Царски рез

Discussion in 'Бременост' started by hrizantema007, Mar 20, 2012.

1. eli.karameli

eli.karameli Популарен член

Премногу ви е рано и за толку долг пат, а и за бањање на бебе. Тоа е уште новороденче, остајте го малку да се адаптира.

dromka, S.W.A.G, Jana06 and 10 others like this.
  2. Autumn_

Autumn_ Популарен член

Нормално е да боли на допир, за појас не знам кога смее.
    За повлекување на стомакот треба време, не се фокусирај на тоа

39 недели, мене ми рекоа рано е 38ма за бебињата

Last edited by a moderator: Aug 29, 2020
    stoimanovskamarija likes this.
  3. mamaorhidea

mamaorhidea Истакнат член

Koga moze da se pocne so vezbanje posle carski?

4. Autumn_

Autumn_ Популарен член

Кога ќе дозволи доктор, околу 6месеци најчесто иако има некои и порано што почнуваат

Chuchanov and mamaorhidea like this.
  5. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Најдобро е да се консултираш со гинеколог. Мислам премногу рано ти е. Ама ако ти се чувствуваш добро и спремно да одиш на толкав пат, гинеколог нека те советува како да одржуваш хигиена и што евентуално да земеш со себе.

fana, S.W.A.G and thegirl20.20 like this.
  6. thegirl20.20

thegirl20.20 Активен член

Нема да одам со бебчето. За себе прашувам.
    Да и јас мислам дека е рано но се чувствувам спремна за таму секако ќе одмарам многу, а за патот ќе си правиме одмори, перничиња ќе земам се надебам ќе помине ок. Него за бањањето во море??

7. Happyinlove

Happyinlove Популарен член

Тие 40 дена што ги викаме не се за џабе. Во тие 40 дена матката се врајќа,хормоните се стабилизираат.
    Тие 40 дена се за мајката да се опорави а не за бабини деветини навистина ти треба одмор не оди на пат. Сепак е лето,секако потиш повејќе да не ја инфицираш и раната

8. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Тоа нека ти каже гинеколог. Сепак е мн рано по мене. Топло е, се потиме и да не се бањаш, раната ќе се поти. Обавезно советувај се со гинеколог за како да ја третираш и што да земеш со себе за не дај боже.

Како планираш да не го земеш бебе со тебе?! Па баш сега е период на врзување на мајката со бебето..

Kaetana, fana, S.W.A.G and 15 others like this.
  9. Kitten

Kitten Форумски идол

Честитки @SkarletOHara, да сте живи и здрави двајцата! Страшното поминало, супер е што се осеќаш добро, тоа е и најважно. Сега уживајте :hug:

Инаку тресење се јавува и после природниот процес, откако ќе излезе бебето се лачи адреналин. Зборам и за без анестезии. Адреналинот има и други дејствија врз организмот, како на пример го регулира стеснување и ширењето на крвните садови.

MilaSs12, kukla21 and SkarletOHara like this.
  10. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Да,јас природно се породив и откако ме средија почнав да се тресам цела, и уста и раце и нозе и ми беше ладно.
    Ме покрија со ќебе

Kitten likes this.
  11. Kitten

Kitten Форумски идол

Да, сите што се природно истото го искусиле. Но чудно јас после второто дете немав наплив на адреналин. Бар така се сеќавам.

nadenadia likes this.
  12. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Кога ми го закажаа царскиот, ми беше многу чидно и незнам мако да го опишам чувството, како да го вадат пред да сака само да си се роди...нешто во стилот јас му одредувам кога да се роди а не како што е природно само ажкогс ќе е спремно... Мн чудно размидлување сепак кога отидов утрото во болницата за царскиот за припрема осеќав некои менструални болки и во половината ме стсвија на цтг покажуваше контракции до 100 на 5 мин одприлика, ме прашуваа имаш ли болки а јас ништо освен стврднување на стомакот и некои минимални менструални болки за кои ди мислев лажни контакции се. Ме исклучија од цтг се врстив во соба и да се пресоблечам да се спремам за царскиот и ми пукна водењакот, изгледа сакал тој ден да излезе потоа чекавме некој саат ништо и ме направија царски , оперсцијата помина одлично ништо не осетив за многу кратко одкако почна оперсцијата ми го покажаа да го видам само и го однесоа и следно видување ни беше вечерта, тогаш првпат ме седнаа се ми се вртееше одвај седев, ама по некое време помина. Утредента наутро пред визита ме дтана првото стснување знаете сите... Нема што да се зборува. Се на се одлично поминав кога си отидов дома веќе бев како нова на 4тиот ден само заглавив со високи д димери и клексани уште се боцкам . докторката одлична заангсжирана, но за престојот во болницата , сестрите од детска соба другиот персонал таму несакам ни да се присетувам, полошо искуство во животот не сум имала ....

13. K7M10J

K7M10J Популарен член

Ете тогаш требало да си се роди. За каде пишуваш ГАК или Чаир?

14. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Не не, во Штип се породив

K7M10J likes this.
  15. Jana06

Jana06 Форумски идол

@SkarletOHara Така изгледа царскиот знаеш и сама, не си била психички спремна, па ти се видело страшно. Важно е живи и здрави сте, било и поминало не мисли веќе.

@thegirl20.20 Што да ти каже доктор или ние реално? Си поминала потешка операција и не си оздравена уште, дај си време. Ти слободно можеш и да одиш и да се бањаш ама кој ти гарантира дека ништо нема да се случи? Можеш да си го претвориш одморот во најлошо искуство, не дај боже.

И извини, мразам осуди ама бебенцето да си го оставиш дома после само 11 дена? Па на тоа бебе само мајка му треба. Јас немам храброст до Охрид да одам со бебе, а не надвор од државата без бебе. Не можам да дишам без него. Би сакала многу повеќе да ти изнапишам ама искрено ги немам прочитано правилата на форумот, се плашам дека ќе ги прекршам.

katalina, Kaetana, S.W.A.G and 14 others like this.
  16. SkarletOHara

SkarletOHara Популарен член

Сестра ми одеше во Чаир на прегледи, но околу 34 недела утврдија дека мора итен царски и ја препратија на ГАК, немале инкубатори во Чаир. Ако е патолошка не значи пред време но имај тоа на ум .

Tsukinory likes this.
  17. Tsukinory

Tsukinory Популарен член

Долго ги задржаа во ГАК сестра ти и беблето?

18. Butterfly1107

Butterfly1107 Популарен член

Како тоа нема да одиш со бебето? Ќе оставиш бебе месец дена друг да го чува???

Chuchanov, S.W.A.G and Meckicja like this.
  19. K7M10J

K7M10J Популарен член

Јас се водев претходно патолошка ама се породив во 42ра недела во Чаир. Ако евентуално си предвреме може на ГАК да те препратат.

Tsukinory likes this.
  20. SkarletOHara

SkarletOHara Популарен член

Мислам околу 2 недели, толку не повеќе. Таа излезе за околу 10 дена, се вратија после тоа по децата, 2 се. Сега се веќе 3 години и се супер, немаа никакви проблеми поради неделата на раѓање.