Temu

Discussion in 'Мода и стил' started by Avenged, Oct 29, 2024.

1. Iva:)

Iva:) Популарен член

Што е ова со вртење ви Елс и одење таму, нели има рок до кога ќе пристигне пратката. Секој ден стотици луѓе им одат и звонат им одзимаат од времето и наместо да сработат пратки они мора со нестрпливи луѓе да се објаснуваат. Крајниот рок до кога треба да ги добиеме Тему го дава, не верувам дека Елс ќе каснат. Али со волку нервозен народ што не сака да почека некој ден и им досаѓа јака им душа. Одма им се оди таму или им се звони па се пријавува во Тему а си има датум, ако не стигне до тогаш имаме поени плус на акаунтот а каргово сигурно ќе добие казни. Толку да немаме како народ култура на купување онлајн тоа е страшно.

2. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Исклучоци има и секогаш ќе има. Не се сите курири исти.
    Ама има едно правило, за жал имам работено во продажба и знам како е, муштеријата е секогаш во право. (Иако не секогаш биле во право, сепак мора да им одговориш љубезно на нивните прашања и барања). Кога прифаќаш да работиш таква работа мора да бидеш спремен на тоа.
    Има на фб група тему Македонија искуства. Прочитајте со какви искуства се соочуваат секој ден купувачите. Плус и пред да почнат соработка со тему и немале илјадници пратки биле исти. Многу луѓе не сакале да прават нарачки и од македонски страници поради тоа што елс ги доставуваат. Значи не е дека само народот е крив и нервозен, има и во нив нешто.
    Еве јас конкретно сакав да ги прашам за пратката што се случува. Пошто прво покажуваше дека е во магацин па предадена на курирот за испорака има и негов телефонски број за подоцна пратката да биде вратена назад во магацин и со денови седи така. Мене никој не ми се јавил и не ме побарал. Лично на курирот му ѕвонев ама не ми крена.

marchi-cool and Antebellum like this.
  3. LadyR

LadyR Популарен член

Јас со ЕЛС имам само позитивно искуство. Изгледа до куририте е работата.
    Човекот кој е задолжен за достава во Влае, свака му част.
    Од Фешн Груп и Зара секогаш преку нив ми стигаат нарачките, одма ми ги носат.
    Курирот веќе ме знае. :D Дека сум со новороденче сега, кога ми се јавува за пратки и сум сама дома, до врата до стан ми ги има носено.
    Сум се враќала во 10 навечер од работа, буквално тогаш ми има носено пратки бидејќи не сме се погодиле порано во денот.

mrbean, ocicka2014, L.i.n.a.a and 7 others like this.
  4. Antebellum

Antebellum Популарен член

Овие лабаво си се промовираат со комерцијални текстови. :D

Производите од Али експрес со Еко логистик стигнуваат до домовите на купувачите

Erika.greeneyes likes this.
  5. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Сами се промовираат :D

Јас само вчера ѕвонев, а веќе со денови стои дека сабајлето курирот ја зел за достава и попладнето е вратена во магацин. Ете со денови така стои реков ај не можеле денес ај утре задутре поминаа денови и не ме побараа затоа и им ѕвонев вчера да прашам зошто е вратена во магацин.
    Пошто секакви искуства се изначитав на фб дека пишува им стигнала пратката а нив никој не им доставил пратка.
    И дека им барале и по 150ден за достава.
    Исто читав дека од базите си префрлале топка не е кај нас во другата, од другата не е овде во другата. Па до тој степен заедно да бараат по пратките и накрај да ја најдат.

Читам на фб групата имаат и многу пофални зборови за одредени курири и реони, такви треба да бидат сите реално. Ништо не ги чини да бидат љубезни и културни и да си ја вршат својата работа.

Antebellum likes this.
  6. CekajDaSeIsl

CekajDaSeIsl Истакнат член

Кои работи сте ги купиле од Тему, а сте задоволни?
    Тетка ми купи доста добри џиџи миџи работи за по дома кои што навистина олеснуваат во чистење, ама скептична сум за облека и играчки, бидејќи имам читано дека се најдени многу токсични супстанци во нив, особено во играчките за деца

7. Mishela

Mishela Модератор Staff Member

Дефинитивно е до курирот. Јас со овие во мојата населба не сум задоволна зашто се превообразени и само лажат. Пример лаже дека се јавил и не сум кренала и одма ја вратил пратката назад во Зара/кослов или од каде и да било нарачано. А никогаш не се случило да не кренам.
    Исто ми имаат изгубено неколку пратки од Фешн груп и прекинав да нарачувам онлајн од ФГ зашто воопшто не им верувам. Ми се темни кога треба да чекам ЕЛС да ми донесат пратка.

Не ми беше во план да им се јавувам, па среќа не ни имав потреба, стигна пакетот safe and sound. :lol:

Erika.greeneyes and Antebellum like this.
  8. 6utterfly

6utterfly Активен член

Дали елс носат до домашна адреса или пратката треба да се подигне од кај нив ( не мислам за Скопје туку за другите градови), ми стаса порака дека можам пратката да ја подигнам од ЕЛС post во (името на градот).

9. Miss_S

Miss_S Популарен член

https://share.temu.com/F2WBom60DlA
    Оваа книга, опцијата со 70п демек 2+. Quiet book.

Ми се допаѓа идејата. Ќерка е скоро 2 години, задачите внатре се претешки. Искрено би рекла, 3+ па и 4+ дека е.
    Ќе ја оставиме за понатаму. И за дома и за во кола би била добра занимација.

За пратките. Од првата порачка на 2 дела поделена, ми стаса 1 дел, од вториот ни трага, ни глас. Втората порачка направена неколку дена подоцна, веќе стаса.

CekajDaSeIsl likes this.
  10. LeNora

LeNora Истакнат член

Јас имам порачано облека и сум задоволна си пишува шо материјал е, можеш да си одбереш. Јас имам неколку дуксерки последно што ми стигнаа преубави се, дебели, меки. Хеланки исто преубави. Имам уште работи што чекам да ми стигнат. До сега од се што имам порачано сум презадоволна и облека, чанти, ситници

CekajDaSeIsl likes this.
  11. inception

inception Истакнат член

Мене во порака ми пишува очекувајте достава на домашна адреса. Две досега ми стигнаа, ми ги донесоа до дома.

12. slimsblue

slimsblue Истакнат член

Кога нарачувате маици дали се мерите по табелата кај што пишува body measurements или product details?
    Пошто по едната сум величина М а по другата величина L

13. 6utterfly

6utterfly Активен член

Ќе почекам уште некој ден може ќе ме известат.

14. Букерко

Букерко Истакнат член

Досега имам направено 9 нарачки, сите релативно скоро, и веќе ми пристигна првата. Од јакната сум презадоволен, сеуште ја немам ставено во машина, не знам дали материјалот ќе потфрли на првиот тест. Од друга страна, маиците се полиестер, можеби некогаш ќе ги облечам, но беа по 200 (и нешто) ден. Ги купив само поради графиката. И јакната и маиците кореспондираа(т) со димензиите дадени во табелата, ми беа точни.

Од останатите нарачки, си нарачав 2 јакни, електрична четка за заби, тренерки, маска за телефон, сортери, патики и ситници за низ домот.

Нешто што не ми се допаѓа е тоа што одредени производи доаѓаат со лимит при купувањето, што значи дека морам да ги цепкам нарачките. Дали тоа го прават поради транспортот или царинењето, не знам, ама нема суштествена бизнис логика. Ако направам нарачка на Х производи кои чинат Y цена, притоа они имаат лимит, јас ќе се откажам од одреден производ (или производи) со цел да помине трансакцијата, односно платформата (и продавачот) се во загуба.

И цените се покачени, можеби беа пониски околу Црниот петок, каде најдов комплет тренерки за 800-900 ден, а сега истите се +1.200 ден. Имаат константно одредени акции, што е значителен плус, ама ова ценовно поместување не ме мотивира да ги користам како примарен извор на пазарење. Генерално не сакам шопинг, имам една продавница од која купувам патики, една за фармерки и една за маици, кошули и дуксери. Влези-види-пробај-купи-излези. Ова ми е добра, и полесна, алтернатива за пазарење, но секако, има и свои недостатоци, дел веќе ги и напоменав. Позитивна, секако, се рецензиите. Кај дел од рецензиите има и слики и видеа. Ако веќе се оди на слепа доверба, би требало барем истите да се пролистаат. Пример, се одвратив од купување на одредени слушалки затоа што дел од купувачите се жалеа дека имале проблем со напојувањето и/или со траењето на батеријата.

ELS гризна многу повеќе од она што може да го изџвака, сакаат да уживаат во плодот, а притоа немаат капацитет да се носат со предизвиците на нашиот пазар. Имаат недостаток на возила и кадар, ама се нафатија да прават испорачки, посебно во периодот на интензивирање на купувањето онлајн, каде ќе имаат зголелен обем на работа. За секое каснење на пратките, Тему плаќа пенали на купувачот.

15. Puellapulchra

Puellapulchra Истакнат член

Дали има некој нарачувано облека од тему? Како е со квалитет? Вреди ли да се купи?

16. senjorita-v

senjorita-v Популарен член

17. Antebellum

Antebellum Популарен член

Не ќе да е вината само до Еко логистик, пакетот 5 дена ми дремеше на царина...

upload_2024-12-16_20-19-41.png

DS10, Букерко and Monicheee like this.
  18. deliza

deliza Популарен член

Само што ми пристигна пратката од Тему (fingers) (во 20:00 часот ми се јави курирот)
    Нарачката е направена на 29.11.
    Презадоволна сум од сите работи. Ова се дел од производите кои ги нарачав, во другиот пакет (кој се надевам да пристигне деновиве) се останатите.

инсче, се беше како на сликите :)

IMG_2602.jpeg
    IMG_2603.jpeg
    IMG_2612.png
    IMG_2605.jpeg
    IMG_2610.png IMG_2611.png IMG_2609.png
    IMG_2606.jpeg
    IMG_2608.png
    IMG_2604.jpeg

19. baguf4e

baguf4e Популарен член

Ако се рачуна, јас имам земено пижами и ги утепав од носење откако стигнаа, презадоволна сум.:)

Antebellum and Puellapulchra like this.
  20. doubleinfinity

doubleinfinity Популарен член

Линк :)

Јас за син ми порачав тренерки, сега не се зара квалитет не се ваикики нешто како синсеј се ама не се лоши...друго со облека неам искуство обично тракатанци порачувам

Antebellum likes this.