Абортус

Дискусија во 'Бременост' започната од Spidy, 8 декември 2009.

?

Дали го поддржувате абортусот?

1. Да, секој има право на избор

1.629 глас(а)
    73,0%
  2. Не, никако

602 глас(а)
    27,0%
  1. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.426
    Допаѓања:
    90.769
    Tocno e toa sto go pisuvame, a se odnesuva za abortusi i biranje pol.
    Za polot zavisi od doktorot. Inaku kaj mene pol potvrden vo 11 nedela na obicno eho pred 15 god.

На Rama, zalosna и makedonkamak им се допаѓа ова.
  2. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2016
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    55.715
    И мене не ми е сварливо. Ама луѓе, сешто ке слушнеш и ке видиш.

Зависи од положбата на бебето. Кај тебе можеби во 11, што е навистина ретко. Генерално, полот се дознава многу подоцна.

На CameliaMiller, makedonkamak и Asistentkа им се допаѓа ова.
  3. Asistentkа

Asistentkа Истакнат член

Се зачлени на:
    16 ноември 2017
    Пораки:
    628
    Допаѓања:
    4.541
    Да,смееш.:nod:

Не може да се види.;)
    Темава отиде во насока абортусот како хир,а не како непожелен последен избор на жена која не е во можност да роди и воспита рационално човечко битие кое во иднина би го почитувало демокократското право на слободна воља и избор и слободно изразување без постојан терор со ограничувања на правата.

На Rebecca_R му/ѝ се допаѓа ова.
  4. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.829
    Допаѓања:
    274.985
    Јас да бев бремена пред 2-3 години, ќе абортирав. Иако бремена ќе бев од партнерот со кој и сега сум, со кој и тогаш бев повеќе години заедно.
    Сметав дека немам услови, ниту психички, ниту финансиски за дете. Од прв однос па наваму секогаш сме користеле контрацепција.

Денес да останам бремена, не би абортирала. Се сменија приликите.

Но, без оглед што ЈАС би направила, секогаш ќе го поддржувам изборот на жената.

И тоа не се вика проабортус, туку ПРОЧОЈС. Значи ИЗБОР.

На Lolo5, kim.k, Annath и 24 други им се допаѓа ова.
  5. mira.mira

mira.mira Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2016
    Пораки:
    1.113
    Допаѓања:
    7.444
    Ne odobruvam abortus bez medicinska indikacija. Treba zenata da se ispochituva sebe si, a sekoja zena saka da donese zivot( ne me stavajte na giljotina moe mislenje e ova).
    Uslovite I stravot kako Ke prodolzi sama se tie sto ja teraat.Imav drugarka nemazena koja ostana bremena vo period koga Jas se borev za vtoro.Ja ubeduvav da go rodi pa ako nekogas se premisli da mi go Dade.Se ispokaravme zasto bese reshena I gnevna Na dechkoto koj si otsheta Od odgovornosta. Posle nikogas ne zabremeni.
    Abortus da koga IMA medicinska prichina za toa. No da presudis nekomu da ne zivee a ti si go zacnal e mnogu mnogu golema odgovornost.
    Chudna e to a sto mnogu polesno Ke se reshat da abortiraat odkolku da go rodat I da go dadat vo nekoe semejstvo koe Ke mu se raduva I Ke Im vidi zenica vo oko zasto
    machno se borat za dete.

Mislam dena ne se legalno pravat ako nemas zivi svoi DECA bidejki komplikacii mozat da dovedat do traen sterilitet.Poznavav chovek koj po imanje Na 5 DECA Od dve zeni imase napraveno vazektomija Na vozrast Od 50 god koga odlucjil deka nesaka da se razmnozuva.

Последна измена од модератор: 3 февруари 2018
  6. m.i.g

m.i.g Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.087
    Допаѓања:
    5.811
    Јас еднаш забременив (посакувана беше бременоста) но заврши со спонтан. Бев на киретажа и после сакав пак да забременам и да имам дете.После одреден период родив и бев цврсто убедена дека јас кога и да останам повторно бремена ќе го задржам и нема да абортирам,макар што ќе беше мала разликата од едното до другото дете.Ама сега во моментов (малото е 2 год) да забременам пак,ќе абортирам.Истово му го кажав и на мм,дека ако “на грешка” се случи да останам трудна,одам на абортус.Тој се лути ама јас не се чуствувам спремна за второ,моментално така налага ситуацијата да не можам во никаква смисла да си дозволам уште едно дете.А искрено и не сакам уште едно.Ова ми е повеќе од доволно,нека дава Господ кај тие што треба(и сакаат).Јас сум едно дете,иако мајка ми после мене неколку пати остануваше бремена,секогаш абортираше.Значи татко ми сакаше,таа не. Кога бев мала многу ми беше криво за тоа ама кога пораснав сфатив дека ја донесла правилната одлука да не роди второ.Немојте да судите ако некој абортира,сигурно има причина за тоа.Ако некој родил едно дете,му се исполнила желбата за да биди родител и да сфати што значи да имаш дете,тогаш не мора автоматски да сака и да мора да роди и друго само заради околината што ќе го осуди дека ете прајш убиство.Мислам стварно е безвезе некој да чека од мене уште едно,кога како прво јас лично не сакам.Ај ќе речи некој тогаш користи кондоми или норлево итн...ако сакам јас ќе користиме,ако не нема на некој друг што да му е гајле.Едноставно е бе луѓе,ако сака некој да абортира,сигурно нема некој непознат од форум да го убеди да го роди,оти тој душебрижецот од форум нема да дојди да ти го гледа детето,ниту да ти пружи било каква помош.Многу е лесно да речите,роди го лесно се гледа дете.Роди си ти ако е толку лесно и после продавај пуфки на форум ;)

На Lolo5, *Amethyst*, Rebecca_R и 7 други им се допаѓа ова.
  7. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.266
    Допаѓања:
    118.959
    Гнасно грозно болно патетично ... Се згрозив мајке ми:puke:

На kim.k, Rama, zalosna и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    А бе од кај ви се овие рекла-казала муабети?! Пигмент знаеш кога се создава кај детските очи? А башка знаеш кога бебето ги отвара очите во матката?!

На Lolo5, joy1, Luciferovog zlo♧ и 10 други им се допаѓа ова.
  9. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.525
    Допаѓања:
    38.738

Не само што го има, туку е препорачливо од доктор поради висок ризик по бременоста и мајката. И од стално го има во медицината, не се рачуна за абортус.

"Multifetal pregnancy reduction (MFPR) is a procedure used to reduce the number of fetuses in a multiple pregnancy, usually to two. When a pregnancy involves three or more fetuses (high-order pregnancy), the risks of miscarriage, stillbirth, and lifelong disability increase with each additional fetus". -копирано од медицинска страна.

На Lolo5, green.eyes, Mishela и 4 други им се допаѓа ова.
  10. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.473
    Допаѓања:
    183.657
    21ви век, 432ца гласале против абортус, Македонијо црна рупо!

Погубно е, во време кога кршиме стереотипи, градиме мостови, се бориме за рамноправност, право на избор и слобода некој да се дрзне да ти крати одредено право. Да ликува или да осудува па уште и да исмева нечиј живот.

Јас ги разбирам оние што никогаш не би абортирале и приказните за оние кои изродиле деца иако немале пари, па се мачеле, па преживеале.. па.. па... па... И покрај се биле среќни. Биле. Само го заборавате фактот дека тие и покрај се, сакале да родат и сакале да пробаат и сакале место едно дете да биде баш средено и ништо да му фали, да имаат 3 и на сите по нешто да им фали, ама сакале 3 деца макар на грб ги носеле.
    Некој претпочита едно дете, ама да е целосно удоволено, и ако треба да дели кошула или било што со друго, и двете да не можат целосно да се удоволени, не сакаат да родат и да му го ускратат тоа право на првото.

Има милион причини зошто се абортира, а кога веќе ќе се почне сериозно да се размислува за абортус, ако дошло до тоа да те гризе сомнеж дали да се роди или не, нели е подобро да не се раѓа? Зошто ако сакаш да родиш ќе знаеш дека сакаш и ќе го посакуваш тоа и ни на крај памет нема да ти текне на абортус. Да, чувството може да се смени откако ќе родиш. Можеш и да го засакаш, но исто така фифти-фифти се шансите тоа дете да заврши во дом, или цел живот иако материјално задоволено да живее покрај исфрустрирани родители со пасивно агресивен однос и гнев и обвинувања дека поради тоа дете - нивниот живот престанал.

А некои, едноставно не сакаат да се остварат како родители. Имаат средства, но не сакаат. И тоа е нивно право. Па ај да немаат секс?

И кондом може да пукне, и пилулата да не си ја заврши својата работа. Да, од самото стапување во сексуални односи сите треба да знаат што ризикуваат, меѓу што е и несаканата бременост. И самото име кажува - несакана. Некој може и да ја засака, некој не. Затоа постои тој избор.

Сум за абортус. Секој што не се чувствува на било кој начин спремен, материјално или духовно да гледа дете, или воопшто ако не сака да се оствари како родител, само негово право е што ќе преземе во случај на несакана и непланирана бременост.

На Lolo5, *Лорена*, Annath и 27 други им се допаѓа ова.
  11. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.727
    Допаѓања:
    40.113
    Да ви кажам еден пример поврзан со религија и абортус. Млад пар дечко и девојка Турци, одамна биле заедно, таа останува бремена и доаѓа да абортира. Се сакале тие двајца, го сакале и бебето, ама МОРААТ да го абортираат оти религија вели секс пред брак не. Се обидувале во болница да ги премислат оти нели го сакале бебето, им кажувале да се земат, ама не сакале така, родителите ќе приметат дека пред тоа останала бремена. И така таа си абортирала. Жива вистина е ова, во штипската болница се случи. Пред да спомнете религија сетете се дека некој поради неа абортирал. Верник сум, ама такви работи како секс пред брак не, не подржувам оти денес и животните имаат однос за задоволување на потребите и нагоните, па што останува за нас луѓето.

На Lolo5, *Amethyst*, Meckicja и 2 други им се допаѓа ова.
  12. tincemajmunce

tincemajmunce Форумски идол

Се зачлени на:
    8 февруари 2014
    Пораки:
    2.347
    Допаѓања:
    28.376
    Prvo ke se izvinam za latinicava nemam mak podrska.

Ova so ubeduvanjevo mi e kako,izlegovme na jadenje jas sakam haburger,ama ajde ke me ubedite da jadam pica.
    Nekoj zaradi religija,interes,kariera,licno zadovolstvo,bolest.....abortira.
    Da,sum za abortus i go podrzuvam.Sekoj so svoe pravo i kako saka ke odlucuva za svojot zivot.
    Generalno jas ne bi abortirala,bi me grizela sovest.Sto bi bilo,kako bi bilo.
    Ama toa ne mi dava pravo da im solam pamet i da im bistram politiki na tie sto odlucile da abortiraat,pod bilo kakvi okolnosti.
    Bratuctka na mm ima abortirano 2 pati deka nosese devojce i toa ne po svoja zelba tuku maz i taka i nalozi.
    Bea vo brak kakov ni na dusman ne bi mu posakale imaa 2 kerki i uste 2 pati ostana bremena i koga im kazaa deka pak nosi devojce bese primorana da abortira.
    POsle x godini se razvedoa piese,se zadolzuvase,se svalerisuvase a taa i tie dve kerki na nejzin grb i dolgovite negovi.
    Ete ja se odesli od gradov so se kerki,si zivee pod kirija a toj si ja donese svalerkata doma.
    ZAtoa se dal izbor sekoj da odluci dali ke go zadrzi ili ke go abortira.
    Koj sme nie da sudime i da go narekuvame ubiec koga ne znaeme kako e vo negovata koza i pod kakvi okolnosti abortiral.

Imase pred 2 godini mislam i vise na forumov edno devojce pisuvase.
    Ostanala bremena od decko i ni toj spremen za bebe ni taa,ni pak sremni da go prodolzat zivotot zaedno.
    Pisa deka abortirala,se razdelille,potoa si najde zivoten sopatnik,se omazi.
    Arno ama ne mozese da ostane bremena ziva se izede,kolku pisuvase,koj tovar go nosese na grb.
    Ama ne sakase da mu kaze na maz i deka ima abortirano prethodno,se plasese da pojde so nego na ginekolog zaedno da ne ja prasaat za prethodni abortusi.
    Ja snema ne pisuva izvesen period.
    SE nadevam deka ostanala bremena i ima zivo i zdravo bebence.
    Znaci nejzin izbor bese da abortira i taa si go nosi toj tovar sega na nejzin grb i se jade od vnatre.
    Ne nie,sekoj so svoi izbori si snosuva svoi posledici.

На Lolo5, *Лорена*, *Amethyst* и 2 други им се допаѓа ова.
  13. Martka

Martka Популарен член

Се зачлени на:
    8 април 2017
    Пораки:
    1.871
    Допаѓања:
    4.856
    Моја братучетка беше млада и забремени направи абортус поради финансии мали примања.По неколку години се омажи забремени и сега има 2 деца и пак беа проблем финансите и сеуште се ама 2 деца ги роди.Бремена или не во Мк изгледа проблем секогаш ќе се финансите и остамостојувањето на парот и можноста да се изгледаат децата.

На Lolo5, Asistentkа и Meckicja им се допаѓа ова.
  14. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.812
    Допаѓања:
    99.187
    Некогаш и не мора да значи дека заради абортус некоја жена/девојка не може да забремени. Има жени кои родиле еднаш, па за второ се борат со години.

Ама ете, грижата на совеста си го прави своето. Не верувам дека постои жена која абортирала, а која не се покајала и која длабоко во себе секојдневно не помислува на тоа мало суштество кое било дел од неа неколку недели.

Затоа не треба дополнително да се разгоруваат нечии душевни огнови со безобразни осудувачки коментари од некој кој си лади мозок зад монитор.

Последна измена: 3 февруари 2018
    На Lolo5, green.eyes, Yowannty и 10 други им се допаѓа ова.
  15. tincemajmunce

tincemajmunce Форумски идол

Се зачлени на:
    8 февруари 2014
    Пораки:
    2.347
    Допаѓања:
    28.376

NI na kraj na pamet ne mi padna deka zaradi abortusot ne moze da zabremeni.Ama devojceto toj tovar go nosese i mislese deka e zaradi toa imase griza na sovest.
    Eve jas probuvav za bebe ne bivase,pa imav spontan,pa posle nekoe vreme pak ostanav bremena.
    Eve sega pak probuvam ama pak ne biva.
    Na sestra mi vo 10 nedela mu prestana srceto na bebeto morase da go abortira posle godina i pol ostana pak bremena.
    Sekoj si znae kako mu e vo sopstvenata koza i ke dojde nekoj ovde anonimen i ke mu kazuva kako e ubiec,monstrum.....
    Nie sekoj mesec sme ubijci sto koga dobivame isfrlame jajce kletki,ili maskite koga ko d*kaat auuuu tie masovni ubijci.(facepalm)

На Lolo5, makedonkamak, crimson и 6 други им се допаѓа ова.
  16. Asistentkа

Asistentkа Истакнат член

Се зачлени на:
    16 ноември 2017
    Пораки:
    628
    Допаѓања:
    4.541
    Jaс знам,ти знаеш,сите знаат:lol::lol:.
    П.С.Пред да да ме потпрашуваш со оној тон ко види ја не знае малку прочитај ме за да не излегува ми вадиш мислења од контекст.
    Знам дека не сум ти омилена и вака вадиш од контекст мои коментари во скоро секоја тема

Овој коментар е само над 4други над твојот,ама ти одма се фати за мајтапот.
    Модератор си,искусна,разумна жена/мајка и зошто овој впечаток да ми го расипуваш со инфантилното леле види ја не знае?
    А мене поентата ми беше сосем поинаква.
    Да не паѓаат во транс дека абортирала само ради полот(па очите,па витканите коси што некој ги спомна:lol:).
    А не велам дека нема вакви(иако реално не познавам некоја која слободно би ми се фалела дека абортирала зошто не било машко а дома имала веќе 2женски),ама ова веќе е патологија а не пример за абортус од немај каде на кое се принудени повеќето сторителки на ова кривично дело-убиство од небрежност,абортус де за кое не се лежи во затвор,туку легално се плаќа и извршува во секоја болница опремена со поискусен гинеколог и опрема.

На *Amethyst*, kukla21, CameliaMiller и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Освен ако не правеле генетски испитувања, никако поинаку не може да се дознае боја на очи.
    Јас по темиве не те ни среќавам, така да нема интенција.
    Муабетот ми беше во насока на тоа дека кажуваш невистина и ја водиш темата во насока да се дискутира (и осудува) некоја за нешто што е невозможно.

На Bitter-Sweet му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Asistentkа

Asistentkа Истакнат член

Се зачлени на:
    16 ноември 2017
    Пораки:
    628
    Допаѓања:
    4.541
    Да не се повторувам,одговорот на тоа во кои насоки ЈАС ја терам темата беше и се уште е 4коментари над твојот.
    Но другите и модераторите нека пресудуваат кој во која насока (в)оди и нека си преземаат што треба и сама знаеш што,модераторка си.
    Ај сега поздрав и имај пријатен саботен ден.:D

На kukla21 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.829
    Допаѓања:
    274.985
    Јас не сум запознала некоја што абортирала ради полот на детето. А и тие кои ги познавам абортирале во 6-8 недела, кога не ни може да се знае полот.

На Lolo5, *Amethyst*, buba4e89 и 2 други им се допаѓа ова.
  20. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Ќе сум те запамтела ако намерно ти контрирам по темите :)
    Секое совпаѓање е случајно и се извинувам што сум оставила грешен впечаток :(

На Asistentkа му/ѝ се допаѓа ова.