Сакам да кажам...

Discussion in 'Кафе-муабети' started by k.i.m, Jan 30, 2014.

1. Petar Pan 085

Petar Pan 085 Истакнат член

Се бунат бидејќи се бивши

Adidas888 and Mumoftwo30 like this.
  2. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се бунат со право. Бараат да се воведи зелен бран и за коли и за пешаци..

3. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Во Америка, во 30-те е воведена една нова доктрина за сузбивање пожари.
    Ја нарекле "10АМ Policy".

Оваа доктрина имала за цел секој пријавен/настанат пожар да биде изгасен до 10 часот наутро следниот ден. На тој начин ќе се спречи да се случат големи пожари кои ќе пеплосаат се живо и диво.
    Направени се мали тимови кои веднаш реагирале и ја применувале доктрината.

Сето тоа било успешно се додека не се случил огромен мега пожар во 70-те коj направил масивни последици, незамисливи и невидени претходно.
    Тогаш и се напушта доктрината. И се воведува скроз нова практика.

Новата практика е скроз поинаква, каде што дури и намерно се палат помали пожари за да се спречи пожар од мега размери кој ќе се случи уште почесто доколку се сузбива се набрзина.

Овој принцип е заснован на математички концепт на веројатност наречен "power law"
    И е одлична метафора за човековата психологија.

Ако ги сузбиваме дури и малите негативни емоции, скоро па веројатно е дека ќе дојде момент каде што ќе пукне се, и ќе има голема "катастрофа".
    На тој начин не ствараме стабилност, туку само акумулираме "гориво", за моментот кога се ќе "изгори".

Некогаш треба само да ги пуштиме "малите пожари" да "изгорат". :)

4. theowndemon

theowndemon расипана играчка Staff Member

Сакам да кажам дека е ептен депресивно чувството после крај на продолжен викенд. Ама секој мини одмор мора да заврши со закажвање на нов инаку која е поенатата?

5. Stark

Stark Форумски идол

Казните ќе се пишуваат на сопствениците на возилото, а доколку друг возач го направил прекршокот, тоа треба да се пријави во рок од 8 дена. Односно сопстгвеникот треба да го донесе возачот кој го сторил прекршокот во надлежната полициска единица.
    Таму прекршителот треба да даде изјава дека ја презема и признава казната за прекршокот, а истото може да го направи и со потпишана нотарска изјава, стои во правните поуки на еден записник опомена во која имавме увид. За целосно функционирање на системот треба Собранието да ја доврши и измената на Законот за прекршоци кој е во парламентарна процедура. Сејф сити има за цел да го намали бројот на жртви во сообраќајот и сообраќајни прекршоци.

Еве ви..

6. Anie93

Anie93 Популарен член

јас немам многу летано, околу 15тина пати ама имав летови од по 10часа. Ништо тоа е страв не страв ако си купил веќе карта мораш да се помириш. Јас пиев дизепам некогаш, на полетување ми е најмногу страв, горе ми е непријатно само и бројам уште колку има да стигнеме. Ама тоа е немаш што да правиш горе, немаш никаква контрола :D има и луѓе што им е убаво валјда ќе видиш во која група ќе спаѓаш.

7. Curious cat

Curious cat Истакнат член

Мене повеќе ми е за процесот пред тоа. Роварењето по торби и проверките. За тоа се вадам од памет хахахаххаха

Cutiepie123 likes this.
  8. Anie93

Anie93 Популарен член

па само прочитај за авиокомпанијата, преку скен го гледаат куферот ако свири тогаш отвараат

9. Alm.

Alm. Истакнат член

Не можеле да се сконцентрираат на брзината на возењето ако требало да пазат на знаци и на ограничувањето кое треба да го почитуваат. Сериозно? Па вие свесно и отворено признавате дека треба да ви се земе возачката дозвола. Тоа е елементарното нешто што секој возач треба да го почитува. Нормална обврска е, а не дополнителна што ќе ве деконцентрира и фрустрира. Ако сметате дека не можете да се придржувате кон правилата, веројатно треба да престанете со возење.

10. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Одма се гледа кој си ја купил возачката :rofl:
    На овој народ неможеш да му ја погодиш.

11. Mrs. right

Mrs. right Популарен член

Да се држевме до правила и прописи, гарантирам дека ни пола од граѓаниве нема да имаа возачки, а не и шуто и рогато кола има и вози.

Тоа што се неспособни, тоа што немаат фокус, ни рефлекси, тоа што се неписмени, не ги знаат ни знаците што значат, а богами ниту се прегледани да се види колку од нив се во состојба да управуваат со возило, изглеа е тотално небитно.

Ко муви без глави се шалтаат низ ленти, не знаат кај тераат, се претицува, не се држи до прописи.. За брзината и дивеењето нема потреба муабет да се прави..

Одма при самата вожња ќе увидиш кој колку и дали го бива, и на каков начин вози, по смиреноста, стабилноста, внимателноста, знае да се снајде у секакви ситуации, осеќаш дека вожњата ти е удобна, а не да те вози ко да вози компири, нагло и несигурно. Ова и кај искусните возачи го има.

Не е секој за кола бе, не е.

Пред некој период ќе ме собереше еден куртон, и тоа на мала споредна уличка, кај што не ни очекуваш.

Не е писмен дека не се иде у рикверц коа зад тебе на помалце од метро имаш друга кола, која исто така чека да се тргне возилото кое беше пред нив на патот, притоа пешак поминува, јер нема семафори, и глеаш дека има услови да поминеш :drunk:
    За кој кур ретровизорите им служат не ми е јасно..

Не ни видов нит па ми текна да сликнам табличка, со брзина на светлината некако претрчав, за секунда можеше беља да се деси :envy:

Не возеше брзо, зашо не ни можеше, но скроз доволно за да те закачи, и можеби инвалидизира (facepalm)

Last edited: Dec 2, 2025 at 9:20 AM
  12. Petar Pan 085

Petar Pan 085 Истакнат член

Нека е со среќа :D

Дозволено 50 кч веќе на 51 сликаат :devil: немаш време ни да се насмееш за поубаво да излезеш на сликата :emo::D

13. Amellie13

Amellie13 Форумски идол

Скроз се согласувам. А исто така сум приметила кога МВР објавува дека апси некои што возеле со многу поголема брзина од дозволената на отворено, во коментари еден куп се бунат за тоа. И седам и си мислам дали е овој народ нормален. (facepalm) Баш се докажува зошто ни требаат строги контроли. Не може да се научи поинаку, џабе е. Што побрзо да дочекаме сејф сити и низ другите градови, и на отворено да има повеќе контроли. Па на тој што не му одговара нека не вози, таман да се истребат сите опасни возачи.

14. Maelina

Maelina Активен член

Не ми е јасно како спијат навечер здравствениве работници кои свесно и намерно извисуваат болни луѓе? Како можи до толку да се нема емпатија и човечност, а ја работиш професијата во која што најпрво и најосновно нешто што треба да го имаш е емпатија? Абе бездомник на улица да видам дека е лошо ќе се загрижам и ќе сакам да му помогнам, а не свој пациент на кој впрочем ми е работа да му помогнам. Кај ќе ви одат душите со толкава себичност не ми е јасно.

15. troublemaker94

troublemaker94 Истакнат член

Што сте се бендисале, со тоа CK блузите, шлакнати со тоа логото на средина низ цела блуза :emo:

KiT and EvAngelos like this.
  16. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

You guys having продолжени викенди и мини одмори на секој од нив?;(:D
    images (2).jpeg

Last edited: Dec 2, 2025 at 4:24 PM
  17. theowndemon

I wish HAHAHAHHAHA
    Сама си спов викендо јас (по ден два околу викендот зедов слободни) и денес прв ден назад на работа дознав дека имам уше еден продолжен викенд (во смисла, слободни деној). Са се думам како "паметно" да ги искористам. :D Наредно мини одмор, вака со ден пред викенд, ден-два после викенд за после Февруари организирав, за то пишев. :D

18. theowndemon

Не е нешто лошо само зошто постојат луѓе шо ќе го злоупотребат.

Mumoftwo30, senjorita-v and Angie1432 like this.
  19. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Цел ден дур сум на работа само мислам на киндлот, сè шо сакам е да си легнам под ќебиња и да читам.

Panda00, Mumoftwo30, Mishela and 5 others like this.
  20. Anie93

Anie93 Популарен член

Кога подобро ќе размислам ова со камериве можеби е најдобра мерка превземена. Сообраќајот е катастрофа, некултура, не се осеќаш безбеден, ај со кола некако ама како пешак цело време да преминуваш со страв, не иде. Пречесто имаме смртни случаи низ земјава, тешки незгоди, а секое чудо за жсл 3 дена е. Ако не ни се случило лично нас трагедија ретко на кој ќе му дојде памет. Нека има регулатива, јас исто си омислив прво апсурд е за 53да те казнат но уствари ако размислиш зошто па мора во зона ограничување на 50, ти скроз до 50да возиш? И јас кога положив првата година мн почитував правила после прекинав затоа што гледав не се казнува. А не е до казната, за живот се работи. Само мислам дека треба да се направи да се одземаат пари од трансакциска само да подигнува, така подобро би било. Денес пројдов пола град некои 13/14км и сите возеа споро, немаше мн престигнувања, баш убаво

Last edited: Dec 3, 2025 at 3:31 PM