Царски рез

Discussion in 'Бременост' started by hrizantema007, Mar 20, 2012.

1. Meckicja

Meckicja Форумски идол

A rizikot od pukanje na ranata na matkata dali znaes kolkav e ne e za dzabe Dr vikaat da ima dve god barem od eden do drug carski rez I da I sestra mi moraa i so vtoroto so carski rez oti nemase dve god pominato oti mozese da pukne ranata od carskiot rez ako se poraga prirodno vtoriot pat

2. Dance27

Dance27 Популарен член

Јас пред два ипол месеци се породив царски (прва бременост)
    Мене ме породија вторник навечер ноќта ја поминав на ПИН,среда наутро после визита ме однесоа во соба па попладне ми го донесоа на кратко бебето да си го видам.Исто и четвртокот бев во соба,па Петок после визита ме пуштија да си одам.
    Ова беше кај мене бидејќи се бешее во ред.Те следат гледат кАква е состојбата со мајката и со бебето.Ако има потреба задржуваат повеќе.Цимерката што ми беше,беше породена една ден пред мене а остана уште два дена по мене.
    Со лесно!

Autumn_ likes this.
  3. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Ако е за така, раната и во бременост може да пукне особено кога бременоста е после нецела година од царскиот, нели велат после царски да се почека и за бременост барем 2 години. Докторите најубаво си знаат не знам што да речам, ама мислам дека не е во ред секоја втора што завршува на царски.

Kaetana and kukla21 like this.
  4. K7M10J

K7M10J Популарен член

Не е така баш кај нас дека се подразбира со второто дека царски ќе бидеш, посебно во државниве. Јас сум со второ при крај и прашував и на државно и на приватно ми рекоа само ако има индикација. Две години поминале дека може и природно да родам.

5. Happyinlove

Happyinlove Популарен член

Но пример ако индикацијата била големо бебе или карлично поставено а сега пример второто е главично и е поситно би ве породиле природно.
    Но ако индикација била анатомијата на матката како што сум јас тоа го видоа при хистероскопија како и висока диоптрија и имаше уште неколку здравствени причини за царски рез тогаш автоматски и вториот е.
    И не прават царски дека им е полесно на докторите или дека ке лапнат парички .
    Да беше така немаа по 16 саати да ги оставаат на бокс пред да влезат во сала

6. Ana_zvezda86

Ana_zvezda86 Истакнат член

Jas sum sega vtor pat bremena, pomalce od dve godini bese prviot carski i mi kaza dr deka mora so carski i vtoroto i toa 38ma ned. Bebe bese pogolemko zatoa morase carski prviot pat.

Meckicja likes this.
  7. K7M10J

K7M10J Популарен член

Затоа и реков освен ако нема индикација...конкретно за мене излезе итен царски, е сега си имам јас и дијагнози други ама зависи од докторот, некои сметаат дека може да се индикација, некои не. Како и за секоја состојба што им се поделени мислењата.

Kaetana likes this.
  8. eli.karameli

eli.karameli Популарен член

А царскиот го закажуваат на 38+6 или на 38ма точно?

9. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Од 38+0 натаму

fana and eli.karameli like this.
  10. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Mene mi go zakazaa na 38+1

eli.karameli likes this.
  11. Dance27

Dance27 Популарен член

Породена сум пред два ипол месеци.
    Втор ден одење во вц кога ќе се избришам на тоалетот ми се појавува лигаво како белка од јајце (значи вчера и денес,но не на секое одење)само три пати приметив.Слично таков лигав исцедок ми се појавуваше кога имав овулација пред бременоста.
    Инаку откако се породив сеуште немам добиено менструација.
    А некаде низ нет имам читано дека и без циклус после порагај можело да се има овулација и да се забремени а колку е точно незнам.

12. Meckicja

Meckicja Форумски идол

da tocno e toa

Autumn_ and Snowflake92 like this.
  13. Chanell*

Chanell* Форумски идол

Не секаде е така.
    Братучетка моја со првото е породена царски август 2015, во март 2019 второто го роди природно.
    На државно во Струмица.
    Башка е со висока диоптрија и она, но ете за второто си помина се во ред со природниот пораѓај.

Мене ми кажаа дека и второто ќе ми е царски..

Kaetana, Lovebug01 and Meckicja like this.
  14. merina.93

merina.93 Истакнат член

Дали некоја ради проблеми со очите морала да биде породена со царски рез?

15. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Прв пат да слушнам за тука вакво искуство :) А мислам дека и голем број мајки што еднаш се породиле царски за второ си бараат пак да се царски, си закажуваат.

А инаку од која недела поставуваат индикации каков ќе биде пораѓајот? Мене никогаш др не ми спомнала за тоа. Гледам дека кај некои од порана бременост си знаат на пример дека ќе се царски.

16. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Ama ima pominato dve godini od prviot poragaj so carski rez do drugiot poragaj ako nema pominato dve god od prviot do vtoriot poragaj togas pak poragaat so carski rez inace I jas imam bratuceda sto so prvoto e so carski rez a vtoroto e prirodno porodena isto vo strumica a sestra mi I za prvoto i za vtoroto pa I za tretoto morase so carski rez tri pati da ja poragaat oti za prvoto ne se otvori ni so provokacii ja cekaa da se porode od tri porucokta do 6 sabajleto i ja porodija so carski rez za vtoroto morase pak si carski rez oti imase pominato 21 mesec samo od edniot do drugiot carski rez a za tretoto dr uste od start I rekoa oti ke bide so carski rez oti prethodno veke imase dva carski reza isto i ona ima visoka dioptrija I isto vo strumica ja poragaa I nea

Mene od start mi rekoa oti ke bide so carski rez radi prethodni operacii na stomakot

Last edited by a moderator: Aug 16, 2020
    Lovebug01 likes this.
  17. Chanell*

Chanell* Форумски идол

Откако ми открија Цин1 и хпв вирус во 13та недела сега во вторава бременост,ми кажаа дека ќе биде царски поради можноста вирусот да се пренесе на бебето при природен пораѓај.
    Со првото поради тоа што не се отварав ме породија со царски рез.

Kaetana, Jana06 and fana like this.
  18. Ana_zvezda86

Ana_zvezda86 Истакнат член

Nekoja so iskustvo od vtor carski a da nema pominato poveke od dve godini od prviot. Kako e, postrasno, pobolno.. Isto? :sweat::)

19. Buca24

Buca24 Активен член

Здраво женски, 22ра недела од бременост сум. 99% ке бидам царски, бидејќи сум со две матки, и два отвори со преграда во вагината. Супер до сега бременост, господ да не чува супер да биде до крај. Сакам во Чаир да се пораѓам. Да споделите искуство, како, со каква анестезија, боли ли таа во кичма што ја ставаат спиналната, после тоа болки, прво станување. Да споделите искуство подетално.

20. Tina-fina

Tina-fina Истакнат член

Јас бев пред двеипол години во Чаир со закажан царски со спинална анестезија, мене ме болеше а многу ми кажале и дека не ги болело. Целата операција оди брзо некаде од 30 до 40 мин мислам беше.Е за првото станување не би сакала да ти кажувам:x , не поминав нешто најдобро дури им се онесвестив па ме прска со вода. Мене прерано ме натераа да станам и заради тоа немав сила да истрпам толкава болка, во 9:30 сабајле беше операцијата во 15:00 часот некаде ги осеќав нозете околу 16 :00 ме натераа да станам пошто немало место имало и други со царски. После тоа боли но се издржува , кога ќе биде бебето со тебе ќе заборавиш на секоја болка :inlove: Со лесно :*