Де бре луѓе, што се наапавте до толку? Па ја село мислев оти нели само по селата сељаците шо исмеваат туѓи дијалект живеат , у градовите особено надвор од Скопје живеат само високо интелектуални граѓани нели логички... Да се лигавите коа некој ќе каже нешо против било кој дијалект особено вашиот ( што да бидеме реални пола и јаче од нив звучат милион пати полошо од скопскиот сори нот сори ) први сте, исто као што сте први да го исмевате скопскиот, а па да не праиме муабет и за останатите, али тоа секако само у четри зида... А за тоа каков запад станало Скопје и зашто, иначе главен и најголем град у државата каде живее пола народ, оставам на вас. Иначе, нова шифра у психологијата уочена на форумов - да се чуствуваш инфериорен оти не збориш на дијалект, особено скопски... Кринџови. Па да се повторам, ако на некој му смета дијалектот у Скопје, слободно нека си се врати у селото од кај шо дошол и нека си лапрда до миље воље на највисок македонски литературен јазик.. Ајт.
Мене битолски ми е најлош дијалект. Има една на yt раскажува приказни, секоја и чест што се потрудила да направи нешто на македонски, ама не го можам говорот. Не можев да издржам, морав да сменам. Се извинувам на битолчани, ама воопшто не ми се допаѓа. Струмички, кавадаречки, кумановски ми се најинтересни за слушање. Мислам дека нема што да се лути некој за тоа како едно лице од еден регион го прифаќа говорот на лице од друг регион. Каде што живеам, нормално исто има дијалекти. Постојано се ругаат на работа кој бил сељак, кој зборел вака, кој зборел онака.
Патем, да ни е среќен Денот на македонскиот јазик денеска 5 мај македончиња! Го погодивте денов за поделби и разделби.. Ах, бе луѓенца, учете од "брачата" како се гради и негува нацијата и видете во комшии накај Чаир како тие го прославуваат денот на азбуката
Исто исто и исто!!!! Посебно сега лето кога ќе дојде , ќе смрзнат ако отворат прозор во автобус ама не им смета да не влезе воздух значи проста маса ич бе не искачај од дома ако ти е ладно !!!! Ненормални се сите кои не дозволуваат да се отвори прозор на 40° во автобус !
Е не огромен е, милионски. Оки, полумилионски А, бре, чим може да се стигне пешки, само доколку се сака, мал е. За Скопје збориме, не за Истанбул. Општо за пешачењето зборам. Се пали кола, мотор, тротинет, и за релативно мали релации, само зашто господата ги мрзело да идат. Избегаваат да пешачат, преку зима е ладно и одвратно од загаденоста, а сеа? Зашо дополнително уште да се загадува, сите со кола, у една кола по еден се вози. *** Ааааааааа шо читам ја денес wow Ја коа пишав у тема НЕПОПУЛАРНИ МИСЛЕЊА како крвнички ми се ставија А иначе можело Ова Германците? Wow... Пошо иначе само ние сме мрчатори увек, другите националности се ладни и не се замараат со ништо, и све прифаќаат
Знаеш колку е саат кога СЕО-то во канцеларија, на ѕид, зад него има знак ПРАДА со ЛЕД светла и ангелски крилја.
И јас не сфаќам зошто некои луѓе ги мрзи да се раздвижат на пола саат или саат. Ама, реално тешко е за повеќе. Не само поради условите надвор, туку што и се нема време и енергија тоа да се прави секој ден. Еве, хирурзите како пример. Дур се на работа може да имаат долги операции и повеќе прегледи. Кај они (уште и утепани од умор) да најдат време да пешачат повеќе саати секој ден? Или па градежните работници? Нема шанси.
Мислам дека тврдењето за хирурзите е малку прешироко/претерано. Зависи од доменот на хирургија, и веројатно од професионалната фаза. Еве, овој хирург, кардиохирург, имал време очигледно. Пешачел и вертикално . https://www.gol.mk/planinarstvo/sas...gi-iskachi-site-svetski-vrvovi-nad-8000-metri И само какво постигнување! За градежните работници. Не знам. Претешка работа богами, физички напор во секакви околности, без празници, без делници. Само ќе изразам надеж дека имаат време и за тоа.
Да се коригирам, откако проверив. Иако некои тврдат дека е кардиохирург, всушност е кардиолог, но поентата е дека и работата на интервентиот кардиолог, како Кедев е исто така стресна и одзема многу време.
Бркал политика, мислам дека се кандидираше за претседател на државава, едно време, „изглумел“ кардиолог, искачил 14 врвови над 8000 метри. Се прифаќа! EDIT. Не сум му фан, инаку. Беше добар пример.
Мигрантите шо беа увезени во Мк како работна сила, дилале дрога . Во овие неколку месеци шо се тука, и они видоа дека нема пари од работа .