Сакам да кажам...

Discussion in 'Кафе-муабети' started by k.i.m, Jan 30, 2014.

1. Burevesnik

Burevesnik Истакнат член

Епа не не занима другите земји како прават, а кога кај нас донесат закон одма се бунеме зошто вака зошто онака

Cutiepie123 and KiT like this.
  2. Gosh

Gosh Мразачка на луѓе

Све у здравството средија, хронични болесници не мора секој трет месец да идат по нови рецепти за лекови што ги препродаваат само испод пулт на црно, не мора да фаќаш врски комисија да ти даде инвалидска иако СИ инвалид, или па квотата за боловање да не биде пунета само со оние со врски, пари или у администрација да спајаат петок со петок да акаат, до голтарите им дојде и нивното боловање.

Место да се циганчат за два дена боловање, нека им дадат на тие шупаколижачи и рамковци по една метла, крпа и косач нека зачистат аутобуси, улици и диви ниви, Скопје е свињарник. СВИЊАРНИК.

Срам ми е туристиве коа ги гледам, се прашувам што мислат за нас како народ, кучиња, гомна, мочки, ѓубриња по улици распукани и дупкосани, битно маЌедончето уште у 7 сабајле срка кафе настегано, наќинџурено и напарфемирисано мислиш на француска ривиера е, а не у Скопје кое го дели 3 по Рихтер или уште 10 години макс да се црвоса.

И коа сме више кај рамковци, ќе иде некој да ги проверува дали се уопште у Македонија, или лапаат плата и им тече стаж додека работат и у Германија или Швајцарија?

Aleks.mar, st-el, Biljarkata and 10 others like this.
  3. nena2010

nena2010 Форумски идол

Никад не ме занимало в друга држава како е зашто живеам овде. Кога ќе живеам во Италија и Германија ќе почитувам нивен закон.

4. Burevesnik

Burevesnik Истакнат член

Добро ај што ти смета тоа што ќе има контроли, од една страна сакаме да нема злоупотреби на боловањата а од друга страна да не зимат контроли?

5. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Сакаме ред, но и не сакаме ред во државава. |(:D
    Има премногу злоупотреби на боледувањата. Редно е да се почне со санкционирање.

6. Bratot

Bratot Форумски идол

Па кога стигна веќе секоја шутка да злоупотребва боледувања ќе дојде и ова.

Cutiepie123 and nena2010 like this.
  7. nena2010

nena2010 Форумски идол

Не ми смета да има контроли ама нема зашто мвр да ме проверуваат. Се знаеше. Иде од фирма. Гледа злоупотреба пријавува во фонд. Од таму гонат како иде.

8. Mięta

Mięta Популарен член

Последното шејкерато во Рим... 20260914_151259.jpg

Aleks.mar, Anie93, Buttermilk and 3 others like this.
  9. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

А како ќе се намали злоупотребата ако се намали од 7 на 5 денови? Која е оваа логика која не ја разбирам?

10. Medea.

Medea. Истакнат член

Што е со луѓево што во авион си седнуваат на седиште кое не е нивно? Многу идиотски ми се тупнала на седиштето кога и реков добро знаеш да читаш знаеш дека ова не е твое седиште уште ќе се чуди. Или платете си седиште ако сакате да седнете на одредено место или седнете на ваше седиште не бидете идиоти :D

MeowMeow, Anie93, Mumoftwo30 and 6 others like this.
  11. nena2010

nena2010 Форумски идол

И јас не знам. Еве јас сум болна од вирусов, со температура и од денес сум на боледување од 7 дена. Грип мава и до 2 недели. .. и сака да ми каже дека после 5 дена треба да одам на специјалист? Па нема ни термини, ни кадар...

MeowMeow likes this.
  12. Burevesnik

Burevesnik Истакнат член

Фондот на здраство ќе проверува а не мвр, што е разликата од фондот на здраство или фирмата да проверува или нешто друго е во прашање?

13. Аргентина *

Аргентина * Форумски идол

Повеќето бумери се постари од овој филм и нормално дека тоа што го прават, го научиле од оние пред нив.
    Во 1961., луѓе од западните земји се уште се занимавале со туѓите животи, не пак во Македонија.

Mumoftwo30 likes this.
  14. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Татко ми на месинџер секогаш ми праќаше (y)(y)(y)(y) на пораките.

Од тогаш, почнав да го менувам во темата со некои кул и смешни емоџиња, па наместо (y) пример ќе ми прати 8) или :devil:.

Сега последно ставив емоџи со мозок. И секогаш кога ќе ми го прати, си го тумачам во себе дека сака да ми кажи: "Имаш ли ти мозок".
    :rofl:

15. nena2010

nena2010 Форумски идол

Ако е фондот ок. Ама се спомнува МВР. И тука ме иритира зашто стануваме цајканска држава.

16. Аргентина *

Аргентина * Форумски идол

Прво нека го вратат опљачканото на народот (каде што и припаѓа), после нека "воспоставуваат ред".

nena2010 likes this.
  17. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Самото кратење на деновите нема да ја намали злоупотребата, но малку ќе ја забрза контролата. Големиот проблем е во повторувачките кратки боледувања. Со ова демек институциите поефикасно ќе следат.
    Јас од изјавава на директоров не сфаќам дека стриктно МВР ќе контролира. Туку дека ќе биде заедничко делување. Ништо не е одредено.
    Можеби и нема да се усвои. :D
    Камо да сакаа...

nena2010 likes this.
  18. nena2010

nena2010 Форумски идол

Ок еве да е така. Заради некој кој земал боледуваеа за да се сонча у Грчка, јасни ти за грип (не дај боже поозбилно) кој не поминува за 5 дена да треба да се акаме по специјалисти? И онака со 7 дена е ужас сега и на 5?
    Нека контролираат, ама нека контролираат каде треба. Во приватен сектор не е баш добредојдено да си на боледување. Еве јас сум сега на боледување ама ако треба ќе се уклучувам на работа ако ме побараат
    Тоа во јавниве куќи го нема.

19. Witchy-style

Witchy-style Популарен член

Дали тие што ќе дојдат да проверуваат ќе ни варат и супи? Има луѓе што живеат сами па нема кој да им свари една супа, ако веќе тргнале по куќи и станови, нека сварат и по некоја супа, нека тркнат до аптека по лек, нека направат чајче.

20. Трагедијаупмм

Трагедијаупмм Истакнат член

Бев на боледување за детето 7 дена во јули ,уште не ми е исплатено од фзо.
    Се крати ,значи не знам кој оди на фиктивни боледувања (освен државна администрација) пошо не земаме целосна плата а и тој % што фонд го исплаќа се чека со месеци шо им е ?