PRISSCA тест

Discussion in 'Бременост' started by Gea, Mar 19, 2013.

1. Rere k

Rere k Активен член

Ти благодарам на убавите желби.

Starchild likes this.
  2. rikimiki

rikimiki Истакнат член

Toa se meri od 12 polna do 14 nedela. Zosto tolku rano e mereno? Inaku odi si kaj Dimcev vo Sistina ke si kaze covekot kako sto si e.

3. Easter

Easter Истакнат член

Здраво женски,
    Мислење за Симонида Котларова-Ремедика за прв скрининг ?

4. Rere k

Rere k Активен член

Не бев нарочно за да се мери нн, ние го пратевме хематомот и крварењето (што веќе се смири), случајно се виде, инаку по сите мерки бебето си одговара за гестациската недела.

5. Black girl

Black girl Форумски идол

Колку мм е наборот? Јас имав прекин на бременоста поради здебелен нухален набор, во мојот случај беше околу 5 мм.

6. Rere k

Rere k Активен член

Не ми кажа Др, само кажа ова е зголемен нн - односно има зголемена колекција на лимфа, постои шанса за некое генетско/хромозомско нарушување, или проблем со некој орган, пошто е сеуште рано ни препорача неинвазивен тест, па дури откако ќе добиеме резултат од тестот да закажеме преглед, и дај Боже да е се во ред со тестот. Инаку резултат од тестот се добива за една недела отприлика. Дали и Вие правевте некакво дополнително тестирање?

7. Isabel

Isabel Популарен член

За приска на ГАК до колку часот земаат крв?

8. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

До 12.Ама ало ти дадат упат од таму и покасно. Јас во 13влегов и ме боцнаа.

Isabel likes this.
  9. l-a-d-y-di

l-a-d-y-di Популарен член

Незнам колку е веродостојна приската.
    Мене гинекологот ме советуваше после скринингот да направам приска и ако е таа со висок ризик да направам од неинвазивните тестови.
    Кога бев бремена со првото пред 10 години за овие скапите тестирања не ни знаев и раат си бев

10. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Ептен беше запната докторкана дека мора да се направи и отидов. Што е до мене не би отишла на приска, нормално доколку скринингот би бил со лош наод тогаш да ама ако е се во ред нема потреба од дополнителен стрес.

AlchinovaR1979 and l-a-d-y-di like this.
  11. loola23

loola23 Истакнат член

Здраво девојки. Дали знаете дали има термини за ПРИСКА на ГАК? Јас не сум од Скопје а матичната ми рече дека немаат термини и дека е подобро на приватно да направам. Како можам да проверам на Мој термин за ова испитување дали и кога има слободен термин?

12. stsmua05

stsmua05 Популарен член

Нема потреба да даваш пари за ова испитување ниту пак да се малтретираш до Скопје за него. Не е веродостоен резултатот.

LadyC and loola23 like this.
  13. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Ти кажала и членкава над мене. Жива глупост е. Прават математичка пресметка од тоа дали си пушач или не, колку кг имаш, колку е нухален набор итн и прават пресметка и ти одредуваат цифри. Немој да мислиш дека е некој тест како пренаталните. Подобро оди дај пари за скрининг на приватно да ти измерат нухален набор и носна коска одколку приска да правиш.

Fenix05 and loola23 like this.
  14. Isabel

Isabel Популарен член

Термини нема, туку треба таа да ти напише мерки за нухален набор, носна коска и др мерки и да ти даде упат (значи без термин) и ти од денот на земените мерки најкасно за 5 дена да појдеш Скопје. Значи дали ќе појдеш наредниот ден или по два дена, упатот секако ти важи.
    Таму прво одиш кај наплата за да ти заверат, не се плаќа ништо и потоа во биохемиска лабораторија да ти земат крв и уште некои податоци. А резултатите за неколку дена ќе ги прикачат и матичниот ќе може да ги види.
    Доколку не ти се исплаќа само за тоа да одиш ск, можеш и приватно ама истото испитување е 3500-4500 илјади. Доколку сакаш подетално тогаш има пренатални ама тие се 600-700 евра не знам точно.
    Секако најбитни се мерките, посебно нухалниот набор и носната коска, ако се во ред не мора да се малтретираш, а ни да плаќаш приватно.

loola23 likes this.
  15. 21kike21

21kike21 Истакнат член

Здраво ,јас сум 13 + 4 ,за денес имав исто закажано приска ,но вчера прокрварев итоа многу,од нигде никаде само шлап,испаничив одма кај матичен вика многу ти се симнало долу, не кажа од што само сега да мирувам ми пиша прогрстерон 4 ,дабростон по 3 + вагинални,прошлата недела бев на ехо се беше ок мерки и носна коска и се . Како помина ти колку време крвареше,јас уште имам кафено на бришење. Имам и 4 големи миоми,некажа дали е од тоа можеби

16. loola23

loola23 Истакнат член

Значи со приоритетен упат од кај матичната? Дали многу се чека за земање крв?

17. Isabel

Isabel Популарен член

Не знам точно како го викаат упатот, од тие што важат 1 месец (без термин). Инаку зависи како ќе се погодат гужви, јас брзо завршив имаше само 3 пред мене.

loola23 likes this.
  18. EveRose

EveRose Нов член

Zdravo, denes na priska od krv mi izlegoa vrednosti na papp-a - 0,39 MOM i fb HCG 0,43 MOM. Znam deka e povrzano so kvalitet na placenta i problemi so razvoj na plodot. Ve molam za iskustva. Ima li mesto za panika. Inaku low risk sum

19. hana@@

hana@@ Истакнат член

Стигна приската.
    Можам ли да издишам?:) Screenshot_20230627_084946_Viber.jpg

Slonce91 likes this.
  20. Slonce91

Slonce91 Популарен член

Да супер се :)

taci83 likes this.