Да, сега оваа недела ќе одам на второ мислење и преглед. Бидејќи немам индикации да ми се скрати грлото и немам претходни спонтани ми кажаа да не брзаме и дека 15/16та недела се мери правата должина затоа што тогаш и бебето се крева нагоре, а многу побитно од должината било дали е затворено и цврсто. Ќе видам сега после овој преглед што ќе ми кажат па пред било што да правам ќе одам и на трето мислење. Ти благодарам многу и со лесно до крај
Obavezno vtoro treto mislenje, pa pisi sto si napravila. Mene od pocetokot mi merea grlo i na sekoja kontrola sama prasuvav za serklaz zasto imam eden spontan se otvoriv out of nowhere i konizacija praveno, taka da znaev deka treba da se stavi obavezno i pokraj toa so mi bese dolzinata dovolna.. ama me ubeduvaa deka nema potreba. I pak ispadna deka ima potreba.. naseto magicno zdravstvo taka funkcionira, ti da si baras haha Pisi sto si napravila i odmaraj
Ти благодарам на споделеното искуство, и јас веднаш побарав ми рекоа нема потреба. Затоа сега ќе одам и на друго мислење, па и на трето ако треба. Ќе споделам што ми кажале
Сега бев и ми кажаа дека се е океј должината е 36мм и е затворено. Сепак јас со резерва и ова ќе го земам и ќе внимавам и 15-16та недела пак ќе отидам на преглед. Благодарам на сите за одговорите и со лесно да ни е до крај на сите
Тие што имате абдоминален серклаж, дали во текот на бременост ви ја мереа должината на грлото на матката?
Јас пред серклажот имав скратено грло 1,5 цм (ради конизација) и правев отворен абдоменален серклаж во бременост (12та недела) и до сега не ми го мереле грлото, важно кога ме гледаше на послесното ехо рече дека доле е 'бетон' (ама од горе ме гледаше, не вагинално), сега сум 18та недела. А кога ми зимаше докторот микробиолошки брис во 16та недела, ми зема само 1 од вагина, нели обично се зимаат 4...кога го прашав зошто не ми ги зима другите од цервикс, одговорот му беше " а од кој церцикс, ти немаш цервикс"
А се движиш или ти рекоа да лежиш? И јас сум 18та недела, цервикс от ми го измери матичната 32мм и сум во паника, а инаку мене матичните во 12 недела нормално ми зедоа брисеви. Тебе кој ти земаше брис? Матичен или таму каде што е правен серклаж?
Серклж си правена со 32мм цервикс? Јас сум исто 18 недела со 32мм цервикс мене матична ми вели одлично е само одмарај дома и со кренати нозе да избегнувам седење.. нормално утрогестан и магнезиум
Кај што го правев, др.Панчевски Систина. Матичниве немаат мн искуство со абдоменален серклаж, они си тераат по стандард процедура, може не ни треба да ти го мери грлото во твојот случај. Јас претежно одмарам, се движам по дома, а одење некаде надвор само по потреба (башка јас сум на 5ти спрат без лифт), ама психолошки сум поопуштена, пред да го направам ми беше страв до вц да отидам. Мислам дека немаш потреба за паника, ти пред бременост го правеше серклажот? Подобро е кога е направен пред бременост, зашто убаво може да си фати место серклажот, во бременост е малце по зезнато, проширени се крвните садови, матката се шири итн. Мој предлог е да идеш на контрола таму каде што го имаш правено серклажот да ти кажат дали има врска должината на грлото, па пиши после и мене баш ме интересира
Јас сум правена серклаж пред бременост, бидејќи имам два абортуси во втор триместар. Поголемиот дел од денот одмарам, ама низ дома се движам нормално и одам на пазарување, си терам домашни обврски како готвење и средување садови. Не примам веќе прогестеронска подршка бидејки така ми рече Димитров од Ремедика. Инаку и мене матичната со 32мм вели одлично.
Да пред бременост го правев во Ремедика. Димитров не е од тие што многу објаснуваат. На почеток ми кажа само во оваа бременост почесто испитување брисеви. Сега кога бев само резултати од скрининг и брисеви виде и рече прекини со добрастон. Велам: а преглед? Ми рече нема потреба јас знам што сум работел сеуште е цврст серклажот, на преглед ќе дојдеш по вториот скрининг и си излезе. Сега на скрининг сум за две недели, а кај него за 1 месец.
Верувај му на доктоторот, знае што прави, и јас кај него требаше да правам ама во меѓувреме останав трудна, а само систина и плодност се нафаќаат да го прават во бременост. Задоволна сум и од Панчевски, они двајца се први и заедно се обучени во Македонија за абдоменален серклаж од доктор од Словенија. Сакав само да те прашам дали ти открија која беше причината за претходните абортуси, грлото?
Аха и јас имав спонтан во 23 недела ама фала Богу со синко истеравме до крај, е сега ќе видиме со Господ напред да биде се во ред со лесно нека ни е
Тие што имате абдоминален серклаж, дали испитува те брисеви во бременост? Јас испита во 12, сега сум 22 полни и Димитров ми рече повторно да испитам, па малку ме фати страв...
Добар ден, се направив серклаж во Ремедика кај професорот Димитров во 19 недела сега сум 22 недела, ми ги препиша Утрагестон вагиналети, неколку пати кога ги ставам вагиналетите го осеќам серклажо и тоа не многу длабоко, дали има место за паника, после колку време од серклажот ве гледаа вагинално, Ви благодарам
здраво девојки, пишувам од србија и мојот македонски не е баш добар, me интересира дали правам превентивен серклаж на абдоменот, што ќе се случи ако не дај Боже да се случи спонтано во првиот триместар? Планирам да дојдам во Скопје во Систина би направил интервенција таму, сите информации се добредојдени, со почит
Во тој случај мислам дека се прави повторен зафат и се вади серклажот, па се прави киретажа... Затоа они секогаш препорачуваат до 12та недела да се направи NIPT тест за да се открие дали има некоја генетска аномалија на плодот што би можела да предизвика спонтан, до таа недела и со апчиња може да се прекине бременоста. Така да не мисли на тоа, со серклажот си 90% заштитена од некомплетен цервикс, па дури мислам дека си заштитена и од инефкции, сепак ќе го прашаш докторот се што те интересира. Јас бидејќи останав трудна морав серклажот да го правам во бременост (12та недела) поради кратко грло на матка од конизација (1.5 цм) и еве сега сум 24 недела, серклажот си држи. Инаку мене ми го правеше Др. Панчевски од Систина.
фала многу на одговорот, повеќе сум за тоа да правам после десетта недела, но се плашам од патување во бременост, треба да патувам до Скопје уште околу 3 часа. колку долго останува во болница по интервенцијата?