Сакам да кажам...

Discussion in 'Кафе-муабети' started by k.i.m, Jan 30, 2014.

1. Mrs. right

Mrs. right Истакнат член

Веројатно е таа.. Не те нервираа таа главната глумица што ја синхронизира како се лигави? Не можам да ја поднесам.
    Мада не само неа, туку све, и депре музиката аууу, не претерувам стварно анксиозност ми ствара.

У право е маж ти што бега.

Порано сум ги гледала и јас. За сеа да не можам воопшто.

Dulceee and tinkerbell22 like this.
  2. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Од навика после долги години гледање.
    Иако преводот често е погрешен. :D
    Секако многу е подобро да се гледаат сериите со слушање на оригиналните гласови на актерите.
    Девојката од Прозорецот е психолошка серија базирана на вистински настани. Очекувано е да е таква потресна и сосе музиката да предизвикува малку депре муд.
    Не дека не ме растажуваат вакви серии, ама ги гледам затоа што се поблиску до реалноста на луѓето. Сакам и комедии, ама тие се фејкање. Животот не е комедија.
    Акциона серија ми е златна средина.
    Балансирано си плачам ради смешното и тажното во неа. Посебно задоволство е да се гледа како некој го стига правдата. :rofl:

3. Herrera

Herrera Популарен член

Лелеееее и на форумов ли врти ваков муабет ?

Баш на Фејсбук се препукуваат за тоа зошто во институција која работи со имигранти , никој не зборел англиски, туку МОРАЛО се на германски.

И коментари милиони изнапишани , едни влечат на тоа дека германскиот е официјален јазик , мора барем нешто основа да се знае , други советуваат да си носете пријател кој ќе ви преведува од германски на ваш јазик, трети да користат Гугл транслејт, но најмногубројни се оние кои влечат на тоа дека во таква институција треба вработените да знаат и англиски да зборат.

================================
    It is their country and they can demand whatever they feel fit. It is amazing to me that people complain that Germans speak German. It is an international language by the way. Whichever country I go to, I try to learn its language. It is fun and it is respectful.

=============================

They need help from a government agency that specifically exists to serve the people including new immigrants, in a country that seeks immigrants. German is NOT a global language like French or English. It is regional within Central and Eastern Europe. It's arrogant to expect people from places like Venezuela, Philippines or Pakistan to be able to arrive here conversant in enough basic German to interact with bureaucracy.
    =========================

What I experience is that many foreigners not even try to learn even the basics of the language. I know people who refuse to learn and use the language and even, when they go to an office to get some benefit from the government, they start the conversation like "Do you speak English?"

===================

I do understand the frustration of not being understood, but why do you expect them to speak English (or any other language that is not German)?
    =====================

English is not only English, it is a lingua franca (international communication language) as was French and Arabic some time in the history. And German is a local language not an universal one. Germany has to train its workforce to meet standards, it is not people's problem.

==============================

That’s frustrating. What about the Google translator app, or using a translator app to email them and translate their replies? Alternatively, perhaps it’s worth taking someone who could translate.

=========================================

4. Amellie13

Amellie13 Форумски идол

Кога одиш да живееш во друга држава, логично е да го поднаучиш јазикот барем малку пред да се преселиш. И добро си прават Германците, не можи ти Германија да одиш а да не знаеш една проста реченица да составиш. Или било каде и да е. И не, не можи со англиски да си поминуваш некаде каде што не е официјален јазик.
    Кога се селиш некаде треба да се асимилираш во општеството, т.е. да знаеш јазик, култура и историја. Покажување основна почит во државата која те примила да живееш. Обесправени биле бе. :D

quattro and Anyshka like this.
  5. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Да можеш да вежбаш е привилегија, а не товар и мачна обврска.

Избегавај цел живот движење, само гледај кај да седнеш, кај да прилегнеш, што помалце да мрдаш, па на стари години нема ни до вц да можеш да изодиш пошо нема да имаш функционални коцки и мускули.

Жими сè, ќе давам сè од себе тоа да не се деси. Мислам дека најголем страв ми е инвалидност, неподвижност, затвореник во нефункционално тело и да си зависен од друг. :worried:

Anie93 and Rozevata like this.
  6. Rozevata

Rozevata Истакнат член

Сабајлево, прв пат после долго време ги гледам чичковците од комунална хигиена како чистат улици.
    Кејот немаше ѓубре и лисја.. дури чудно ми падна.

7. eliesaab

eliesaab Популарен член

Секој ден чистат, ама ѓубрето секако се прави. Де ветар, де луѓе што фрлаат.

8. Rozevata

Rozevata Истакнат член

Ги немам видено затоа што некако секогаш ми е такво хаотично и се мислам дека не чисти никој...

9. eliesaab

eliesaab Популарен член

Ги гледам на разни локации, чистат луѓето.

Rozevata likes this.
  10. Rozevata

Rozevata Истакнат член

Добро е тогаш, my bad! :)

eliesaab likes this.
  11. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Кај нас на улица немаа поминато скоро месец, минатата недела со ќерка ми и двете среќни седнавме на прозор ги гледавме како собираат ѓубре :rofl::rofl::rofl:

Rozevata likes this.
  12. Rozevata

Rozevata Истакнат член

Епа и јас тоа го реков.. ги немам видено некое време барем на тие локации јас што поминувам. :smirk::shake:
    Арно им текна... Ги вратиле на работа после видеоно од канал 5 што искочи :wasntme:

LiquidLuna likes this.
  13. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

На одмор биле.. колективно :D

Rozevata and eliesaab like this.
  14. simonka93

simonka93 Форумски идол

Ме нема заебано само тој што сѐуште го немам запознаено. :headbang:

Selena01, Manako2, CrazyOne and 5 others like this.
  15. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Ја скренувам кога се пуштени било каде да сум, кај мене секако се забранети со декрет.
    Дури и рекламите веќе не можам да ги трпам, а и долги се како пола епизода.
    Најлоши нешта што му се случиле на овој свет:

1. Турски серии

Десет празни места

11. Хитлер

16. Anyshka

Anyshka Популарен член

Стави свинска маст на антената. :rofl:

Realist1, Gosh, Stark and 3 others like this.
  17. Rozevata

Rozevata Истакнат член

Леле Хитлер најлошо ли е...:D :wasntme:

Billy Idol, Anyshka and quattro like this.
  18. Mrs. right

Mrs. right Истакнат член

Ама ги исхејта па и ти, пази да не ти се стават обожавателите. :tmi:

Работата е што и јас порано ги глеав, не сите и цел ден ко пензионерите секако ама знаев да пратам.
    Имало и поквалитетни да речам или па и лимонади да биле онакви тешки срања, но си викаш ај ќе пројдат и пушташ мозок на пасење. Е сеа од денешен аспект ич не разбирам како сум ги гледала. Неколку години више се поминати како не ми текнало на нив. И шо пропуштив? :?:

Не можам да им забранам на моиве, мајка ми поточно, едноставно бегам у соба и тоа е тоа. Не оти и седам со нив, али случајно ќе слушнеш кај е пуштено и ќе те напне. Тензија ми ствара ненормална.
    Го поштувате многу а? :?: Ако не беше саркастична.

После, смрт за фашизмот.. И вие не знаете за шо сте.

Rozevata and Billy Idol like this.
  19. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Далеку подобро од турските. :D

Rozevata and Anyshka like this.
  20. Herrera

Herrera Популарен член

Е така, се вратив од на доктор , физиотерапевт ( да потенцирам Германец до коска докторот )

Фино, лепо си го испочитував терминот за докторот да ми каже :

- Тебе нема да ти помогнат масажи , ти требаат вежби да правиш за да ти престане болката што ја осеќаш во грбот.

Масажи се за опуштање на мускулите, ако сакаш земи рецепта од општ доктор и со доплаќање на 30 евра ќе добиеш 6 сесии масажи.

Ок докторе, ај да почнам со вежбите, прво да најдам 2 шишиња со по 1,5 литар вода па да почнам со вежбите што ми ги покажа.

П.С. Оваа консултација со докторот ме чинеше ефтино, само 25 евра.