Ако жената нема проблем, на отпусното писмо се советува да се направи к-ла по 6 недели. Кај царски убаво е да се направи к-ла по 2-3 недели, ехо, да се види раната, а ако има потреба се прави и гин. Преглед
Но крварењето е најобилно првите неколку дена, после драстично се намалува, знае и по ден два да нема ништо па пак малце да пробие. Верувај нема многу внимание да обрнуваш на тоа покрај бебето/бебињата.
Mamicki ako mozi da mi pisi nekoja so se poragala carski so spinalna, iskustvo kako e podobro celosna ili ...?
Тука имам детално пишано за моето искуство, а и други членки имаат пишано за нивното. Баш и се отвори тема за тотална vs. спинална, и има искуства и на жени кои биле и под двете.
Јас сум доктор и од секоја гледна точка е подобро спинална наместо општа анестезија, нормално доколку нема контраиндикации...
@DigY. I ti sakas carski ili ima indikacii za toa. Jas koga bev na kontrola se vidov i so anesteziologot i me prasa dali imam nekoi problemi predgodni operacii i spored nea podobro e spinalna i taka se odluciv malce mi e misla deka razbudena , zatoa sakav da slusnam iskustva. Pa za brzo ke vi kazam kako ke pominam
i sakam i znam deka ke iam indikacii. osekjam deka bebac ke e golem a privatno nikoj ne te mrcvari golemo da ragjas prirodno. spinalnata ne e shtetna kako opshtata, a za drugo ne se plashi nema da imash vr ni da se odvestish deka neshto ti praat. brzo odi procedurata )
I jas ako sun carski a sigurno ke bidam ke mora spinalna. Lani vadev krajnici so opsta i odvaj me razbudile, nekakva alergija ili nez sto nekea da mi kazat, a prethodno i alergotest za anastezija i se napraviv ok bese. Kako i da e strav mi e od operacii neznam sto ke pravam, ajde da pomine se ok slsdnovo eho zdravje boze pa ke mu ja mislam.
Јaс уплaв имaм oд целoснa aнестезијa, дo сегa двa пaти примaв, пред две гoдини тoгaш и aлергoтест нaпрaвив и сегa зa серклaжoт, тукa немaв време зa aлергo. Супер јa пoднесoв, oдмa се будев, свежa, ни гaдење ни ништo, aмa стрaвoт бе целo време викaв рaбoтете без aнестезијa ќе трпaм бoлкa, oни ми се смеaт Мнoгу ми е мислa кaкo ќе е дaли ќе мoже спинaлнa зaштo имaм скoлиoзa
И јас осеќам дека бебево ќе е над 4кг али се решив на природен пораѓал до епидурална во Санте... а стварно ептен се мислев за царски
деформитети на ' рбет , проблеми со локални анестетици предходно , хипотензија , проблеми до коагулација на крв , дехидратација ... најубаво анестезиолог ќе гомобјасни овој дел меѓутоа доколку имаш право на избор помеѓу овие две анестезии подобра е спиналната
Малку глупо прашање, ама сериозна сум. Како осеќате дека ќе биде над 4 ? Се водите по мерките на докторите, или од старт по некое чуство?
На ден на пораѓај ми рекоа дека сум слаба трудница со премногу мал стомак а детето го измерија 2.500гр. Вечерта родив ќерка 3730гр.
Јас имам сколиоза со кифоза , кај мене не можеа да стават спинална . Затоа одевме на целосна , така да не верувам да може со сколиоза т.е зависи до кој % на искривување ,односно фаза на моменталната состојба на рбетот .