Серклаж

Discussion in 'Бременост' started by Bela-30, Sep 30, 2014.

1. демотивирана

демотивирана Истакнат член

Ти Благодарам на споделеното искуство :hug:

Honey28 and Monella like this.
  2. teddy85

teddy85 Истакнат член

Ne si sama.Ke bide se vo red

3. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

На такво скратување, плус голем фанелинг, и мене ми ставија серклаж. Исто така одеднаш се скрати. Докторот после ми дозволи и нормално движење па го износив бебето до термин.
    Сега мирувај, лежи и ништо страшно нема да биде. И без серклаж се тера бременост со лежење.
    За терапијата не мисли многу, си знаат тие што прават.

4. демотивирана

Како што успеав да разберам кај мене проблемот е што се заедно слаџот(инфекцијата во плодовата впда) и скратен цервикс, заедно лоша прогноза правеле. Ти Благодарамна одговорот

5. демотивирана

Вака сега, фала Ви многу на сите тие што ме охрабивте и тешевте. Случајно најдов докторка гинеколог пријателка со моите што ме сослуша и побарав искрено да збори со мене да ми каже каква ми е состојбата. Ова го кажувам за поука за брза реакција, не за да исплашам некој.
    Одкога и ја објаснив ситоацијата на докторката ми кажа слаџот (sludge) во комбинација со скратен цервикс е лоша прогноза, жал ми е,може да се денови во прашање до спонтан,може и не зашто се зависи колку брзо се крати. Само посебе 24мм што е цервиксот доколку немаше слаџ ништо посебно вика се соравуваме многу едноставно и лесно со тоа. Ок викам дали тоа значи дека ја џабе ќе го правам серклажот? Тоа не може никој да ти каже ми вика не би требало да е џабе зашто со антибиотик ти го лечиш више слаџот, а кога ќе се направи серклаж ќе исчезне и тој. Понеделник најкасно вторник да направиш серклаж, ако издржиш до тогаш, земај ја терапијата и мирувај лежи цело време. Некако си го фатила на време ми кажа, многу спонтани се случуваат токму така и после не можеме да дознаеме од каде дошло до спонтан. Сакав да Ви кажам дека почнав да губам надеж дека ќе се оправи ситоацијата,и покрај што ќе ставам серклаж секако. Првиот пат моето пометнување беше во 21ва недела може истиот проблем да бил, меѓутоа не сакам да мислам како било, сакам сега се да е во ред, меѓутоа изгледа тешко дека ќе е. Многу ми е жал што нема никакви информации на интернет со македонски или српски јазик за слаџ, а треба да се знае и да се обрне внимание на тоа, според мене.

6. демотивирана

Мал апдејт, денес грлото на матката е 10мм,вторник ме закажаа за серклаж, не сум сигурна дали ќе издржам до вторник со оглед на брзото кратење

7. Be-yO-nCe

Be-yO-nCe Популарен член

Примаш нешто? Прогестерон инексии утрогестан?Мирувај строго и без капење ќе издржиш до тогаш,ти посакувам да си издржиш! Биди храбра,позитивни мисли:hug:

8. LoveHope

LoveHope Популарен член

Врати поназад имам пишувано. Во 21ва недела силни болки, во болница ми мерат цервикс 19мм,се поболев. Веднаш ме направија серклаж, дури не примав ни депо прогестерон (што многу се нервирав, сите примале а јас не, така ми беше кажано).
    4 недели од кревет не станав, потоа по малку движење и сега не сум седната... Не се сеќавам кај 26та ли како беше матичната ми измери на нејзиното ехо 27,28мм... Верувам дека кај тебе е полошо, многу е ниска таа бројка, ама бори се.
    Незнам зошто толку време те чекаа. 24мм е за серклаж. Никакво станување од кревет.
    Од каде си?

9. демотивирана

Од Скопје. Петокот беше 24мм,вчера беше 10мм и ме закажаа за утре серклаж, не ме зедоа веднаш. Се надевам ќе издржам до утре.

LoveHope likes this.
  10. демотивирана

Примам утрогестан, прогестерон депо и вагиналети флажил.
    Фала ти :hug:

11. stsmua05

stsmua05 Популарен член

Како си?

12. teddy85

teddy85 Истакнат член

Pisi ni da ni kazes kako si.Te mislime:hug:@демотивирана

13. демотивирана

Фала Ви девојки... пред 2 саати ми заврши интервенцијата со докторката не се видов, утре ќе дојде на визита ми кажаа. Кога се разбудив осетив така болки кои не беа мали ама сд издржуваа, па кажаа дека за болка ништо не уклучиле, дури сега пуштија во инфузија аналгин мислам дека. Во глобала мислам дека поминав добро за сега. Се надевам така ќе остане. :hug: :l:

14. stsmua05

stsmua05 Популарен член

Супер , сега мисли позитивно и одмарај ќе биде се како што треба сите ќе гушкаме бебиња у 2022 :hug:

15. демотивирана

Друштво е надевам нормално е мало крварење овие дена или се лажам?

16. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Малку нормално е, јас имав доста првиот ден. Исто и благи грчеви се нормални.
    Ама за секој случај прашај го докторот што ти стави, или сестрите.

17. LoveHope

LoveHope Популарен член

Лежи и одмарај. За се прашувај си доктор на оддел, јас имав малку крварење/сукрвица...

18. teddy85

teddy85 Истакнат член

Имав и јас некој исцедок и тапи болки првата недела.По препорака од доктор пиев и апчиња против болка.Сега опушти си ја душичката,гали меше и одмарај

19. демотивирана

Уште еден апдејт од мене, денес бев на контрола.
    Пред сееклажот грлото на матката беше 10мм,за време на серклажот докторката кажа дека сум била пред отварање,денес беше грлото на матката 18мм,инфекција више нема во плодовата вода, кажа дека серклажот држи и е задоволна. Така малку ми подлипна душата од среќа. :D
    Се надевам ќе може да се зголеми цервиксот.
    Продолжувам со строго мирување како до сега.

20. Verce28

Verce28 Истакнат член

Zdravo devojki, denes bev na 2skrining, bebco e super ama Dimcev mi merese cerviks i rece deka e skraten 20mm so funneling i sludge. Mi rece hitno da napravam brisevi, spored nego mozno e da ima infekcija, i da pijam pancef 7dena i za 2 nedeli kaj nego na kontrola. Dokolku nema podobruvanje, ke me prati na serklaz vo cair. Mnogunsum isplasena, ima li nekoja so slicno iskustvo da spodeli? Nemozam da se smiram :( :( inaku sum 20+3