Царски рез

Discussion in 'Бременост' started by hrizantema007, Mar 20, 2012.

1. eli.karameli

eli.karameli Популарен член

Те болеше самиот царски додека траеше? И мене исто. Сега за вториов многу се плашам.

2. Tina-fina

Tina-fina Истакнат член

Додека траеше не , дури се изненадив дека нормално си лежам па дури и муабет со анестезиологот. Само осеќав некое влечење и стискање. Исто втора бременост сега ме фаќа страв, сакам природно ако е тоа возможно страв ми е уште да си прашам како ќе се пораѓам. Ако е природно ќе ми биде страв само од раната да не ми испука ако е пак царски си знам сто ме чека ;(

Chuchanov and eli.karameli like this.
  3. MumToBe

MumToBe Истакнат член

Мајки што се имате породено царски рез во систина ви ги ставија ли бебињата на гради или на стомак?? Од некои слушам да па ми стана чудно дека мојата бебушка само пред очи ми ја покажаа не ја ни допрев па се замислив дали само мене тоа ми се случи да не е заради некој проблем

4. Happyinlove

Happyinlove Популарен член

Да не ти е мисла во ремедика ама, само ми го покажаа и го бакнав. Ни на града ни на стомак не ми беше

Chuchanov and MumToBe like this.
  5. Butterfly1107

Butterfly1107 Популарен член

Во јуни се породив, ми го дадоа само да го бацам и го однесоа.

Филотеа and MumToBe like this.
  6. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Само да го бакнам ми дадоа. Толку :)

Chikitaa and MumToBe like this.
  7. SkarletOHara

SkarletOHara Популарен член

Како се чувствувавте кога одевте на договорен царски? Мене ми е жал што ќе го вадеме порано , мислам 38+2 ќе сум ама некако не знам дали бебето е спремно, плус претходната недела ако се ме болеше, сега се осеќам многу убаво, дали дека психички се опуштив веќе нема да чекам болки па да се концентрирам на секој знак што го дава телото, и сега си мислам дека бебето би чекало и 40+

8. kukla21

Јас едвај чекам. Не се поднесувам веќе.

Brpbrp and Happyinlove like this.
  9. SkarletOHara

Која недела си?

10. kukla21

36 полни утре.

11. Dance27

Dance27 Популарен член

Мајки после колку време од царски бевте на одмор?
    Ние ќе одиме на неколку дена за Охрид па незнам дали може да се бањам.Кај ќе бидеме сместени ќе има базент па незнам дали да се бањам таму или во езеро.Инаку од царски има поминато 3месеци.

12. Butterfly1107

Butterfly1107 Популарен член

Знам на што мислиш и јас се чувствував исто, и кај мене бебчо не даваше знаци дека сака да излегува. Знаев дека ако требаше природно секако ќе терав и после термин. Дури и се мислам дека заради тоа сега е толку многу приврзан со мене.

SkarletOHara likes this.
  13. Chuchanov

Chuchanov Истакнат член

Јас бев ептен опуштена и едвај чекав да се запознаеме, си се наспав и со позитивна мисла отидов да се пораѓам,го имав најопуштениот пораѓај, уште несошиена му се јавив на маж ми(кога се вратив во соба се чувме и ми рече дека ептен свежо сум звучела на сред операција), во 39та недела ме породи ја на закажан, морав за второ здравје знам што ме чека. Со лесно мајка биди опуштена се брзо се завршува, нема поубав момент кога ќе го стават до тебе бебето да го гушнеш и бакнеш ❤️

14. SkarletOHara

Помина и мојот царски, но некако не баш опуштено. Целиот процес ми правеше непријатност, почнувајќи од клизма и катетар. Првиот царски ми беше после 5 ч. на бокс со болки па се ми беше матно , мислам дека тогаш едвај чекав да ме боцнат со спиналната и сум заспала, па не сум го доживеала вака свесно како сега. Прво цела бременост не можам да лежам на грб, губам воздух веднаш. Цтг и прегледи морав малку странично. Кога легнав за операција почнав да губам воздух па уште толку испаничив. Среќа анестезиологот сфати што е , сврти цел кревет на страна, малку им отежна на овие што оперираа ама си кажа човекот тоа било некоја дијагноза што се појавува во бременост, и ми даваше подршка со кислород цело време. Инаку бев ептен концентрирана на тоа што прават, што зборат, осетив се , болка нема ама знаеш што прават, слушаш кога наидуваат на проблем, па кога те префрлуваат на кревет ти здрвена, гледам долу крвишта од гази. Не знам зошто толку се насочив на целиот процес, После тоа кога опушта анестезијата, тресење во кревет. Не се сеќавам на тоа првиот пат, ама скоро час убаво се тресев, како да ти е ладно и заби штракаат и цело тело ми се тресе. Битно се е добро сега и бебе и јас. Бебе родено 38+2 со 3700 гр. Спремно било за вадење, само јас изгледа не сум била :) Сега си одиме. Еден ден на интензивна, два на одделение и дома. И млеко надојде од денес. Ќе се доиме.

15. Mila987

Mila987 Истакнат член

Jas bev posle mesec i pol na odmor, vo bazenot ne se banjav, vo ezeroto da, so konsultacija so doktor, slobodno mozes da se banjas

16. eli.karameli

eli.karameli Популарен член

Оф ме стресе. Да заборавиш и да поминува побрзо. Каде се пораѓше?

17. SkarletOHara

Да се заборава, само со позитивни мисли, јас не успеав во тоа, но веќе се е заборавено. Се породив во Чаир и премногу сум задоволна од се тука. Не станаа првиот ден после неколку часа но со нивна помош неколку пати, еве до 12 ч правам точно 3 дена од операција а веќе сум на нозе и чекам да дојдат да не земат за дома.

Brpbrp, Kitten, K7M10J and 2 others like this.
  18. kukla21

Тресењето е нормално, од анестезијата. Мене во систина ми ставија едно црево со топол воздух да ме загрева.

Jana06, Butterfly1107 and Autumn_ like this.
  19. Tsukinory

Tsukinory Популарен член

Дали може со патолошка бременост да се пораѓам во Чаир или таквите потешки случаеви автоматски одат ГАК? Ме замисливте со односот.

20. thegirl20.20

thegirl20.20 Активен член

Пред 11 дена се породив со царски, сега сум многу подобра се движам секако не многу пошо кичмата ме убива, раната си ја бањам секако без никакви купки и шамони, е сега прашањето ми е се договраме за на одмор одприлика за една недела има ли некоја искуство за подалечен пат, до Албанија е но сепак се на се ќе се фати околу 10 сати, дали ќе можам да ја бањам во солената вода сепак и некои препорачуваат да се бања со солена вода но мене ми е да не ми се инфицира нешто, и на недирекно сонце дали да ја изложувам?