Царски рез

Discussion in 'Бременост' started by hrizantema007, Mar 20, 2012.

1. Besbes24

Besbes24 Истакнат член

Isto so carski ama nemam nikakov problem, ako ti se nepodnoslivi bi posla na dezuren jas.

2. Ivana 8

Ivana 8 Истакнат член

И јас, ама бебево нема на кого да го оставам... морам приватно да закажам за да не чекам.

3. deniz333

deniz333 Популарен член

Mene mi go puknaa vodenjakot od koga mi ja stavija anestezijata nisto ne se oseka da ne vidov nemase ni da znam

4. ina..ina

ina..ina Истакнат член

Колку време пред закажан царски не треба да се јаде и пие вода. Што од храна може да се јаде дента пред царски. И утрото дали може да се мијат заби со вода.

5. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Ако добро памтам 12ч пред не треба а за миење заби смее секако не ја голташ таа вода важно е да е празен желудникот

ina..ina likes this.
  6. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се прочисти пред да те пуштата од болница?
    Од почеток ти е течна столицата или сега почна? Оди поскоро на доктор не е во ред да имаш дијареа после царски.
    Обично не те испуштаат од болница дур не се прочистиш да не направиш преплет црева.

7. Ivana 8

Ivana 8 Истакнат член

Да да уште од болница првиот пат ми е така. Ќе морам да одам. Само со бебево да се организирам, да закажам и приватно и ќе одам обавезно. Ма да од пробиотикот ми е малку подобро, не одам толку често, а може и дека јадам по течна и лесна храна, сливи, јогурт, млеко дека дојам и да не му направам запек на бебето.

Tea SK likes this.
  8. Ivana 8

Ivana 8 Истакнат член

Ме примија сабајлето во 10 ипол, не јадев после 22.00, а вода непиев после 1 ноќта. Ме земаа прва на операција сабајчето во 7.30. А искрено не се сеќавам што јадев дента :)

ina..ina likes this.
  9. Tea SK

Tea SK Популарен член

Што сакаш јади ден пред царски, не треба само да јадеш 10тина саати пред операција. За вода не знам колку точно беше ама јас знам дека се налокав 2 саати пред царски, август беше не можев да издржам.
    А зошто не би смеело да се мијат заби со вода? :?:

10. mariz

mariz Форумски идол

Ај пробај и млечни производи исфрли, особено производи со лактоза... Такви грчења, болки, течна столица знае да прави лактозата и глутен. А бременост и раѓање знае да е тригер за понатаму неподнесување, интолеранција на одредена храна... Пробај прво едното, потоа и другото, види дали ќе имаш подобрување..

11. Ivana 8

Ivana 8 Истакнат член

Јас би пробала, ама јогурт пијам ради бебе, ми рекоа пола литар литар на ден ради него. И потечна храна ама ќе пробам денес ќе видам како ќе биде. Ми е страв грчеви да не му направам со поцврста храна.

12. mariz

mariz Форумски идол

Има без лактоза, земи го тој... Не е ист на вкус како обичните, ама ако ти е подобро ќе издржиш...

Ivana 8 likes this.
  13. Besbes24

Besbes24 Истакнат член

Devojki jas dobiv menstruacija, maticnata mi rece deka moze da bide poobilno ili bolno od voobicaeno ama ova 2 den ne krv tuku poveke crna boja bi rekla deka e. Normalno e?

14. Giinna

Giinna Популарен член

Јас прв пат добив точно на 3 месеци после породување и имав обилно крварење 5 дена. После 1 месец добив пак точно на време ама исто како тебе со темно црвена боја, ко засушена, застарена крв. После 2 дена престана, па неколку дена немав воопшто и сега пак втор ден веќе исто ми се случува.

Besbes24 likes this.
  15. Besbes24

Besbes24 Истакнат член

Mn gadno na izgled, zasusena i ko parcinja. Se zagriziv dali e normalno.

Giinna likes this.
  16. angel4444

angel4444 Популарен член

Не знам каде да го поставам прашањево..Некако збунета сум, слушнав 500 различни одговори од доктори, трудници и жени со 2-3 пораѓаи, па ајде и тука да прашам :) Дали е во ред без никакви индикации да се оди на царски наместо природно? Ваше мислење/искуство.. Не се плашам од самиот процес, него од опоравувањето после :?:

17. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Во ред е ако тебе ти е тоа ок и подобро. Другарка здрава права со уредна бременост но страв од пораѓај си договори царски и супер помина. Толку си беше спремна на тоа и сè што следи при опоравувањето што дури и кога ја станале вика не ми беше болно. Праќа слика одма по тоа свежа ко да не родила. Важен е докторот ама е важен е и мајндсетот а и твојата психофизичка состојба за двата начини на пораѓај.

18. Easter

Easter Истакнат член

Зашто да не. Јас од старт знаев дека несакам да раѓам природно, имав поддршка од мм за се што ќе одлучам , на крај краева само ти знаеш како се осеќаш и што е најдобро за тебе и бебе.
    Имав секакви коментари од типот" леле отпосле ти следат маките, ќе неможеш бебе во рака да фатиш 1 месец" , " дај не се заебавај размисли уште еднаш мн е тешко после тоа" , чак се дрзнуваа и мажи да ми коментираат лошо за царски пораѓај , па ми беа сите на игнор.
    Бев на договорен царски , па сабајлето си бев средена , истуширана , одморена и позитивна, како да не одам на пораѓај.
    Знаев отприлика што ме чека, па опоравувањето ми беше брзо и лесно .
    Најбитно од се што имам позитивно искуство од цел процес, немам трауми , не се каам , и уште 3 деца би раѓала вака.

Со лесно што и да одлучиш:)

19. Mari_em

Mari_em Активен член

Ако е закажан и не те изненади пукнат водењак пред закажаниот термин минимум 8 до 10 часа не треба да конзумираш храна а ако ти се случи како мене да ти пукне водењак пред закажаниот термин, ќе ти вклучат клизма или ќе ти дадат чепче за прочистување и се' ќе помине во најдобар ред

Last edited: Apr 10, 2024
  20. Mari_em

Mari_em Активен член

Одбери го тоа што тебе сметаш дека ќе ти биде најдобро и не се води според туѓи искуства. Верувај ми има доста родилки кои и после придодно подорување тешко се опоравуваат. Јас немав друг избор освен царски заради други состојби и верувај ми царски си поминав и со опоравувањето

Madmozel84, H.VAGA and angel4444 like this.