Царски рез

Discussion in 'Бременост' started by hrizantema007, Mar 20, 2012.

1. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Па викам дане треба да се иде да се вади, јас во сите нервози со раната таму мн немав време да ги прашам, слушнав од цимерката нешто збореа пред испис. Викам ај да видам искуство. Ти се смири црвенилото одкако падна?

2. ShtruMfeticka

ShtruMfeticka Популарен член

I mene vo plodnost mi rekoja sami deka ce padnat ama jas si otidnav tuka na hirurgija cisto onaka da mi ja vidat ranata i mi go trgnaa konceto. Samo na ednata strana imav na krajot

3. Carpe Diem New

Carpe Diem New Истакнат член

Во Систина ми го извадија конецот после една недела

Ladyme likes this.
  4. Lady*Bug

Lady*Bug Популарен член

Боли ли тоа колку трае? Уште тоа нека боли и аман(facepalm)

5. Carpe Diem New

Carpe Diem New Истакнат член

Неее, не се ни осеќа, 1 мин работа

Lady*Bug likes this.
  6. Orchidea

Orchidea Популарен член

Да, баш ова беше пред контролата на 6 недели. Го прашав докторот што ме оперираше, рече нормално е црвенилото. Само кај конецот што беше на таа страна имав црвенило.

7. KikiKviki

KikiKviki Истакнат член

Мене страв ми е од ставањето на анестезијата да се скупчам пак така во фетус положба и помислата дека не функционираат нозете некое време. Другото ми беше лесно. Се надевам и овој пат ќе е така

8. Izzy_0504

Izzy_0504 Популарен член

Мене ми падна околу 4-5 недела. Можда ќе го извадат ако одиш, ама немаш потреба реално, ќе си падне сам и онака

9. Lady*Bug

Lady*Bug Популарен член

После царски рез до кога се препораките да не се крева тешко, работи низ дома физичка работа, и дали има и друго нешто што не е дозволено и до кога?

10. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

Јас првиот пат се водев по тоа да не кревам потешко од бебето. Како што растеше така зголемував килажа за кревање. Од хирурзи препорака е еден до два месеци да не се крева тешко.
    За работа низ дома све си работев од прв ден.

Izzy_0504 and Lady*Bug like this.
  11. Sss26

Sss26 Активен член

Здраво, од кога смее бричење кај раната? Еден месец и неколку дена сум и утре сум на преглед незнам дали смеам да се средам

12. Lady*Bug

Lady*Bug Популарен член

Прв пат царски па малку сум исплашена. Во петокот попладне се породив, денес скоро 5ти ден, нормално ли е ранава да ме боли при станување, седнување, не можам домашни обврски да вршам, да се наведнувам, ај за тешко знам дека не смеам да кревам и остали работи, ама болкава ќе помине ли некат?! Таму првите 3 дена ми даваа за болка последниве 2 не, можам ли нешто да пијам?
    Се движам ама мн бавно, не сум навикната вака, тешко ми е, па и си викам дали е се во ред:wasntme:
    Во болница повеќе доктори ја гледаа ранава, рекоа ок е, вадење конци за една недела.

13. Aschenputtel

Aschenputtel Популарен член

Леле какви обврски, седи мирна. Едвај до тоалет одев. Ме болеше до 40 дена, и после на некои движења, напрегања. Ден денес после 10 месеци кога се преморам ме боле.
    Јас мислам дека пиев Рапидол С, ненормално ме болеше и вратот и раната. 2-3 пати се напив.
    Јас се средив за тој преглед на 40 дена. Се депилирам со години, ми беше страв тогаш влечење со восок и се избричив, се покајав 100 пати. После ненормално болеше со восок пак.

Lady*Bug likes this.
  14. fana

fana Форумски идол

Не брзај. Ќе помине ти гарантирам. Особено по вадење на конците со сигурност ќе помине. Ако доиш кетонал и ибупрофен можеш да пиеш за болката. Има едни парафен се многу добри за болка и се дозволени во доење. И не се форсирај, НЕ мора и НЕ треба баш ти да работиш моментално со ништо друго освен со бебето.

Lady*Bug likes this.
  15. cocopuff

cocopuff Популарен член

Баш пишав и пред некоја недела не знам кој имаше прашано, дозволете си доволно време да се опоравите, тие 40 дена не се само за бебето, можеби повеќе се за мајката искрено.
    Дома ништо нема да се случи па и цел месец ако не е избришана прашина. Ако имаш некој да ти помогне малку за зачисти мајка, баба, тетка, свекрва, користи помош максимално.

Но пред се одмарај колку што можеш. Да, треба да се движиш ама не да чистиш и усисаваш и што и да е ако не се осеќаш добро. Секој има различен праг на болка и му треба повеќе или помалку време за да оздрави.
    Мене првите 3 пати маж ми ме бањаше, толку бев здрвена, од шоља не можев да станам што се вика. Дури по 2 недели почнав да се осеќам подобро ама освен за себе и бебуш друго не правев.
    За болки мислам парацетамол смее само, барме малку ќе ја намали болката.

intj_girl, fragaria and Lady*Bug like this.
  16. Orchidea

Orchidea Популарен член

На домашни обврски на почетокот не ни помислував. Само бебе си гледав. Нормално е да боли, мене најмногу на станување ме болеше. Не можев убаво раце да кренам косата да си ја измијам и газ да избришам (извинете што сум вака директна :D). За болки бруфен и кетонал. На почетокот како подгрбавена бев додека одев. Движи се, ама не да работиш.

intj_girl and Lady*Bug like this.
  17. TiniMini

TiniMini Истакнат член

После царски колку ви беа д-димерите за да ги прекинат клексаните?

18. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Кога ми беа 950 ми ги прекинаа.

TiniMini likes this.
  19. Lady*Bug

Lady*Bug Популарен член

Нема што да извиниме, реалност е тоа. Исто скроз исто, ја некат и стоејќи мочам не знам дали смеам ранава да ја превиткувам имам као малку стомак:wasntme: и ми се преклапа(facepalm)
    Исто подгрбавена леле, викам аман што се деси, не се препознавам..ја така жива темпераментна сега шок.
    Исто за спиење на страна не можам да се завртам ме боли...
    Фала, ме подсмиривте малку(highfive)

Orchidea likes this.
  20. Lady*Bug

Lady*Bug Популарен член

Така е во право си скроз.
    Цимерката со царски од трет ден доење, станување, бањање се праеше у соба, ама убаво кажа секој има различен праг на болка и треба да се слуша сам себе а не да оди против себе.
    Јас успевам да се мијам коса, туширам ама мочам стоејќи, некако ми е страв да не ми се преклопува ранава со стомакот, често:^)
    Помош имам од мајка ми, каде ќе постигнам и дома и со другото дете нема шанси, убаво си размислив:)
    Него болкава ме исплаши викам ќе помине ли...нормално ли е

ShtruMfeticka likes this.