Сакам да кажам...

Discussion in 'Кафе-муабети' started by k.i.m, Jan 30, 2014.

1. Bratot

Bratot Форумски идол

Падна Чатџипити :smoke:

daylight and GirlLove like this.
  2. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се удри ли? Го боли ли многу? :rofl:

Cosmic Girl, Bratot, MeowMeow and 5 others like this.
  3. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

upload_2026-9-3_20-44-55.png

4. Bratot

Bratot Форумски идол

Одма стана му помина :D

Nisto

Cosmic Girl likes this.
  5. karak

karak Популарен член

Сакам да ти кажам како боли душата распарчена на мали парчиња, сакам да ти кажам како боли срцето скршено како стара кристална чаша.
    Сакам да ти кажам дека целото тело ме боли и не само душата, срцето пукам цела......
    И сама се прашувам зошто и како дозволив да ми се случи ова и зошто, едно големо зошто и до кога
    А најмногу боли што времето неможе да се врати вчера никогаш ама никогаш неможе да биде денес ниту денес може да биде утре. Но кој ќе го свати тоа ќе исплива кроз животот а кој не ќе потоне не во кал во жива кал. За жал ни сама јас незнам зошто се ме боли зошто дозволувам да сум толку повредена а не треба......
    А не треба ......

eliesaab, Mumoftwo30 and Witchy-style like this.
  6. Cosmic Girl

Cosmic Girl Популарен член

Какви глупостииии!
    Затоа нашиве кога ќе дојдат на посета во Македонија прават заби и одат на прегледи.
    Ми вика еднаш роднина од Америка - како ненормална станав, само викам по децата да не трчаат низ дома. Ако паднат и скршат некоја коска, кој ќе плаќа за лечење.
    Чекале да ги примат на итна со саати во дел со завеси поделен. Никако не доаѓал доктор да ги прегледа. Кај чекале, на крај на сметката за лечењето додадени саатите што седеле во болницата дур чекале...
    Тие врвните не се за средна и ниска класа, туку само за оние што можат да си дозволат. Другите нека цркнат.
    И да ние одиме натаму кон тој капитализам, за жал.

А сите вие што мислите дека е колонизација подобра чавка мозокот ви го испила. Сериозно мислам дека само психички пореметен човек би сакал да биде колонизиран. Некој што е мазохист или некој психопат со садистички пориви, што едвам чека да соработува со колонизаторот за да ги мачи своите. Многу омраза потисната, во секој случај.

Колонизацијата значи да те цедат за ресурси, а ти да не видиш ништо од нив. Не е за твое добро, туку за нивно.
    Изгледа историја кога се учело, сте спиеле на часови.
    Земјите кои излегоа од колонизација уште не можат да си ги соберат своите непроценливи артефакти и богатства од колонизаторите.

Уствари, многу очекувано размислување од некој што мисли дека е супер дата центри да се направат во земјава. Логично.

LadyD, M&M, eliesaab and 7 others like this.
  7. Anabelle.Amorette

Anabelle.Amorette Форумски идол

Не можам да имам емпатија за луѓе што кукаат за некој здравствен проблем што го имаат со години додека не обрнуваат ни 2% внимание на исхраната.
    Не може да живееш на шеќери и процесирана храна и да очекуваш да си здрав ко дрен.
    Не може толку да не сакаш со прст да мрднеш да подобриш нешто во навиките што те носат до пропаст.
    Битно за жалопојки први да се.

8. quattro

quattro Популарен член

Колку е мизерна оваа држава, толку е мизерна и реалноста во која живее обичниот човек.
    Гревота е бе човек да работи за 30.000 денари плата и секој месец да му ја мисли дали ќе му стигнат парите до крајот на месецот за најосновното како леб и сметки, а не пак за нешто друго, да поправи нешто дома, да смени мебел, да реновира или да купи посалам телефон, тоа веќе станува луксуз.

А во истата држава имаме луѓе шо ја цицаат државата од сите страни со високи плати, бенефиции и згора на тоа и службени телефони итоа па и сметките им ги плаќа државата за телефон и интернет, коли, патувања, шетања, одмори а не придонесуваат ништо, ниту се продуктивни ниту ништо а јадат и уживаат, итоа ова сето тоа на товар на народот. И на истите тие и пак им е скапо се, а чекај, шо да речи работникот дали му е ефтино? И кога треба да се штеди во државниот буџет, се штеди на оној што едвај преживува, мислам?

Му кратат на земјоделецот и работникот, луѓето шо произведуваат храна, шо работат и преку ден и ноќе на нива, фабрики, конфекции, шо создаваат и ја движат економијата. Од нив се бара да стегаат ремен, за други да живеат комотно.
    И не, системот не се само тие "големите“ горе. Системот е секој, сите шо ја цицаат државата, секој шо молчи, секој шо гледа неправда и вели "па не е моја работа па да му ја мислам ја“, секој шо гледа како некој се богати на туѓ грб и го оправдува со снајди се. Не можеме постојано да бараме виновник само горе, а долу да се правиме дека само муви летаат.

А човек шо работи цел месец и не знае дали ќе има доволно за леб до први, додека некој друг ужива привилегии платени од неговите пари, тогаш нешто сериозно не е во ред, зошто рибата не смрди само од главата по се изгледа. И со право си заминуваат сите, после зошто си оделе, епа си одат.

Една држава не се мери само по тоа колку има богати луѓе, туку по тоа како живее обичниот човек :)

Last edited: Sep 5, 2026 at 3:57 PM
  9. bicycle

bicycle Форумски идол

@quattro граѓаните се задолжени до гуша со брзи кредити, посебно младите.
    Дел од нив затоа што тие пари навистина им се потребни, другите поради курч, за жал вторите се почести.
    И уште не можам да ја разберам потребата од кукање како се нема пари а истите утре на сите продолжени викенди се во Грчка или Охрид, нов ајфон ( голем хејтер на ајфон сум) би си ги пружила нозете колку ми е долга чергата наместо да земам за курч па да се кријам подоцна кога ќе ме бараат да исплатам.
    Се согласувам дека земјоделците се највеќе оштетени, во иднина ќе дојде време секој за себе да си посадува овошје и зеленчук па ќе се чудиме зошто е се скапо.
    Со тие 30.000 не знаеш дали најпрвин да платиш сметки, храна, облека за себе или за деца доколку имаш или да средиш некоја дупка во станот или куќата.

LadyD, M&M, Buttermilk and 6 others like this.
  10. quattro

quattro Популарен член

Реално е така.
    Оваа држава е за некого маќеа за некого мајка, е така.
    Паднавме на дискусија, и кажуваат на државно биле, плата висока, телефон службен, па замисли дури и СМЕТКАТА за телефон и интернет од операторот државата им ја плаќала, ејјјј.

И овие истиве пак ќе мрчат дека се им е скапо, лебот им е скап, а чекај, овие шо рмбаат како црнци тие шо да речат?? А да не правиме муабет за земјоделците, се зафркаваат со нив како деца да се, земјоделските производи за 9, 18 и 25 денари им ги земаат.

11. bicycle

bicycle Форумски идол

Истиве овие галамат и пљукаат зошто некој решил да ја напушти државата.
    Се почесто и почесто заминуваат и во идна ќе е така.

12. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

И да акаш по плажи не било лесно.

Peperutce6, lovely91 and Cosmic Girl like this.
  13. ArabellaStarfall

ArabellaStarfall Истакнат член

Побарала на фејсбук совет дали може да се абортира плод во 8ми месец, поради несогласувања во бракот.

Тоа не е плод, тоа е бебе веќе, оформено. Колку и да не сум против опцијата за абортус, иако одвратно ми е некоја повеќекратно да абортира затоа што не знаат куртони да користат, ова ме шокираше. Не знам кој здрав во паметот доктор би се нафатил, според мене ова би било класично убиство. Роди го, дај го на некој што ќе го сака, не знам во каква состојба е, но бебиња во осмиот месец редовно се раѓаат и живеат здрав и квалитетен живот. Се потресов искрено и се шокирав.

M&M, Miss666, bicycle and 1 other person like this.
  14. daylight

daylight Популарен член

Деменцијата нема врска со возраста, туку со други фактори како генетика. За Трамп нема докази дека има деменција, без разлика дали некому се допаѓа неговата политика и стил или не.
    Се очекува од престедателот на САД да биде искусен, некои тоа го поврзуваат со староста, секако не мора да значи.

15. Gosh

Gosh Мразачка на луѓе

Колку треба да ти биде мизерен животот да оценуваш филмови и цртани за деца со еден и два, особено оние кои очигледно не заслужуваат испод седмица?

Еве сеа го глеав новиов со Којотот и баш беше супер, седум накај осум и неои гревови кои го дркаат на топ 100 Imbd и не виделе подалеку од Кум и Фајт клаб турале единици...

Уствари, тоа и ми е едно непопуларно мислење, али овие листи се полни со чисто машки филмови, каде увек мажот е жртвата, небитно дали е добар или лош човек, и у глобала се пола инјале само обични мех причи а има илјада поарни филмови што не ни рангираат оти на дотичниве им е испод муда да ги гледаат... А па да не праиме муабет за серии, колку хејт јаде Фуриос од инсели и дркажии на инцестоидни порничи кои врвот на емоционалната интелигенција го доживеале у седмо одделение коа умрела баба им или некоја курва им акнала корпа. Мех.

M&M and Angie1432 like this.
  16. daylight

daylight Популарен член

Не знам возачите на скопските јавните автобуси дали се светат за нешто или едноставно ги мрзи кога не застануваат на постојка иако има и по неколку патници... или кога неколку пати на патници дословно во текот на истата линија им затвораат врата пред нос. Не гледам дека имало ефект пријавувањето до надлежните.

Gosh likes this.
  17. Gosh

Gosh Мразачка на луѓе

Дали треба да ни биде жал за обезбедувањето на Братучедот оти му го дудлал со се јаца, па на крај ни фала не добил?! Па уште и кај Ландов нижи патетики.

Коа се курчеше ко и СО криминалец, арно му беше. Биди муж бе лигуш, ако јадеш гомна јади ги до крај.

Плачел коа го апселе, да ти се плукнам у гревот. У нашава држава сите сакаат да се ебат, а никој нејќе да му влезе. Особено мафијашиве у наводници.

M&M, GirlLove and FriendOfDorothy like this.
  18. Mrs. right

Mrs. right Форумски идол

Ме нервирате коа се курчите со мочаниот ејај |(

Поим од животот си немате, 2 чисти немате каква е позадината :)

Све понеписмени и поголеми штеточини стануваме :)

19. Cosmic Girl

Тоа е затоа што се во denial дека шеќерот е проблемот.
    Прво со редовно јадење шеќер и пиење газирани пијалаци се создава зависност и те тера да конзумираш пак и пак. Треба да се одвикнат од зависноста, а тоа е многу тешко.
    Второ се потценува неговата штетност.
    Ако праша некој што е поштетно алкохол или газиран пијалак ќе ти рече алкохол заради опојното дејство на алкохолот. Ама и едното и другото кога се метаболизираат во телото и кога црниот дроб се обидува да ги процесира се добива ист продукт.
    Исто се штетни.
    И од често и големо конзумирање шеќер се добива замастен црн дроб (се оштетува и тој и панкреасот), покачени триглицериди, когнитивно опаѓање, масни наслаги (од тие најштетните оние околу половината), воспалителни процеси во телото, нарушена микрофлора во цревата и се убрзува процесот на стареење.

Никој не го сфаќа сериозно шеќерот, се повеќе се натура на потрошувачите, како никогаш претходно во човечката историја.
    Алкохол се цензурира на ТВ ама пола реклами на ТВ се за слатки и др. кондиторски производи. Во маркет се е полно процесирана храна. Шеќер има во солената храна, во кечап, салами..
    Алкохол после 18 или 21 година, ама шеќер уште пред 1 година.

Замените за шеќер се уште полоши за организмот и црниот дроб. Да не се лажете со калории. Ако не сакаш калории пиј вода.

Јас една недела сум без шеќер и пржена храна. Нула грицки, слаткиши, чоколади, сокови. Ако сакам благо земам некое овошје.
    Стомакот одма почна да ми спласнува.
    Исто и отоците по нозете.
    И пари помалку трошам :D

Julianne89, јolene, bicycle and 2 others like this.
  20. Cosmic Girl

Еднаш еден возач рече дека затвара врата на луѓе со торби. Буквално пред нос им затвараше. Не било дозволено со торби рече?! А неќни се напикаа една група туристи, натоварени ко магариња со огромни ранци на грбот и на градите. Ама тие беа ок ако одземаа цел слободен простор.
    И возат како психопати, брзаат па кочат нагло, те сецкаат. Ладат кај себе, а позади патниците се варат. Нема прозори, нема клима. Топлотен шок!
    Возење во автобус стана тешка мизерија, да се плашиш дали ќе преживееш.
    Уште кога ќе влезат за контрола ми иде да им речам дека треба они да ни платат за малтретирањето.

daylight likes this.