Царски рез

Discussion in 'Бременост' started by hrizantema007, Mar 20, 2012.

1. Калатеа

Калатеа Популарен член

Да, не знам дали е таа пракса и во Систина:?:

eli25 likes this.
  2. JuLleE

JuLleE Форумски идол

И мене ова ме интересира. Јас сум на крај на месец на контрола и не знам каков преглед ќе е.
    Крвареш ли уште?

3. eli25

eli25 Форумски идол

Сега не , ама точно 40 дена да. Со првиот царски само една недела крварев

JuLleE likes this.
  4. V.N.

V.N. Популарен член

Мајки породена сум пред точно една недела. Раната супер заздравува барем додека бев во болница се надевам и сега
    Ама бидејќи се чуствувам многу подобро од првиот царски и се олабавив по дома ( не дека чистам, перам, незнам што) ама онака нагло знам да станам од кревет, си ја зимам малата сама, што не беше случај првиот пат, и од вчера а еве и денес чуствувам болка доле во вагината како некој со нож да ме боде. Ова посебно кога сум во седечка положба и треба да станам. Некој слично искуство?

5. eli25

eli25 Форумски идол

И јас имав такви бодежи но не беа јаки. Како штрекање. Работев и јас по дома а малата ја ставав на стомак , само така сака во раце и ден денеска, во исправена положба а со ноџињата ме маваше по стомак .
    Сум скокала нагло и јас, кога ќе ја осетам како се засркнува навечер од млекце, охооо какво скокање било тоа.
    Иако во болница ми рекоа ништо до 40 дена , само ти и бебето

JuLleE and V.N. like this.
  6. ivance..

ivance.. Популарен член

Вагинален

7. V.N.

V.N. Популарен член

Теорија владеаммдека само јас и бебето, ама ај седи мирна. Стварно многу помалце болки имам од минатиот пат и на моменти се заборавам дека сим родила пред недела дена. Вајда не сме до толку да направиме некоја беља

eli25 likes this.
  8. AugusTina!

AugusTina! Истакнат член

Инфекција од катетар било, некои прашаци ми рече да купам да растворам, чисто се сомневам дека од тоа ќе помине толкава болка ама ајде...

eli25 likes this.
  9. ^Jasmine^

^Jasmine^ Истакнат член

Леле и мене резот ми е ниско, а некако немам доверба да земам да се избричам, со Вит крема па уште помалку, оти имам страв да не си направам некаква инфекција на интимата, дека нели уште крварам. Како што ми изгледа кога ќе одам на контрола ќе треба да ја бараат раната

10. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Денеска бев во болница да разговарам за царскиот што како. Јас сакав со целосна анестезија али анестезиологот ми кажа дека ќе биде со спинална. После тоа разговарав со докторката таа ми рече нема врска како сакаш ти така. Е сега оти јас сум голема паничарка :D нека ми сподели некоја искуство со спинална , дали боли кога ја стават, дали се осеќа нешто кога го вадат бебето, после колку време пушта таа итн итн... сакам да знам оти со овие германциве не се разбрав баш.

11. eli25

eli25 Форумски идол

(facepalm):rofl:
    Никогаш не сум била ваква шума:$

^Jasmine^ likes this.
  12. Freckles.

Freckles. Популарен член

Резот во пубичниот дел ли е? Не знам колку ниско го прават.

13. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Ниско е доста, кај мене првиот е 2-3 прсти под линија на гаќи.

Freckles. likes this.
  14. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Да ти одговорам за првиот дел- ставањето не би требало да боли нешто страшно. Во принцип ти ставаат игла меѓу рбетни пршлени, мене ми ја ставија како дел од епидурал, со муабет, ако тргне работата да треба царски, спремна си за соодветен тип анестезија. За вториот дел не знам да одговорам оти не стигнав до царски.
    Врло веома битно-по пораѓај да пиеш многу течности. Јас тој дел не го разбрав баш(facepalm), па видов малку мака:drunk:

Adidas888 and JuLleE like this.
  15. V.N.

V.N. Популарен член

Самата анестезија не е болна, осеќаш боцка минимална ама не е нешто спектакуларно. Искрено клексаните и оние за собирање на матка инекции болат 10 пати повеќе, а чуството одма да си го видиш бебуш е неописливо.
    Мене ме пушти после од прилика 2 часа, ама нормално ради раната ме станаа следниот ден. Не осеќаш ништо додека го вадат бебуш и те шијат, нормално тоа е и поентата на анестезијата, а пред тебе ставаат чаршав да не гледаш сепак е операција. Верувам дека ако те фати паника, они следат притисок, пулс и ред др работи, самите ќе ти стават целосна анестезија. Тоа и се имаше случено на цимерката што ми ја донесоа во соба

Adidas888 and Freckles. like this.
  16. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Мене и гинекологот не ми се нафати на целосна првиот пат. И сега ќе прашам, ама знам дека тие се повеќе за со спинална. Не боли ништо убодот, барем мене не ме болеше. Одма долниот дел од делото не го осеќав, а чувството ми се врати за брзо во интензивна после пораѓајот.
    Не се осеќа болка, ама јас осеќав тргање ко го слегуваа бебето, многу високо беше. Не е болно ништо.
    Е кај мене од паника мораа и за тоа да ставаат лекарства цело време, пулсот и притисокот не ми беа во ред, ама следат постојано. Сега ќе си барам пред царски нешто за смирување, ако смее заради бебето да се прима.

Adidas888 and Freckles. like this.
  17. Janka panka

Janka panka Активен член

Zdravosakam da prasam vaka pred 1 mesec sum porodena sakam da prasam dali moze hematon da iskoči na imtimniot del kaj što sum sečena stranicno

18. Freckles.

Freckles. Популарен член

@kristina.k ее исто. Ако може нешто за смирување, стварно не би сакала целосна анестезија за случај да почнам да паничам и кревам притисок.

19. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Ќе прашам ко ќе вадам анестезиолошки картон.
    Сама да се смирам потешко. :D

20. Bebetoo

Bebetoo Популарен член

Не знам дали спиналната е нешто како епидуралната но во текот на операцијата си исто разбуден, јас тргнав за природно со епидурал па со истата завршив царски, свесна бев кога ко извадоа бебето, не сетив ни сечење, малку ме стегнаа бидеќи бебето беше многу високо и не ме фати паника бидеќи докторите си зборуваа на друга тема и не обрнав баш внимание, кога почнаа да ме шијаат слушав извади го ова тргни го она па ме фати паника и почнав да викам дека ме боли (не ме болеше лажев за да ме успијаат:lol:) па ми ставија целосна анестезија и веднаш во интензивна се пробудив. Битно ќе си бидеш раат бидеќи ќе знаеш се за бебето и веднаш ќе го видиш, целата постапка е брза така да веднаш ќе помине не плаши се.

Adidas888 likes this.