Абе колку и да сакам да не мислам пак ми е во мисла, еве засега е таман ама тоа преку ноќ се може да се смени.. Може да ми кажеш подетално ако сакаш мислам?
Извини! И многу касно гледам. Јас првев 9та недела и истерав до 39та. Супер поминав во бременоста, малку повеќе се пазев во однос на кревање тешко и пешачење. Се породив царски но одвај ми се нафатија во Чаир. Кој и да прашав, викаше кај си го ставала, таму треба да го извадиш. Трансабдоминален правев, не обичен. А ти?
Да и јас правев абдоменален, ама тој мене ми рекоа дека не се вади при пораѓај, не е како вагиналниот, овој останува и за други бремености.
Ако планираш и второ тогаш е ок, не го вади. Јас за втора бременост го ставав, не планирав трета и го извадив. Заборавив и да спомнам, царскиот беше договорен, без претходни болки или проблеми. Бебето нормално се развиваше и се роди со килажа 3350, а сега во септември ќе биде прваче. Со лесно...
Дали може во 23 недела да се стави серклаж,ми се искомплицира бременоста, бебуш во цервикс ме уби од клоцање 2 дена по ред и сум малце отворена од внатрешна страна од кај него,не од надвор.. преплашена сум, лежам од кревет не сум мрднала, утрогестан прогестерон и магнезиум примам, и имам генетски мутации поради кои првото во 21 го изгубив,и конизација имам правено пред 5-6 години. Цела бременост ја терам со клексани и ниту прокрварив ни ништо што не беше случај и со првата бременост….некоја слично искуство има ли
Дали на лекар ти предложија да направиш? Прават до 24 недела државно,јас правев во 25та но на приватно еве ме лежам со скратено грло.. треба добра консултација сите сме различни..
Ја од почеток имсистирав да ставиме, ама наводно немаше потреба…. Ке видам од утре натаму што ќе биде ќе се консултирам со лекар, мене и матичната и таа што ме води во државна ми се на одмор ме прегледаа приватно и тоа беше дијагнозата. Буквално на ехо гледавме како со ноџето во цервикс удира
Не е страшно утре појди повторно на контрола измерете убаво па одлучете што и како, додека не е премногу касно и поризично.. може и со лежење да истуркаш тоа не се знае... пиши што ќе направиш
Девојчиња за мислење да ве прашам, претходно 2 спонтани имам во 21ва и во 3та недела, сега трета бременост терам 26 недела со скратено грло 2цм и фанелинг 14мм со три мислења од доктор завчера ми е ставен итен серклаж во систина, Др Дракулевски го стави, се помина ок, ме пуштија наредниот ден eве си лежам, строго мирување да истерам барем до 32-34 недела. Станувам до вц само, ама пак страв ми е многу, како да ме поднаболува од време на време десен препон, round ligament, страв ми е да не го пукнам серклажот или водењакот, од се ми е страв, кога ќе станам осеќам притисок долу, многу често мочам, дали друга има ставено серклаж во оваа недела како се осеќа?
Исто и јас како ти, во 25та го ставив со 22мм грло, кај истиот доктор, мирувај овие неколку недели колку можеш повеќе дури конците ди се стегнат и ги прифати организмот. Нормално е да те наболува исто и мене ми беше првите неколку денови така, сепак зафат е и си работена долу. Од совет не си барај болки и паники само, и јас таква бев а ме пецни нешто леле ете готово се деси лошо еве 32+2 терам почнав и да седам повеќе, повеќе мокрам сега станувам на 1, 1ипол час... издржи барем 1 месец построг режим. Ќе издржите верувај
Здраво девојки, може ли некоја да ми каже на кој начин се проверува дали грлото на матката е цврсто и затворено. Дали прегледот е со рака или сето тоа се гледа и на ехо. Не зборувам за должината таа ми ја измерија на ехо, туку дали на ехо се гледа и дали е затворено? Фала многу однапред
На ехо се гледа дали е затворено или скратено како да кажам, со вагиналната сонда, додека со рака дали е омекнато мора така да се провери.
Благодарам многу Да знам што да очекувам на следниов преглед, мене со ехо ми го измерија но не ми кажаа ништо за отворено/затворено. Сега одмарам и чекам следен преглед да видиме до кај сум. Инаку сега сум 13та недела, а прв пат го мерев во 12та и беше 27-28мм.
Toa e mnogu malce spored mene, vidi vtoro treto mislenje dur e uste rano za da napravis serklaz, ma da i pokasno ke moze serklaz ama podobro ti e sega. Dur ne e otvoreno grloto poso pomalce sansi za komplikacii ima sea. Jas sum 26 nedela sega pravev serklaz i do kraj na bremenost od krevet nema da mrdnam