УН Диета

Discussion in 'Диети' started by mKdevojce, Jan 7, 2010.

1. LGkristal

LGkristal Активен член

65
    појадок лубеница
    ручек пица со зеленчук
    вечера 1 ред црно чоколадо сладолед

2. just-a-girl

just-a-girl Активен член

Девојки гледам пишувате за УН диетата, и како што гледам намирнициве т.е. листиве за јадења не ви се баш темелни и точни. Во оваа диета колку што мојот доктор ми кажа оброците се креираат сами. Иначе пред неколку месеци јас ја држев оваа диета и ослабнав 24 килограми, оваа диета е здрава и за метаболизмот.
    Ви ја праќам мојата верзија зошто по ова интернетиве кружат мноогу различни верзии баш сега гледав на пример за 1 штангличка црна чоколада тие напишале се јади 1 чоколадо. хаха. Имав многу проблеми со дебелината и знам дека постојат мноогу други девојки со тој проблем ОД СЕ СРЦЕ .ОВА Е ЕДИНСТВЕНААТА ДИЕТА КОЈА ПРОРАБОТИ КАЈ МЕНЕ И ЗАЕДНО СО НЕА ВИ ја препорачувам и Сан Себастијан спирулината насабајле. Поздрав!!! ;)

Оваа 90-дневна диета, позната како диета на Обединетите нации е многу популарна, пред се’ поради тоа што дава добри резултати. Целта на оваа диета не е само намалување на вишокот килограми, туку и промена на метаболизмот и со тоа исклучување на можноста изгубените килогарми брзо да се вратат. За 90 дена, колку што трае диетата, може да се ослабне 18-25 кг. Ако е потребно намалување на помалку килограми, диетата може да се прекине, но во тој случај нема да се постигне промена на метаболизмот. Диетата секогаш започнува со протеински ден, следува скробен ден, потоа јагленохидратен ден, овошен ден и повторно протеински. Редоследот на деновите не смее да се менува!

Појадокот е ист секој ден - се јадат по две исти овошја (2 јаболки, 2 круши, 2 портокала) или грст ситно овошје (сливи, цреши или боровинки).

Протеински ден
    Ручек – месо варено или печено, поточно 3 шницли (една со тежина 180 гр.), 1 парче интегрален или црн леб, салата во неограничена количина и за крај 2 дцл (шолја) бистра супа без тестенини. Супата задолжително мора да се испие. Месото може да се замени со три варени или печени јајца. Само овој ден може да се јаде сирење, млеко и млечни производи.
    Вечера – исто што и за ручек, само без супа. Треба да се внимава, ако за ручекот било месо, мора и за вечера, а ако биле јајца, мора да бидат јајца и за вечера. Ако во оброкот се додава сирење, треба да се намали од месото или од јајцата за количината на сирењето што е изедена.

Скробен ден
    Ручек – грашок, грав, боранија, леќа, ориз, компир - задолжително варени јадења (една полна длабока чинија), а дозволени се и зачини (сол, вегета, црн пипер, кечап, доматен сос и сл). Може да се земе едно парче интегрален или црн леб и салата.
    Вечера – исто што и за ручек, само во помала количина (половина длабока чинија).

Јагленохидратен ден
    Ручек –варени тестенини (макарони, шпагети, јуфки, тарана) зачинети со кечап. Може и пица со кечап или бело печиво (три кифли и сл.)
    Вечера – две помали парчиња торта или три до четири колачиња или три топки сладолед и на крајот задолжително еден ред чоколадо за готвење.

Овошен ден
    Ручек и вечера – мешано овошје
    Три пати за време на диетата (еднаш месечно) треба да има воден ден, кој секогаш доаѓа после овошниот ден, а после него се повторува протеинскиот ден. Кафето и чајот може да се пијат во неограничени количини, само без шеќер. Можете да пиете и сокови, но водете сметка во нив да има помалку шеќер. Запомнете, не смеете да гладувате, затоа што на тој начин се забавува метаболизмот.

После завршената диета се јаде нормално, со тоа што за појадок останува задолжително овошјето, барем уште 90 дена. Ако во следните три месеци, од завршувањето на диетата намалите уште 3 кг, тоа значи дека дошло до промена на метаболизмот. Ако е потребно да ја повторите диетата, пред тоа мора да направите пауза од 3 месеци. Се случува првите 10 дена од диетата да не се намалат килограмите, но тоа не треба да ве обесхрабрува, затоа што потоа наеднаш може да се симнат 3-4 кг. Препорачливо е на 45-тиот ден да го проверите крвниот притисок и крвната слика. Сите кои ја држеле оваа диета намалиле најмалку 10 кг. без било какви здравствени проблеми. Оние што страдаат од зголемен крвен притисок, само после неколку недели од диетата, немаат потреба од користење лекови.

3. bubenceto89

bubenceto89 Активен член

Јас сакам денес да започнам со диетата и сакам да намалам околу 5-6кг отприлика за колку време ке го постигнам тоа.Ке се масирам со масажер relax & tone ке возам велосипед по некоја вежба а понегош и трчамВи благодарам

4. ladymici

ladymici Истакнат член

12 ден - овошен на работа сум втора смена имам 3 праски и 100 гр бадеми дома ко ке појдам во 10 патлижан и краставица ке каснам и тоа ќе биде

вчера на јаглено хидратниот претерав изедов 3 кифлички домашни, и една палачинка похована со кашкавал посен и еден сладолед :tmi: ама такви околностите :P

да ви признам нешто, кога има пред мене нешто што е забрането, чипс, благо итн, јас ставам еден залак во уста го џвакам и го плукам, така ми поминува...

5. LGkristal

LGkristal Активен член

66 овошен
    цел ден лубеница и 3 праски Утре сум цел ден на свадба по невеста во црква ... протеински ми е па ке видиме како ке поминам :(

6. Vesna26

Vesna26 Активен член

Zdravo jas sakam da oslabam7 kila kolku den treba da ja dram dietava?
    :sweat: :sweat: :sweat: :sweat: :sweat: :sweat: :sweat: :sweat:

7. Vesna26

Vesna26 Активен член

Sakam da oslabnam no site mi velat da ne drzam dieta na ovaa vozrast (imam 12ipolgod).
    Sto da pravam sega kako da ja zadrzam ovaa kilaza i da ne se debeeleam poveke?
    :doh: :doh: :doh: :doh:

8. Mihaela13

Mihaela13 Активен член

Тебе не ти треба диета на тие години, ако сакаш да си ја задржиш килажата храни се здраво, не јади многу благи работи, секојден конзумирај овошје и зеленчук, наместо газирани пијалоци пиј вода..
    Мислам дека ова ќе ти се корисни совети, но диетава немој да ја држиш, не барем на таа возраст.. :)

Инаку јас ја завршив диетата и ослабев 9 кг, последните денови мн правев грешки и затоа не ослабев уште неколку кг, и сега ја држам сеуште, уште 4,5 дена ќе ја држам и толку, сепак сум задоволна, резултати има.. :)

9. BonnieTop

BonnieTop Истакнат член

Од утре се дружиме повторно, ја држев диетава доста денови, без прекршоци, резултати имав, имав и постирано слики, тие што ме следеле знаат дека бев приморана да ја прекинам.

Уверена сум сега дека ке можам да издржам до крај, со работата се средив останаа уште килограмите. :$

10. LGkristal

LGkristal Активен член

67 добро поминав не ја пробав невестинската торта :) каснав само од месото и неколку каскавалчиња
    68 појадок 2 праски
    ручек компири варени ,салата и едно кришка ржен леб
    вечера пола од ручек

11. Freya123

Freya123 Истакнат член

Од кога се канам да ја почнам диетава и никако да се случи тоа. Сакам само малку да ослабнам, 3-4 кила, ама страв ми е да не ги изгубам градите и задникот, па може ли да ми кажате од каде всушност се губат килограмите или на што да обрнам внимание :/ Поточно кажано, сакам да ослабнам во нозе, од утре дефинитивно почнувам да трчам барем 3 пати неделно и ке почнам со диетава. :wasntme:

12. LGkristal

LGkristal Активен член

69 праски, сливи и 2 краставици

13. LGkristal

LGkristal Активен член

70
    појадок лубеница
    ручек 1 јајце варено шопска салата и 1 крајшниче црн леб
    вечера шопска салата и 2 јајца варени

14. Baby---Girl

Baby---Girl Активен член

Мајка ми ја држеше диетата, ама многу строго се држеше до неа, си кратеше од се` и за 45 дена ослабна 15килограми. :P :clap:

15. Nutricionist

Nutricionist Истакнат член

Здраво.Јас сум другар на корисникот на корисничкото име Nutricionist,за да не отварам ново ми даде тој ова корисничко име.Од Скопје сум и имам проблем со тежината.Воглавно,поминав преку тежок психички период што резултираше со покачување на мојата тежина за 50 килограми плус.Јас сум 184 и бев 84 килограми,за жал сега сум 134 кг.Сето тоа почна од Божиќ па се до денес.Откако почина мајка ми,добив стресови и ослабев десетина килограми т.е станав 75 кг.Веднаш после 2 недели почина и татко ми,така да јас 19 годишник останав сам со бреме на моето рамо-братчето мое.Од тогаш,паднав во депресија па најдов утеха во храната.Од тие пари што всушност останаа од мајка ми и татко ми за моето студирање,јас половина ги потрошив.Се затворив дома,јадев тостови,кроасани,пици,пастрмајлии,разни баници и слично.Исто така јадев многу благо.Од момче со прекрасно тело,преминав за само 6 месеци во неизмерно дебел човек.Луѓето не ме препознаваат па морам да се кријам од некои кои сум ги познавал порано.
    Мојот школски пријател Nutricionist,ми кажа дека благодарение на оваа диета ослабел.Јас му реков дека сакам онлајн подршка и тој ми рече не мора да правам ново корисничко име,само да се најавам дека не сум тој и да кажам се што имам проблем и да не кријам колку сум килограми и што сум.Е сега,ми раскажа се убаво за турбо УН диетата.Јас би сакал,неа да ја практикувам 1 месец па после да преминам на друга диета па после пак Ун турбо. Денес почнав со протеински ден:
    доручек: 2 праски
    ручек: 250 гр риба (печена) со краставица салата и после тоа се напив неколку голтки црвено вино
    вечера: тоа ќе биде за 1 час....едно парче риба со салата.

утре ми е скробен ден и планирам грав да јадам.Инаку,денес успешно се искачив до крстот на Водно и све ме боли.Ама мора да се слабее.
    Виното,морам да го пијам,затоа што докторка што ми препорача ми рече со ручекот обавезно 100 мл црвено квалитетно вино,ради притисокот.Инаку,притисокот од 120 /70 ми скокна сега на 160/100 и константно е толкав.Холестеролот ми е на завидно високо ниво.
    Се надевам не ви пречи тоа шо сум машко,ама навистина ми треба подршка.Јас,сакам барем малце да симнам додека да тргнам на факултет.Еднаш да ја стигнам 100 ката,после е лесно за повеќе физичка активност.ВИ благодарам

16. feminium

feminium Истакнат член

Најпрво добредојде и секако ти посакувам успех :hai:
    Јас пред 2 месеци ја држев турбоун, ја држев навистина строго, дури и вечерата ја исфрлав или ја менував со овошје понекогаш, и секако со физичка активност(вежбање на орбиттрек) за месец ипол ослабев 15 кг од 80кг сега сум 65кг
    Мислам дека е многу малку да ја практикуваш ти месец дена, мислам дека барем 2 месеци ќе ти требаат :?: зборуваме за многу килограми за губење, не оди така бргу.
    Како и да е најголем проблем се првите 2 недели потоа веќе ти станува нешто нормално, се навикнуваш на таа исхрана ;)

И јас од денес ја почнав пак турбо ун бидејки едноставно ме делат 10 кг од идеална фигура, а со други диети немам трпение
    па еве го моето мени за денес:
    појадок:лубеница
    ручек:1варено јајце и 1 чашка јогурт
    вечера: најверојатно ништо или едно кафе
    п.с. ми се јаде ама нема да си го погазам зборот, реков утрово дека ќе успеам уште 10кг да симнам и морам да успеам

Па другар на Nutricionist се дружиме и поддржуваме тука :hai:

Nutricionist likes this.
  17. ladymici

ladymici Истакнат член

16 ден протеински
    али многу често правам прекушоци ццц...
    утре скробен и планирам конзерва пчена да зема за на работа оти овај скробниов ден многу ми е проблематчен , ретко сум дома да варам компири итн...

18. LGkristal

LGkristal Активен член

Со среќа !!

Nutricionist likes this.
  19. LGkristal

LGkristal Активен член

71
    појадок лубеница
    ручек макарони со сос од зеленчук
    вечера 1 ред црно чоколадо и сладолед
    сабајел се мерев 76 , стагнирам ама тоаа е

20. babymama