видам.

Иначе, Ребека во афект ги кажува овие ствари, верувам, пошто стварно знаат човек од кожа да го извадат.
    Ја читам низ форумот и она е се, само не површна и малициозна како што повеќето ја сфаќате.

1209, M&M, Milobebence and 7 others like this.
  14. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Утро разбудено во немирен спокој. Цутење морници, во топли гушки.
    Галење и исчекување....

Го гледам колку и се радува. Само нешто и подместува, доместува, спрема... Таа стои стројна и огромна на сред соба и само ја гледаме со очи полни жед, дур ме држи цврсто за рака. Будно сонуваме за денот кога ќе се наполни со џагор, со рачиња и ноџиња и прстиња мали.

Сакам да кажам... ако постои совршено чувство на светот, никогаш поблиску не сум била.

15. Peperutce1115

Милијарда пати до сега сум била доведена до лудило па никогаш не сум го нарекла некој грд и дебел заради тоа што се испонашал така со мене. Не го оправдувам тоа што било во афект.

Јас не сум ја читала нешто многу, ама сега кога го прочитав ова баш така ја сфатив.

16. An-na

An-na Форумски идол

Џабе се обидуваш да ја оправдаш. Постовите и беа гадни, полни со дискриминација, осуда, злоба. Не е ништо подобра од дотичната шалтеруша. Ја читам и јас низ форумов и овој начин на изразување не ми е ништо ново од неа.

За администрација... Се што е неписмено, нељубезно, неуслуживо, мрзеливо добива соодветен третман од мене и најчесто ги пријавувам кај надлежен. Одам на повисоко ниво, ич нејќам да се замарам со исфрустрирани, неписмени суштества. Чест на исклучоци, ама поголемиот дел се боже сачувај.

JollyGirl, Rama, Amellie13 and 8 others like this.
  17. piksooki

piksooki Популарен член

Да само што освен неа извреѓа и многу други луѓе кои се на форумов.Незнам како може да се факате за физичкиот изглед како тоа нешто на тебе да ти менува.Тоа е...прост народ.

Ти душичке падна на ного ниско ниво.Навредувањето на нејзиниот физички изглед само покажа на кое ниво си ти а не таа.

Last edited by a moderator: Jul 12, 2019
  18. CameliaMiller

Колку пати ми иде на клиент да му се изнаразвикам од пети, не сте свесни какви ликови доаѓаат.
    Не, не се културни девојчиња кои бараат објаснување :) Доаѓаат ликови на кои им викаш добар ден, повелете, а ти враќаат со слушај ваму, или направи тоа и тоа, или ќе биде вака и онака... мислам ок.
    Олабави ме.

1. Никогаш нема да се расправам со тој од другата страна.
    2. Ако не бива со арно да се разбереме, секоја институција си има служби преку кои сигурно ќе се разбереме.

И не, ни еднаш се немам дерено, урлано, трескано на ни еден шалтер, на ни еден телефон... не дека сите биле супер фини.

Случка од денес.
    Има ситуација над која никој нема влијание. Тој што треба да го среди проблемот е исконтактиран, и додека не ми каже што да направам, не смеам да направам ништо.

Е сега, оди тоа објасни го.
    Луѓето со мене се оправаат, како тоа "не знам".
    Ете не знам, а и одлуката не можам јас да ја донесам.

Не бегам од одговорност, просто ќе сносам последици што и да одлучам, оти не смеам воопшто да одлучам.

За тоа не сум јас крива, поднеси писмена жалба и оправај се со кривите...

19. CameliaMiller

Не е површна, најмалку тоа сакам да го кажам.
    Па со Ребека се согласувам веројатно со 95% од тоа што го пишува.

Ама конкретниот пост и изразување не е на место за никого, се надевам дека ќе го сфати тоа како добронамерна критика.

Purplelilac and lovestoneddd like this.
  20. lovestoneddd

lovestoneddd Форумски идол

Се согласувам и знам дека со ладна глава ќе разбере дека таквиот начин не е прав начин за спуштање некому.

M&M, Harper and CameliaMiller like this.