Царски рез

Discussion in 'Бременост' started by hrizantema007, Mar 20, 2012.

1. Jana06

Jana06 Форумски идол

Јас тргнав природно ама 12 саати не се отварав и завршив со царски. Јана еднаш само на цтг ми се погоди и после на визита, што знам, ок е ама при толку искусни доктори јас лично не би ја избрала неа (што не значи дека не е добра).

caka93 likes this.
  2. fana

fana Форумски идол

Поради карлично бебе :)

3. GolemaMala

GolemaMala Истакнат член

Крупно беше бебето? Првото го родив карлично, ама природно, а второто со царски, исто карлично, ама беше покрупно.

4. fana

fana Форумски идол

Не. 3 kg се роди.
    Не знам каде си се породила природно со прво бебе карлично ама мене не ми дозволија :)

Butterfly1107 likes this.
  5. GolemaMala

GolemaMala Истакнат член

Имам и пријателки што се имаат породено карлично, природно,на ГАК. Јас во мојот град се породив.

fana likes this.
  6. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Порради долги години неплодност. Мене не ми дозволија природно, беше бебето добиено со 3то инвитро.

Evy81 and caka93 like this.
  7. eli.karameli

eli.karameli Популарен член

Многу ме чеша царскиот и делот ококу него. Месец дена се поминати, следнава недела сум на преглед, ама не се издржува чешањево. Вака раната е супер освен што мислам дека имам заборавено конче мало. Многу и стрии ми излегоа на тој дел, тие да не чешаат? Ќе пукнам

8. Happyinlove

Happyinlove Популарен член

Стриите се.
    Леле а јас па не само околу резот него и дел под папок не го чувстувам стомакот.
    За отрпнато местото ми беше и после првиот царски но само околу рана.
    Језиво

9. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

И мене ме чешаше раната, можеби два месеци. И стриире чешаат.
    Не е ништо страшно.

10. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Стриите те чешаат иначе раната не чеша законче не би требало да имаш заборавено зошто само еден конец голем е и толку и тој го вадат. Дали те боли делот под папокот или уште ти е утрнат?

11. Jana06

Jana06 Форумски идол

Јас имав 3 кончиња ама се гледаа, не ми се верува да заборават. Мене ме чешаше раната додека зараснуваше.

GolemaMala and Brpbrp like this.
  12. eli.karameli

eli.karameli Популарен член

Мислам е скинато конче се гледа црно внатре, како не доизвадено. Инаку не ми е отрпнато овој оат, првиот да, сега се осеќам. Само имам болки, ме боли стомакот во долниот дел поготово кога ќе се изморам.

Brpbrp likes this.
  13. Mi LeNa ^^^

Mi LeNa ^^^ Истакнат член

Здраво девојки...Дали породувањето со царскиот рез е задолжилетен кај бременост со ин витро оплодување или сепак морам да постои некоја медицинска индикација?

14. Izzy_0504

Izzy_0504 Популарен член

Ин витро не е индикација за царски.

Kaetana and Mi LeNa ^^^ like this.
  15. Ivv123

Ivv123 Активен член

Фалс за споделеното искуство, дефинитивно ќе одам на преглед.Позз

16. ..barbie..

..barbie.. Истакнат член

Имаше вакво прашање поставено на онлајн предавање за трудници, каде зборуваа и одговараа на прашања Јасна и Драгана (едната е сертифицирана сестра за доење, а другата педијатар) и запамтив дека Јасна кажа дека во последниве неколку години не знае некоја да останала бремена со инвитро, а да се породила природно. За докторите тоа е ризично и поради тоа ја одбираат опцијата- царски.

Mi LeNa ^^^ likes this.
  17. Macmac89

Macmac89 Истакнат член

Женски едно прашање
    Завчера се породив со царски рез, сум слушнала дека боли раната но мене ме бпли буквално се. Од левата рака кај што ми е канилата ама ме боли до горе, кога земам длабоко впздух ме боли буквално се, внатрешно во стомак,кај ребрата желудник, се се.... исто кога станувам и се движам најмал проблем мо е раната повише ми е болката во абдоментот и ребрата. Дали имал некој слично искуство? Дали да се загрижувам или нормално е?

18. Izzy_0504

Izzy_0504 Популарен член

Апсолутно е нормално да боли баш се - сите органи биле стиснати кога матката била огромна и ги набивала. Плус тоа боцкаат инекции за собирање на матката - страшно боли внатре - како мнооогу силни менструални болки. Јас имав големи болки во грбот првите денови, па дури и дома кога дојдов. Мене многу ми помагаше земање длабоко воздух - убаво се шири дијафрагмата која била притисната.
    За канилата - и мене и цимерката нѐ пребоцкуваа пошто внатре се имаше нешто изместено и вториот ден при приклучување на било каква инфузија болеше ужасно. Но ако те боли цела рака можно е од што не ја мрдаш можеби? Движи ја и користи ја исто како другата, ако ти е боцната, мора да си има нормална циркулација и таму.

Мене третиот ден болката како одеднаш драстично да ми се намали. Дојдов дома четвртиот ден и си функционирав нормално. Многу е важно многу да стануваш и да се движиш. Истуширај се, МНОГУ ќе ти олесни.

Сепак, ако е неиздржлива болка, кажи на доктор/сестра.

Brpbrp likes this.
  19. Izzy_0504

Izzy_0504 Популарен член

Тоа можеби е тесно поврзано со тоа што ивф најчесто се прави во приватните, а општо верување е дека во приватните се инсистира на царски.
    Ивф оплодување апсолутно само по себе не е индикација за царски. Пример е @Alishan30 која во приватна си се породи природно. Не знам за други конкретно, она ми беше близу, па ја следев, но сигурна сум дека има многу вакви случаи.

Не се обесхрабрувајте, консултирајте се со докторот, тој најдобро ќе знае.

Mi LeNa ^^^, Kaetana and Alishan30 like this.
  20. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Мене ме болеше раката кај што ми беше канилата ама имав воспаление и црвенило оток подоле н авената па ми ја извадија додека не испив доза флебавен од кога си отидов дома бидејки таму ништо не ми дадоа ни облози да ставам имав страшни болки неможев на таа страна да го држам бебето да ми лежи н арака. А за стомакот првитте три четири дена кога станував мислев дека сите органи ќе ми отпаднат надолу страшн болка цел стомак ме болеше а немав ни модрици ништо. носев гаки високи до сред папок така добро прилепени за телото па ми помагаше некако тоа ккао да ми го држеше стомакот бидејки кога излегов од болница уште како трудна бев