Царски рез

Discussion in 'Бременост' started by hrizantema007, Mar 20, 2012.

1. forumce

forumce Форумски идол

Овде, ако денес те прават царски и те носат на интензивна, ќе те вратат на одделение наредниот ден, а не по 2 часа. И не зборувам за траењето на спиналната, туку за операцијата колку трае. Овде така функционираат и зошто е поинаку во другите градови не би знаела да кажам. Не сакам повеќе да се убедуваме, 8 месеци бев таму на стаж и 2 год на вежби од факултетот, го кажувам она што сум го гледала.

stevemila and fana like this.
  2. LadyC

LadyC Форумски идол

Види јас бев у Систина. Моето искуство си е такво од таму. Не се убедувам, таман работа, и да сум мислела дека се спретни државно (чест исклучоци) и јас државно ќе се пораѓав. Ова е мое мислење нели. :)
    И твоето е на место, секако не можеме сите да кажеме за секоја болница одделно. :)

3. manako1

manako1 Форумски идол

Час и 15 минути траеше мојот царски,операцијата со се припреми таман пола час . Претходно имав две миомектомии и од нив цревата ми беа прираснати и залепени за матката и таа операција траеше скоро час. Двајца доктори ме оперираа.

stevemila and LadyC like this.
  4. ada21

ada21 Популарен член

@forumce vo red mozebi ima i takvi slucaevi , jas kazuvam od licno iskustvo pred tocno 1 nedela na gak . Doktorot posle mene porodi bliznacinja vo 10 do 5 . Znaci od 3 do 5 i carski i prirodno porofuvanje zavrsi.
    @LadyC ti isto kako mene so vremeto

stevemila, karibian and LadyC like this.
  5. ma4e1311

ma4e1311 Популарен член

И мојот царски траеше ококу 40 мин. Откако почнаа за 10 мин ја извадија ќерка ми и уште пола саат ,за два часа откако ми ја ставија анестезијата почнав пак да ги осеќам нозите.
    @tanja11991 му треба време за некој ден ќе се стабилизира и мојот исто не се симнуваше или малку и пак се покаче ,само ме мисли во него оти кас приметив дека и до некаде сама си го качував само мислите ми беа во него. Знаев кое време мерат сестрите и а дојдеше време јас се возбудивав и оп покаже повисок.

6. iloveyou29

iloveyou29 Queen of beauty

Јас се породив во 11:40, а веќе во 12:00 бев на интензивна. 2 часа е предолго за царски.

LadyC and karibian like this.
  7. Paka

Paka Истакнат член

Pa ne treses gluposti, jas poslem histeroskopija si povrakav, a nemas sto da poveakas. Dodeka ne mi stavija Getonal mislam po nalog na doktorot ne mi se smiruvase. Tebe gledas nisto ne ti bilo, moze poubavo podnesuvas opsta anestezija. Jas zatoa sega sakam spinalna, se tesam deka od nea deka nema da mi se losi. Ama kako ke kaze doktorot taka, ako mora opsta, nemozam nisto jas.

eli25 likes this.
  8. eli25

eli25 Форумски идол

Женцки, утре ќе одам на цтг и на разговор со анестезиолог, ќе му ги кажам маките мои :lol: па да видиме што ќе каже :)

9. SophiaBella

SophiaBella Популарен член

И сподели со нас. Прашај како да се спасиме од главоболки од спинална :?:

karibian and eli25 like this.
  10. Belabelinakinder

Belabelinakinder Форумски идол

За да немаш главоболки треба многу течности да внесуваш јас имам искусено секакви анестези и целосна и локална спинална првиот пат немав гајле дека примав инфузи брзо ми се исчисти организмот ама вториот пат ми ги запушија вените и не им дозволував да ми стават инфузи и само со инекци и ми напомена дека треба премногу течности да примам и јас не внесувам од таква страшна болка во половина и главата ми се чини господ го видов го кренав шишето со сок и за 10 минути ништо не ми беше. Да не дојде до забуна анестезите не ми беа за порајѓај за други проблеми здраствени и сега ако треба да бирам ќе им речам со целосна ми се чини дека нема да може да ми издржи половинава (facepalm)

karibian likes this.
  11. Paka

Paka Истакнат член

Nemoze analgin da se napieme ako ne boli glavata od spinalnata? Da si nosime od doma?

12. SophiaBella

SophiaBella Популарен член

За жал кај некои и покрај многу течности пак се појавуваат главоболки :( а искрено целосната повеќе ме плаши мене.

stevemila, LadyC, eli25 and 2 others like this.
  13. ada21

ada21 Популарен член

@Paka eh duso da pominuvase od analgin super ke bese . Mene i infuzii i inekcii sekakvi i mnogi tecnosti plus piev i pak me bolese . No da ne ve plasam i anesteziologot mi kaza deka kaj site ne se javuvaat tuku samo kaj 20 posto .

14. forumce

forumce Форумски идол

Не ве боцкат кетонал или аналгин против болки?

LadyC and ada21 like this.
  15. m.i.g

m.i.g Популарен член

Влегов во точно 14:15 во сала за царски,во 14:25 го извадија бебето дури ми ја средија раната отприлика половина час траеше сето.
    2 часа се премногу за вадење бебе,без разлика дали е операција или не.Логички,ти пуштаат анестезија,веднаш делува - сечат,вадат бебе,лепат рана и толку е.Стануваш мајка,најубавото нешто на светот :inlove:

kristina.k, orhideea, LadyC and 4 others like this.
  16. irena.1

irena.1 Форумски идол

Мојот царски траеше час и петнаесетина мин. Но мојата операција беше од потешките, бар така ми кажа после др што ме оперираше. Бев со спинална и се слушав, а подобро да не слушав. Тоа што бев свесна кога го извадија бебето ништо не ми смени зошто само ми го прелетаа над глава една стотина и продолжија да работат на мене со брзина на светлината. Е после операцијата кога помина анестетијата е супер, немав никакви потешкотии, но пиев течности ко камила, некои си 4-5 литри.:D
    Првиот царски ми беше со општа. За време на операцијата супер. Но после освестувањето беше многу тешко. Бев зашеметена и имав нагон на кашлање, а неможев да кашлам.
    Туку кажете ми колку време после царскиот смеам да почнам со вежбање.

Paka, LadyC, ada21 and 3 others like this.
  17. LadyC

LadyC Форумски идол

Мене гинекологот ми кажа чим одам на контрола да види дека е се во ред и можам да вежбам. Уште не сум била а малиот ми е 8 месеци. За срамота.(facepalm)
    Инаку @forumce мене ми ставија на крајот морфиум една доза ако памтам добро и примав кетонали 4 дена мислам два пати на ден. :)

irena.1 and forumce like this.
  18. irena.1

irena.1 Форумски идол

Јас веке бев на контрола, ама заборавив да прашам.(facepalm) реално поминат е само месец, ама сепак. Ај ке се јавам, ке ја прашам.

19. Annath

Annath Форумски идол

Операцијата трае различно кај сите, зависно од случајот. Јас сум два пати породена царски, со целосна анестезија. Првиот пат, во 23:30 ме однесоа во сала, одма ме успаа, малиот го извадија во 23:55, во 00:30 бев на интензивна. Мака немав од анестезијата, никаква. Вториот пат ме успаа во 18:00, во 18:05 го извадија малото, а се разбудив и ме однесоа на интензивна околу 20:45. Операцијата траеше предолго поради големото крварење што го имав. Повторно немав никаква мака од анестезијата. И сега, да се вратам наназад, да можам да бирам, природно е мојот избор. Сепак, операција е операција, а многу голем уплав имам од анестезија воопшто.

LadyC, karibian, duffi and 3 others like this.
  20. V.odolija

V.odolija Форумски идол

Страв ми е за раната поради топлото бидејќи е од скоро.
    Докторот вели да не се секирам да ја мијам често и да и ставам бебешка пудра.
    Какви се вашите искуства со царски летно време?

LadyC likes this.