Здравомаајки, идни мајки пред се со лесно ма сите.. Прашањето ми е следно... Прва бременост породена 36 нед.. Од 33 нед скратен цервикс 32цм, плацента на преден ѕиди презреана... Ми ставија зреење две дози и истуркавме до36... Секакопланирам второ но морам првоедно зелено светло од добар доктор.. Прво дами понудите исскуство кај добар стручен... Друго мојот матичен нуди серклаж иако рече прво нели еднаш. Да останам бремена па докторот ке одлучи што икако понатаму.. Но сакам прво преглед добар кај добар доктор...
Не ми правеа брисеви немаше време за два дена цервиксот дојде од 2.6 на 1.0. Имав менструални болки и отодов на дежурен на преглед во систина беше Др Палчевски кажа дека има слаџ и ми даде да пијам панцеф и во недела да се договорам да ми го стават серклажот. Во неделата кога бев на да се припремаат документи Др Кузеска систина го измери 1.0 и вторникот ме правеа серклаж не беше во понеделник зашто чекаа да делува антибиотикот на слаџот. После испиен антибиотик не се гледаше слаџот. Да напоменам секогаш брисевите ми беа чисти Со лесно да е
Поради која причина се породи во 36та? Бидејќи цервикс 32мм за 33та недела не е скратен цервикс. Реално таа должина е во ред и за цела бременост со припазување. Моето искуство е цервикс 25 во прва бременост , ставен серклаж, се породив во 36та но поради друга причина - снемав плодова. Терам втора бременост, веќе 34 недела, оваа без серклаж, докторот одлучи да не ми стави и ете, до тука е во ред. Ќе видиме до каде ќе стигнеме, цервиксот веќе се скратува ама докторот вика очекувано. Оваа бременост иако без серклаж, мн ми беше полесна...пазев , но и се движев умерено. Цервикс 26, 27 мм но секогаш затворен. Секако консултирај се со доктор доколку планираш, но јас те охрабрувам... Мене ме води Др. Ивановски во Систина, бескрајно му верувам. Систина општо ти ја препорачувам, сите доктори се професионалци. Секое добро ...
Denes mi go stavija silikonskiot prsten (pessar). Prvo go merese cerviksot i bese so ista dolzina od pred 1 nedela 20mm.Malku bese neprijatni dodeka go vmetnuvase no kratko 1 minuta. Potoa ne se osekja deka go nosis. Otkako go vmetna povtorno go izmeri cerviksot 25mm. Bebeto e so glavata na dole svrteno. Mi kaza umerena aktivnost. Ne treba non stop da lezam mozam da se dvizam umereno niz doma, no bez navednuvanje, isteganje i slicno. Mi kaza da go prekinam utrogestanot da prodolzam so magnezium i bryophyllum. Zasega kontrola sekoja nedela.
Тогаш баш брзо се скратил/отворил.. Ти го кажав моето искуство, секако консултирај си се со специјалист кој би те водел во втората бременост и би си одлучил за потенцијална заштита како превентивен серклаж...доколку има потреба секако. Поздрав
Девојки како ви беше после серклаж? Вчера правев, денес ме пуштија. Немав некои болки, така повремено како грчеви ама ништо страшно. Немав ни крварење никакво дур не си дојдов дома. Дали што поодев малце сега кога ме зимаше маж од болница. До кола, од кола дома, да се преслечам.. И во вц кога отидов имав доста секрет измешан со кончиња крв. Сега на бришење само розево има и толку. Нормално е ваљда тоа, така?
И јас имав плацента превиа и ми ставија серклаж.Во Систина ставаат до 27-28 недела побарај си второ мислење
25+5 sum denes, no na prethodnoiot pregled (proslata nedela) cervixot bese 31mm. Malku diskutabilno bese za serklazot zasto najnisko 26mm mi bese izmereno, pa samo bese predlozeno vo 20ta nedela. Doktorkata odluci da pocekame, so miruvanje da vidime dali ke se skrati dopolnitelno no fala mu na Gospod dobro e zasega.
Здраво, утре влегувам во 16та недела денес повторно ги правев брисевите по втор пат, малку покасно бидејќи еднаш во 5 недела ги имав направено и беа негативни. Досега само на скрининг ми беше мерен цервиксот во 12та недела и беше 3.4 мм, но денес ми мереше и беше 2.6 цм и плус преку вагинален преглед виде дека сум отворена 1 цм и меко е грлото. Ми закажа матичната термин на гак за преглед за серклаж во понеделник, резултатите од брисевите ќе бидат готови исто понеделник. Ако некој знае да ми одговори ако брисевите излезат позитивни на нешто дали може да се направи серклажот, односно кое помалото зло да не ми се направи веднаш серклаж да се среди прво ако има инфекција некоја или пак серклаж па инфекцијата да се средува. Извинете ако е глупаво прашањето ама толку сум изгубена после денес што да ме праша некој како се викам сигурно ќе згрешам.
Прво се средува инфекцијата, односно се дава терапија антибиотска ако има инфекција, па после се прави серклаж. Во меѓувреме би ти препорачала витамин ц да пиеш ако не си до сега и да лежиш.
Ако имаш инфекција прво ке ти дадат терапија за неа па ке ти направат серклаж.Стави си серклаж обавезно, мирувај и ке биде се во ред.Еве го бебето мое во раце да не беше серклажот незнам дали ке го имав.Со лесно
Мене ме плаши тоа што сум отворена 1цм имам некои болки не се неиздржливи ама тука се. Ама тоа е советот и од докторите строго мирување и ќе ги чекаме резултатите. Ви благодарам многу
Прво се средива инфекцијата меѓутоа кај мене немаше време а во плодовата вода се гледаше дека има инфекција меѓутоа брисевите беа чисти и додека чекав за серклаж некои 2 -3 дена ме ставија одма на антибиотик и после серклажот само го продолжив антибиотикот.
Препорачајте добар доктор за серклаж. Имам правено конизација и ми треба некој стварно добар и да не е прескапо. Може и од ГАК некој
Здраво на сите херојки тука. Сакам да прашам доколку има некој од членките кои имале серклаж и се веќе породени дали имале болка како менстурални грчеви во долниот дел на стомакот во пределот на матката и после 6 ,7,8 месеци по породувањето? Јас се породив пред 9 месеци и од септември на тука ми се случува неколку пати во месецот да имам болка како менструлана односно грчеви,не ми е јасно од што се па ми текна на серклажот дане случјно има тоа врска. На гинеколог бев уште кога се јавија грчевите се е во ред и пап и ехо.