Скрининг

Discussion in 'Бременост' started by Nina. 1992, Jan 11, 2017.

1. Cvetce_

Cvetce_ Истакнат член

А на клиника наплаќаат ? Од Битола сум ми рекоја Скопје на државна да одам, Битола немало толку специјалисти стручни за скрининг, Бог да чува кај живееме

2. Aschenputtel

Aschenputtel Популарен член

Не сум била на клиника, ама мислам дека не се наплаќа.

Cvetce_ likes this.
  3. nice-girl

nice-girl Истакнат член

Мојата ми направи прв скрининг запиша мерки и ме прати само крв на државна во Скопје за Приска не ми наплати а сега за втор ме праша само каде планирам и кажав Систина супер избор ми искоментира и тоа

4. Merten

Merten Популарен член

Мене мојот матичен ми зема 1000 ден за обичен преглед, а 2000 ден за скрининг. Иако законски не треба да наплаќаат, во мојот град сите матични си наплаќаат..

5. Cvetce_

Cvetce_ Истакнат член

Мене 300 за обично ехо, за прв скрининг 500, заедно со се брисевите.

Merten likes this.
  6. Cvetce_

Cvetce_ Истакнат член

Сега само што се слушнав, 500 ден ми рече. Со се колор доплери и сите мерки.

7. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Ништо не се наплаќа за бремени по правило на државно. Само матичните тоа баш не го почитуваат

Cvetce_ likes this.
  8. Cvetce_

Cvetce_ Истакнат член

Ние сме криви што му одиме и што му плаќаме
    4000 денари за скрининг кај матичен е апсурд, обичен преглед на ехо е тоа.
    Подобро на државна ќе одам, подобри специјалисти има

Mimmi39 likes this.
  9. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Мене ми е тоа чудно, мојот матичен не прави, иако има во Чаир работено пример, секогаш ме праќа со упат во некоја од болниците. Во државна, и таму е малку дискутабилно кој ќе ти се погоди затоа што има многу специјализанти и може да не те гледа докторот за кој што ти е упатот. Одлучи си. Инаку мене матичниот во 11+ кога ме гледаше рече ист преглед како скринингот ќе ти направам (500 наплаќа), ама сепак ми даде упат за ГАК за после 2 недели.

10. Cvetce_

Cvetce_ Истакнат член

Зависи од докторот. Јас кај што одам прават скрининзи и имаат доста современа апаратура да речам.
    Ако има нешто сигурно ќе не прати кај специјалист нема на случајност да остави.
    Во Плодност истите доктори што се сега Сотир и Кристинка истите беа до пред неколку години на државна.
    Проблемот со државната во Битола е што немаат апаратура, некогаш и сондата не им работи.

Cherry333 likes this.
  11. DarkStormm

DarkStormm Истакнат член

Прв скрининг кај Димчев колку се наплаќа и дали мора во Систина и приска ? Или може пример во Авицена ?

12. LanaDelR

LanaDelR Популарен член

7750 denari priska nemora tamu,jas samo skriningot si go pravev.I prv i vtor e ista cena

Mimmi39 likes this.
  13. Cvetce_

Cvetce_ Истакнат член

Јас пак не можам да разберам зошто приватните клиники земаат толку пари за обичен скрининг, битен е скринингот најмногу во бременоста ама освен тоа што подетално те гледа на ехо за секој орган ништо друго не прави, тоа е ехото, тој е прегледот, ја претераа значи.

Алек***, Mimmi39 and Nensi_k@#$ like this.
  14. Aschenputtel

Не е само да те гледа, треба и да знае и да разбира што гледа.
    Точно дека е скапо на приватно, ама секој со можностите.
    Кој сака, има доктори и на државно. Е сега дали ќе те гледа специјалист или специјализант, тоа е друго.
    Со државно немам искуство, така барем сум читала тука.

Ако нешто не жалам, тоа се парите дадени за скрининг и пренатален.
    Мирот нема цена.

15. DarkStormm

DarkStormm Истакнат член

За првата бременост матичниот не ме прати нигде, он ми правеше се. Сеа го сменив, докторкава ми вели не секој може да го прави вториот скрининг. Првиот некако ајде, можела и таа да ме види, но сепак рече дека најдобро е на клиника и преглед и приска, зашто нели бесплатно е.. но за втор скрининг рече дека е најдобро кај Димчев во Систина. Рече ако не може Димчев (ако нема термин), можело и Симонида Котларова од Ремедика. тек сум 7 недела, но требало веќе да закажам брзо се пополнувале термините.. па сеа за прв скрининг искрено не знам дали да одам кај Димчев или на клиника за приска, а ехо кај неа..

16. Aschenputtel

1 и 2 правев кај Димчев, кај матична само оние месечни контроли-ехо, крвна слика, брисеви кога требаше, упати за д димери.

Mimmi39 and DarkStormm like this.
  17. olly14

olly14 Истакнат член

Ne se letajte kaj Dimcev, iako ima mnogu zadovolni, ima i mnogu kako mene koi radi nego izgubivme deca i ne dovede vo zivotozagrozuvacka sostojba. Toa e shtancalna za pari, ne moze da ti se posveti isto ako ima 10 pacienti i ako ima 40 vo denot. Ako sakash privatno ima i drugi doktori i vo sistina i vo remedika. Jas so ovaa sum vo remedika i sum prezadovolna, pregled ispod 30-40 minuti nema, doma me prakjaat so rolna sliki od sekoj najmal detal detalno objasneto i za dete od 2 godini da razbere shto zborat. Inaku ako te interesira vo remedika e 6100.

DarkStormm and Ladyme like this.
  18. nice-girl

nice-girl Истакнат член

ако си за во систина јас би ти ја препорачала Гордана направив 1скрининг жената си ја разбира работата ќе те ислуша ако имаш нешто проблем прашања и ќе си гледа ќе си мери и ќе ти направи слики мене за полот уште тогаш ми кажа ми рече само 90% сум сигурна ќе провериме на втор во меѓувреме матичната ми потврди тоа гордана што ми кажа сега за 2 недели сум на втор скрининг, 7750 е прв и втор скрининг

joy1, Anaroz1 and Baby warrior like this.
  19. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

И јас вториот скрининг го правев кај Гордана во Систина, потврдувам дека е одлична докторка детална и супер помина целиот скрининг

joy1 and nice-girl like this.
  20. Cvetce_

Cvetce_ Истакнат член

Па фала богу нема кај специјализант да одам да ми прави скрининг, ама има и на клиника добри доктори, ова со приватните е штанцална за пари.
    На приватна би одела за пороѓај најмногу заради условите и третманот, хигиената, ама нормално секој со можностите, иако некои и на државна поминале супер на пороѓај.