Сос за шпагети

Discussion in 'Рецепти' started by milena-21, Nov 25, 2009.

1. macence85

macence85 Популарен член

200 грама томатно пире измешајте со 2 лажицки масло и малку мајчина душичка. Излупете и изгмечкајте две чешниња лук и имешајте го тоа сето заедно. Додаете му и црн пипер. Оваа смеса полијте ја врз веке сварени шпагети или макарони но ставени за потпечување во тавче. Измешајте го сето и додатет туна исцедена од масло.Сето ова потпечете го. Јас во принцип не сакам мн мешаници...но ова е превкусно :)

2. maca99

maca99 Популарен член

Јас овој сос го правам и со шпагети а и кога потпечувам макарони го полевам врз нив.Вака:
    Главица кромид се пропржува со пиперче и морковче ситно исецкани.се додава и магдонос.потоа ситно се сецкаат кобасици и се пржат и тие.се додава вегета,бибер,и црвен пипер.потоа се додава томатело сос(може и кецап) и пола чаша бело вино малку вода,и 2-3лажици павлака.може да се додадат и печурки(јас оти не јадам печурки не ставам)се остава да се динста малку-и готово е.пробајте го ова и кога ке потпечувате макарони --повкусно е,( со чаша-две,три... бело вино ;)
    Можеби вака ви изгледа чудно и необично ,ама пробајте ќе се уверите во вкусот:мм:

3. banakieva

banakieva Истакнат член

Сос од спанаќ
    Се вари спанаќ се цеди и се иситнува, во тава со масло се става малку сецкана сланина (може и без неа) и сецкан лук се пропржува и се додава спанаќот се пржи усте малку и се додава една кисела павлака се меша добро се зачинува со вегета и црн пипер. Се истура врз претходно сварени шпагети или макарони. Сосот е многу вкусен!

4. Lola5

Lola5 Истакнат член

Купува мајка ми еден германски сос за шпагети и преубав е , им дава одличен шмек на шпагетите а и брзо се приготвува :)

5. k.i.m

k.i.m Популарен член

Еве еден вкусен сос:

-Се пропржува една главица кромид
    -Се додава малку сецкана пиперка (лута или блага по желба)
    -Потоа се става 200 гр. мелено месо и тоа убаво се пропржува
    -1 голема лажица вегета
    -Бибер (по желба)
    -И на крајот се додава кечап или доматен сос (исто така по желба)
    -Во кечапот ако сакате можете да ставите оригано.
    Додека тоа се пржи на тивок оган ставете и 1 шоља вода.

Нека стои на оган 20-25 мин. Константно промешувајте.

ludoto19 likes this.
  6. feit4eva

feit4eva Истакнат член

Здрава варијанта:

Најпрво се избираат неколку (отприлика 6) со средна големина домати. Се лупат и потоа ситно се сечкаат или за побрзо да оди, се рендаат. На тефлонска тава ставам малку маслиново масло и додека да се згрее, сечкам главица кромид на ситно. Го ставам кромидот да се пржи на маслото. Од саксијата до мене кинам неколку ливчиња свеж босилек, го сечкам и него и го ставам заедно со кромидот. На крај ги додавам и доматите и сето тоа фино си се крчка на тивок оган додека не ја добие саканата густина. По желба може да се додаде луто пиперче или чили во прав.
    *Понекогаш со кромидот и босилекот пропржувам сечкани маслинки, а и со печурки (свежи) не е лошо.
    -----------------------------------------------

“Нездрава“ варијанта:

Печурки (свежи или маринирани) се пропржуваат на путер. Земам неутрална Хопла, посолувам, зачинувам со се и сешто (копар, оригано, кари, сушен лук, магдонос, рузмарин). Кога печурките ќе бидат пржени, ја истурам хоплата во тенџерето. Настрана мешам една лажица брашно со малку вода и ја истурам во смесата за да се згусне. Се става врз тестенината и се ренда убав кашкавал одозгора.
    -----------------------------------------------

Калориска бомба:

Се сечкаат шунка, сланина, колбас, кулен и се ставаат да се пропржат (јас на тефлонска тава готвам, така нема потреба од додатни маснотии). Се додаваат зачини по желба. Кога ќе бидат убаво пржени, истурам домашен кечап (може и Томатело). Кога ова убаво ќе се згусти, го тргам од оган. Подготвувам класичен бешамел сос и во него додавам пармезан. Прво врз тестенините се става од доматниот сос, а врз него малку од бешамелот. Преубаво е.

7. JUMEROVA

JUMEROVA Истакнат член

I Jас ги правам така,земам мелано месо како за двајца.200-300гр,го упрЖувам во масло,додавам кромид,заЧини,вегета сол,црн бибер,оригано,се пржи.ставаме болоњезе сос,пола пакетче,за повеке особи цело,и дупло месо,пола пакетче во 250гр.вода,млака и го додаваме месото и сето тоа врие 10мин,го тргаме пожелба може и пекурки,шпагетите ги вариме зачиниме,ги попариме со зејтин загреан,ги посипуваме со сосот и прсти са излизеш,и плус тоа најадува,добар апетит.

8. del-fin

del-fin Истакнат член

:!: На маслиново масло се подпрзува една главица кромид и 2-3 Чеснихја лук потоа се додава сецкана сланина.Откако ке заруменее сланината се истура една конзерва грав сео тоа откако ке зоврие се додава 2-3 лазици рендан каскавал и се меса заедно со 500 гр макарони или спагети.

На маслиново масло исто се подпрзува кромит и лук и сланина се додаваат тестенините и се поливат со павлака прет тоа измесана со едно јајце.

на маслиново масло се потпрзува исецкан кромид,морков(предходно варен),тиквиЧка,пецурки и мелено месо и лук пото се додава 2-3 лазици пире од домати и се прзи 5-6 мин.потоа се додават тестенините.
    Buon Apettito tuti quanti. :bow: :D :D :D :D :D

9. SOVRSENSTVO

SOVRSENSTVO Популарен член

Сос со туна : запржуваш кромид, додаваш исецкани на ситни коцкички патлиџани така убаво да се пропржи со туната и се додава врз шпагетите

10. Zoza

Zoza Истакнат член

јас скоро секогаш го правам тој сос и прекрасно е мада пред некој ден пробав овака на овој сос му додадов две кашики мајонес размешуваш убаво и врс шпагетите/макароните...иначе кога и да одам во маркет прво нешто ми е готови сосови зимање или обичен сос па дома му додавам зачини и мелено месо

11. Plavusa.17

Plavusa.17 Популарен член

Болоњезе сос, подобар не сум пробала :)

12. marince87

marince87 Истакнат член

Миланезе од Подравка... ммм нешто најслатко.... инаку друг добар сос - запржи кромид, додади мелено месо, вагета , оригано, томатело ( не сакам кечап томателото ми е поубаво, и тоа томатело италијано) 2-3 лажички соја сос и за мерак ... И уште еден друг сос, томатело купете, томателото ставете го на оган, додадете маслиново масло, пола чаша бело вино, исецкан кромид на кругови , рузмарин , босилек и туна...нека се провари малце ...и ммммммм.. Типичен италијански рецепт :) :P

sesilija likes this.
  13. mops

mops Истакнат член

откако ке се сварат шпагетите додека се топли во нив се става рендано сирење,рендан кашкавал, кари, кечап, мајонез ( количински се става по желба зависи на што сакате повеке да има вкус може и да се стави рендана салама и печурки но мене лично ми е повкусно без нив) сето тоа убаво се меша ииииии прсти да си излижеш :clap:

14. Annie.mk1

Annie.mk1 Популарен член

За овој сос мој личен се потребни :

-Печурки
    -300 гр мелено месо
    -Пола главица кромид
    -Доматен сос
    -Оригано
    -Пармезан

* Ги варите шпагетите.. Откако ќе се подготват ги тргате на страна и ги цедите. Ставате на загреано масло да се пропржи меленото месо, откако че ја добие онаа црвенкаста боја ги додавате печурките и кромидот. Потоа се додава доматниот сос и ориганото.. Се пржи и се трга на страна..Се сервираат шпагетите одозгора сосот и над него пармезан...

Добар апетит, пробајте ! :*

15. CrystalNoir

CrystalNoir Истакнат член

Јас најчесто на шпагетите додавам купечки Соја сос и пармезан,а по некогаш но многу ретко домашен сос со мелено месо,домата или пресни домати,кромидче,сосема малку лукче и од зачини оригано и малку мајчина душица или рузмарин и ловоров лист

16. mona.s

mona.s Истакнат член

Фант мене ми е најубав.

17. Gerberce

Gerberce Истакнат член

Татко ми е шеф, дома само он праи јадења.

Во врска со овие сосовиве, ако се правилно правени... знам дека пример фунги зема пола саат до 45 минути, болоњезе сос го прави едно 2 саата. И демек тоа му е забрзана постапка.
    И мистично е нели како во ресторан за 15 - 20 минути го добивате јадењето. Во ресторан нешо кажува дека одсабајле сосовите ги спремаат до некаде, не потполно, а кога добиваат нарачка само финишираат.

Рецептите не му ги знам не сум се заинтересирала, ама ако сакате да стоите пред шпорет долго време, можам да прашам :)

18. Rose96

Rose96 Форумски идол

,Фант болоњезе сос“ ама многу е добар ммм :)

19. Skorpija87

Skorpija87 Истакнат член

купив готов сос болоњезе е сега наместо мелено месо бива со печурки :wasntme:

20. lolyta777

lolyta777 Популарен член

Еден и од мене.
    Во тавче со малку зејтин пржам печеница и сланина сецкани на ленти, додавам и било каква салама исто сецкана на ленти. Потоа додавам неутрална хопла, обична павлака и зачинувам (сол, вегета, кари, оригано). Пропржувам се` заедно и готово.
    Целото приготвување на сосот трае околу 15-20 минутки и многу е вкусно.
    Може и да ги додате шпагетите во сосот и заедно да пропржите, а може и само шпагетите да се прелеат.
    Одозгора може и пармезан, а и не мора.
    Бон апетит :)

Mayyya likes this.