Црна Гора

Discussion in 'Патувања и одмори' started by brunete, Jun 26, 2011.

1. An-na

An-na Форумски идол

Ме интересира преку кој пат одите за Црна Гора? Косово, Албанија па по магистрала или преку Подгорица?
    Се вративме пред некој ден од Словенија, одевме преку Хрватска и Црна Гора по магистрала, Албанија и Косово. Умирачка е патот. Па, прашувам за следен пат кога (и ако) евентуално би оделе натаму, дали има понормален пат?

Adidas888 likes this.
  2. Nivea80

Nivea80 Истакнат член

Таму официјална валута е еврото.

Panda00, Cosmic Girl and Adidas888 like this.
  3. Nivea80

Nivea80 Истакнат член

Ние одиме преку Косово и Албанија, супер е патот до пред Леже(Албанија), тука во тоа градче може да се заглави еден до два саати, и во Скадар се заглавува ама не како во Леже. Инаку 80% од патот Скопје - ЦГ е супер.

4. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Еднаш одевме со кола и никад више. Премногу пат е. Овој пат со авион ќе одиме.

Кога излеговме од црна гора и влеговме во хрватска, 2 саата се возевме и неможевме да наидеме на бензинска. Ужас.

An-na and SummerGirl like this.
  5. Cosmic Girl

Cosmic Girl Популарен член

Да, евро користат.
    Ние одевме со кола, бидејќи со кола одевме на плажи, на шетање и пазарење.
    Освен ако не ми е плажата под балкон, одам со кола зошто температурите беа премногу високи за пешки, а и скоро сегде се угорници од плажа до смештај.

Тиват аеродромот растураше со летови btw

Adidas888 likes this.
  6. An-na

An-na Форумски идол

Натаму одевме преку Белград. Цело време автопат, мерак. Назад божем ај до Дубровник, па преку Црна Гора. У М Р Е В М Е :doh: Ај патот, ама и хрватскиве граничари се боже сачувај. Цел саат чекавме, а шест коли немаше пред нас. :@ Грците за овие се спиди :rofl:

Adidas888 likes this.
  7. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Ма ќе одиме со авион. Обожавам јас пешачење :D. Ќе си пешачиме од еден крај на друг. Ма и такси ќе викниме ако треба, ама со кола не одам од германија до црна гора. Нема шанси. :rofl:

Иначе да, ќе бараме и ние карти за до Тиват. Пола саат било до Будва, така прочитав.

Cosmic Girl likes this.
  8. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Ние одма поминавме оти ноќно време стигнавме во хрватска, а пред да стигнеме до границата, еден црногорец полицаец не застана во темницата, јас спиев во колата позади и бев без каиш. 50е ме казни :rofl:
    Па како ме виде во темницата незнам :rofl:

An-na likes this.
  9. Cosmic Girl

Да, блиску е. Многу странци користеа рент а кар тоа приметивме, веројатно е поисплатливо. Само и тогаш планирај трошоци за паркинг. Кола не се остава непрописно, особено во Котор, одма ставаат канџи и казните се големи. Паркингот е од 2е за час па нагоре. Дневна карта отприлика е 20-25е во делот Котор и Пераст, 15е за пола ден.
    Има и некои автобуски линии, ама не сум информирана баш за нив.

Ако одиш во Будва ти препорачувам да одиш бар еднаш на Плави хоризонти плажата.
    Со жичарница да се качите на Ловќен. Почетна станица е пред Котор, а крајна е Кук (кој е на пола пат до Ловќен). Горе има убав ресторан, железница со мали колички и прекрасна глетка кон цела Бока Которска.

Adidas888 likes this.
  10. MorskaSirena

MorskaSirena Популарен член

Дирекна линија Скопје-Тиват нема.
    Има преку Белград,(Скопје-Белград-Тиват) со тоа што од Белград за Тиват во денот има по 7-8 лета сезонски.

Adidas888 likes this.
  11. Cosmic Girl

Патот низ Косово и Албанија е супер и не се осеќа. Се чекаше на границата со Црна Гора и патот е полош натаму. Една опција е преку Улцињ, а сега има нов пат до Бар кој сеуште не е довршен, нема линии и сл. ама е празен, мазен асфалт и можеш да одиш по него за пократко. Се вклучуваш после Добра Вода ама од патот до вклучувањето на магистралата е еден стрмен цик-цак пат што е малку незгоден тесен за разминување и со добри удолнини (среќа па е 5-10 минути).
    Патот пред котор е направен и нема застој. Секоја раскрсница им е регулирана со кружни текови.

Мои пријатели без застанување го поминале за 5.5 ч. Ние патувавме 8 ч. со чекање на граница Албанија-Црна гора од 45-50 мин. и паузи по пат.

Last edited: Jun 30, 2026 at 2:44 PM
    MorskaSirena and Adidas888 like this.
  12. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Фала ти, ќе видиме баш.
    Добро и ова шо ми кажа за рент а кар, баш и за тоа ќе се расчачкам сега да видам :D

Во Германија сум, од тука ќе фатиме авион.

Cosmic Girl likes this.
  13. MorskaSirena

Значи го пуштиле патот од граница до Бар.
    Пред месец ипол беше скроз затворен моравме низ Улцињ да возиме.
    Има сезонски летови од Берлин, Дизелдорф и Франкфурт.

Adidas888 and Cosmic Girl like this.
  14. Cosmic Girl

Пуштен е за пуштен, не знам до кај оди зошто ние негде се симнавме лево од него и излеговме после еден мост после Добра Вода. Патот е необележан со линии, по страните уште беше ископан, се довршува. Ноќе веројатно е многу темно по него. Немаше сообраќај зошто изгледа не сите знаат дека може и од таму. Скративме многу на време.
    Само симнувањето беше малку како сафари, низ некои шумички, како по козји пат :whew:

15. MorskaSirena

Тој е. Мислам дека за истиот пат збориме.
    А магистралата од Будва до Тиват скроз е пуштена? Знам дека ради самитов го убрзаа пуштањето ама пак да не го поправаат :lol:
    За месец дена треба да се враќам па да знам што ме чека

16. Cosmic Girl

Да, пуштена е. И таму нешто довршуваат од страната на патот, некој канали копаа, го финишираа..
    Ама супер е, нема нигде застој.
    Гужвите се кај раскрсницата со Сутоморе и околу Бар.

LibreGirl and MorskaSirena like this.
  17. MorskaSirena

Добро таму тој дел стандард си фака гужва во сезона

LibreGirl and Cosmic Girl like this.
  18. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Не ги знам јас баш деловите таму, ама на влезот во тој дел, Будва ли е целото или друго име има незнам, значи на влезот имаше прееемногу гужва. Ние чекавме со саати.
    Премногу споро идеше.

Незнам како ќе биде со тргнувањето, мм викаше дека таму околу 25ти јули ќе се ослободи, а мене ми доаѓа мрнструација околу 30-1, ми трае една недела, а на 14ти август имаме битен термин кој не смееме да го пропуштиме.
    После 14ти незнам дали ќе биде слободен.
    Додуша, може менсот и покасно ќе дојде, ама не се знае. Еве денеска осеќам болки, значи ќе дојде.

Last edited: Jun 30, 2026 at 3:37 PM
  19. Cosmic Girl

Пред Будва на одење кон Котор немаше гужва, слободно се движевме по тој дел кај Рафајловичи и Бечичи. На враќање имаше од Котор кон Будва, на тоа удолницата стоевме во колона некои 15 мин и тука секогаш имало. После немаше гужва се до Сутоморе.

LibreGirl, MorskaSirena and Adidas888 like this.
  20. Panda00

Panda00 Истакнат член

Многу ја сакам Црна Гора. Целата ми е преубава. Будва, Тиват, Котор, Херцег Нови, Острог, сите места си имаат некој свој шарм.

Иако морам да признаам дека генерално во Грција морето ми е поубаво и потопло, сепак и Јадранот си има некоја своја убавина. Емотивно сум врзана за Црна Гора. Лично Будва ми е најомилена, најмногу ради Свети Стефан и стариот град, обожавам такви градби. Уште поубава ми е ван сезона, на раат да си седнам и да си испијам кафе покрај море, без многу гужви.

Херцег Нови исто, во септември на плажите скоро и да немаше никој. Рај.

Во Улцињ и Сутоморе јас лично не би идела.
    Патот преку Белград ми е најдобар.

LibreGirl likes this.