Царски рез

Discussion in 'Бременост' started by hrizantema007, Mar 20, 2012.

1. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Мојов е ептен подуен. Чекам да се врати во нормала но една година помина веќе. @mariz лигавиот секрет дали е прозирно-бел? Мислам дека имам таков но си мислев вагинален секрет дека е.
    Сакав да кажам дека често имам гасови од вагината.

2. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Месеци имав често надуеност само и за ден-два ќе поминеше.
    Овој пат веќе не можев да дишам и буквално за три дена ко пред породување ми порасна стомак, до момент кога се шо ќе каснев повраќав. И се јавив во болница

gjoker4e and Skorpija25 like this.
  3. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Што е тоа илеус?

4. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

преплет црева

5. Пчела

Пчела Популарен член

Господ здравје да ти дава, добро е што си се јавила на лекар. Ајде сега закрепни им требаш на 3те ангелчиња.

Melinda85 and ♡BuBaLe♡ like this.
  6. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Сега си добро, така? Со помин да е, што поскоро.
    И сето тоа од царскиот?
    Каде се породуваше?

♡BuBaLe♡ likes this.
  7. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Nemoj da se lutis, te citam denovive, opusti se malku.
    Mnogu se zamaras nepotrebno.
    Uzivaj i se kje bide kako sto treba.
    Sekoj slucaj e razlicen vo se.

8. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Не, не, какво лутење. :)
    Секој совет ми е добредојден.

wannaBeMomma likes this.
  9. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Кога ќе се породиш со царски многу повеќе имаш шанси за преплет и кила. Затоа велат да не се крева потешко од детето. БубалЕ има 3 дечиња и трите со царски. Верувам како и секоја мајка не се чувала послем пород со трето па го кренала првото... Убаво ти вика Ванабимама опушти се малку. Не е до толку страшно. Според мене ич не е.

10. mariz

mariz Форумски идол

Не е бел, баш и во моментот кога одам во вц ме забоцкува стомак и одам по голема нужда и лигаво кафено бришам. Мене највеќе ме загрижува ова што ми се мрда стомакот, папокон во круг ми врти :worried: Како вонземјанин да имам. Ми рекоа мене ако за неколку месеци не се среди и пак имам калцификати на дебело црево, ке одиме на плус испитувања... А издувен вентил сум, гасови премногу, дури и неверојатно ми е веќе (facepalm) Јас мислам па дека имам интолеранција на некоја храна... зашто те се дувам, те не :?:
    Незнам да те означам Бубале, со помин нека е, побрзо да се опоравиш :hug:

Не е дека сме немале јаки болки, исто сме биле сите сечени, иста треба да е болката... но прагот на толеранција на болката ни е различен :)
    Јас супер поминав, прво станување со помош, второ станување сама. Но ке станував со помош 5 дена да не беа автоматските кревети на даљинско :rofl:

Last edited by a moderator: Apr 8, 2018
    Ambra20, Mimmi39, Skorpija25 and 3 others like this.
  11. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Јас со епидурална бев и одлично поминав. Од спинална ептен ми беше страв како ќе си ги гледам нозете неподвижни. Сплет на околности завршив со епидурална анестезија. Немав никаква болка по породувањето.
    Болката при станување ми се чини индивидуална е. Јас едвај чекав да станам, а со тоа и да куртулам од катетерот. Друго е сам за себе да береш гајле, него на секое да ти доаѓа и да те брише/менува влошки болничар.

12. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

И јас бев со епидурал и поминав одлично, многу подобро од што замислував. Јас примив епидурал пошто тргнав природно, ама не можеше, па завршив царски. Вака за договорен царски не знам дали ставаат епидурал (мада не верувам) или само спинална или целосна.

13. kukla21

Да, а? Не знам зошто не би ставале епидурална анестезија. Чим може како во нашиот случај, би требало да може и при договорен.

Mimmi39, Sexybaby86 and duffi like this.
  14. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Претпоставувам за епидурална се става катетер кој служи за дозирање на анестезијата, а кај договорен царски нема потреба од дозирање. Само се аплицира анестезијата и треба да држи 2-3 саати.

Mimmi39, Kaetana and Sexybaby86 like this.
  15. kukla21

И тука е така. Тоа што се дозира со катетер е анелгезија за природен. За царски еднонратно се зголемува дозата и трае исто 2-3ч.

Mimmi39 and Sexybaby86 like this.
  16. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Да, само мислев нема потреба од апликација на катетер кога веќе е договорен царскиот. Претпоставувам дека е посложен зафат. Мислам за исто збориме, ама имам "pregnancy brain", поправи ме ако грешам :tmi:

Mimmi39 and Kaetana like this.
  17. Dea8

Dea8 Истакнат член

Da be @QueenP i jas citam i se cudam vikam alal da im e, samo jas li be taka so bolki sum pominala i sto ne mozev nisto takvo da oblecam ? :)
    Inaku moeto iskustvo @Mimmi39 :) : porodena vo GAK , operacijata so spinalna, traese pomalku od eden cas, bebeto go vadat mnogu brzo, osetiv samo nekoj jak pritisok visoko vo abdomenot vo momentot na vadenjeto, i potoa nisto, zavrsija so sienjeto inaku so konci koi se apsorbiraat, mislam deka vo GAK ne ja zatvaraat ranata so lepenje- toj proces tre malce podolgo i potrebno emnogu poveke vreme i vnimanie i so nego posle od operacijata ne se poznava nisto , ramno e tkivoto, zatoa sto sekoj sloj na kozata i potkoznite tkiva se spojuvani edno po edno, sto ne e slucaj so obicnoto sienje, na primer kaj mene gorniot del od ranata e po ispaknat od dolniot, mi nadvosnuva koza, i niz ranata ima nekoi mesta so vdlabnatini, imav i nekoi konci poveke stegnati od drugi... sreka pod gakite e i ne se gleda ranata :D
    Post operativno: vo intenzivna nega pola den, 12 saati samo, sabajle se porodiv , vecerta vo onicna soba, nikoj ne me brisese i cistese kako sto ima vo nekoi slucai so nega od bolnicari. Anestezijata posle saat vreme prestana da deluva i pocnaa bolkite. Jas plakav od bolki. A inaku sum covek sto dobro podnesuva bolka i ne sum panicar... ama ete kaj mene taka bese.
    pienje tecnosti mnogu - vednas. Jadenje posle dva dena. Katetarot mi go izvadija za tocno 24 casa i togas me teraa da stanam od krevet - sto mi bese smrt. Mislam deka go vidov gospod i site svetci. Vristev , plakav .... osekav silno pechenje , zezenje i ostri bolki kako da me bodat so noz. Bolnicarkata koja me pridrzuvase samo mi velese dobro de, taka treba normalno e.
    Nega od bolnicata osven apliciranje na infuzii i inekcii nekoja druga nemase... vo smisla barem prviot den da ti pomogne nekoj da stanuvas od krevet, da te pridrzuva , da ti podade nesto- nisto od toa, sto na mene licno mi bese mnogu bolno, krevetot mi bese visok i sekoe stanuvanje i legnuvanje mi bese smrt.
    Ne daj boze da kivnam ili se nakaslam...
    No tocno e - koga ke ti go donesat bebceto se se zaborava vo momentot :l: magicen moment :$ Samo mene mi go donesoa posle 2 dena- tretiot den. Go barav postojano tie dva dena, mi velea samo dobro de pocekaj, prasuvav dali se e vo red nikoj nisto ne mi kazuvase, se isplasiv da ne nesto ne e vo red. Tretiot den razbrav deka prviot den bilo pod kisloroden cador i na infuzija, zatoa sto povrakalo- pa jas si pretpostavuvam zatoa ne mi go donesoa 2 dena ...
    Vo sekoj slucaj ranata boli i ponatamu, jas dve nedeli imav jaki bolki, prvite 5 dena posebno, i ponatamu cel mesec se oporavav od bolki vo ranata, megutoa od koga ke go vidis bebusot nisto nema da ti bide vazno :)
    Jas nemav glavobolki od anestezijata.
    Ama bolki vo grbot strasni.
    Baska od sto se macev da stanuvam sama vo bolnica imav istegnata nekoja Zila ili tetiva. I toa bolese.
    Mleko mi dojde posle skoro 36 casa.
    Za obleka pri izleguvanje... jas gaki ne mozev da oblecam. Do dusa nisto ne mozev da oblecam od bolka :D si izlegov vo toa sto dojdov , trudnicki helanki i bluza, bez prsluk. Patiki od maz mi - vo niv dojdov poradi otocite, mi splasnaa posle edna nedela -dve.
    Od bolnica me ispisaa cetvrtiot den.
    Stomakot posle edna nedela mi bese skoro ramen.
    Do dusa tolku mnogu mu se posvetuvav na bebusot sto nemav vreme da jadam. Samo tecnosti piev poveke.
    ... toa e moeto iskustvo, izvinete za dolgiot post.
    BTW , nemam namera nikoj da isplasam, se e individualno, stvarno alal da im e na site sto super dobro pominale, ama eve ima i slucai kako mojot.
    A inaku pred poragaj psihicki mnogu bev spremna i ne se plasev voopsto.
    Kako i da e na kraj se pominuva i se prezivuva. Veke sme dva meseca i super sme sega! :)

Last edited: Apr 10, 2018
  18. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

А има ли некој друг освен мене чиј стомак не е рамен. Една година после царскиот стомакот ми е како 5-6 месец... сите велат пак си трудна...

19. fana

fana Форумски идол

Да не си дебелко ко мене?:$
    Додуша јас сум 5месеци породена ама си имам меше и газе и бутчиња :tmi:

20. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Не сум затоа и само стомак има на мене. Па од тој стомак што е во предност исто ко да немам газ и гради.:rofl:

Skorpija25 and fana like this.