Амниоцентеза

Дискусија во 'Бременост' започната од zombi, 24 декември 2012.

1. BubamaraM

BubamaraM Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2025
    Пораки:
    235
    Допаѓања:
    575
    Расцеп на усна.
    Оваа аномалија најчесто била изолирана, во поретки случаи се поврзува со генетски проблеми, и ете за жал бевме од ретките.

2. Ma4ence11

Ma4ence11 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2012
    Пораки:
    136
    Допаѓања:
    111
    Пробав во Ремедика да им објаснам но не ми излегоја во пресрет, а кај Димчев еднаш после скринингот бев и ми кажа за бубрегот дека треба да чекаме до следен скрининг тогаш ќе знаеме повеќе, го гледаше бебето пак и ништо друго не ми кажа. За срценцево дури завчера ми кажа матичната, случајно ми правеше ехо затоа што ми излезе осип на стомакот па ради тоа бев на преглед

Многу ми е жал @BubamaraM. Ти посакувам следната бременост да е се во ред ❤️
    Јас оваа бременост ја чекав 4 години, со ивф сум, и сега ова. Ама со господ напред, тоа е

Амниоцентезата е 100 посто точна, така?

На Joanna28 и BubamaraM им се допаѓа ова.
  3. BubamaraM

BubamaraM Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2025
    Пораки:
    235
    Допаѓања:
    575
    Ти благодарам Маченце на сочувството.
    Те чувствувам и знам низ што поминуваш, и многу ми е жал што го читаш и моето искуство, но сакав да го споделам.
    И мене ми помогнаа туѓи искуства, колку и да беа лоши, реалноста е таа.

Со амниоцентезата нема утка, 100 посто е точна. Бидејќи кај нас не знаеја што конкретно бараат, односно немаше сомнеж за конкретни синдроми, во Ману неможеа да ни излезат во пресрет. Ги контактирав ама ми рекоа додека не знаеме што конкретно бараме, ништо.

Ова кај нас можеше да се поврзе со преку 400 гени, и затоа отидовме на WES целосно егзомско секвенцирање. Ти ќе си се рсспрашаш по докторите што е најпаметно кај вас да се стори.

На pamelche и Ma4ence11 им се допаѓа ова.
  4. Norah Jones

Norah Jones Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2019
    Пораки:
    1.154
    Допаѓања:
    517
    Дали за амниоцентеза треба да сте гладни и жедни?

5. BubamaraM

BubamaraM Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2025
    Пораки:
    235
    Допаѓања:
    575
    Не

На rollbon и Norah Jones им се допаѓа ова.
  6. Norah Jones

Се зачлени на:
    11 мај 2019
    Пораки:
    1.154
    Допаѓања:
    517
    Ако амниоцентезата е 100% сигурна, зошто бараат да се прават нипт тестови од 1000 евра?
    И кога де работи за близнаци, какое знаат за кој плод се резултатите од амниоцентезата?

7. Norah Jones

Се зачлени на:
    11 мај 2019
    Пораки:
    1.154
    Допаѓања:
    517
    Кога прават амниоцентеза?

8. BubamaraM

BubamaraM Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2025
    Пораки:
    235
    Допаѓања:
    575
    Јас правев доцна, во 26 недела, а инаку мислам дека од 15-16 недела до 20 е идеално да се направи. Треба да правиш?

9. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    7.622
    Допаѓања:
    23.751
    Најсигурна е амницентезата.

10. BubamaraM

BubamaraM Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2025
    Пораки:
    235
    Допаѓања:
    575
    Впрочем никој не бара и не не' обврзува да правиме НИПТ. Се дава како совет и препорака, затоа што е неинванзивна метода, но од старт знаеме дека не е 100% точна.

Кај амниоцентезата иако е многу мала шансата за компликации во денешно време, сепак постојат, и за разлика од НИПТ е инванзивна метода. И не се прави кај секоја бременост туку само по индикација на нипт или некоја аномалија видена на ехо.

Иако, те разбирам што сакаш да кажеш, и јас така викав, да знаев што ќе ме снајде ќе си одев директно на амниоцентеза, ама не знаев...

А како знаат за кој близнак се работи, веројатно си обележуваат некако кога прават амниоцентеза, но не знам како знаат за кој близнак е од НИПТ тестирањето.

На Skyler81 и fragaria им се допаѓа ова.
  11. Norah Jones

Се зачлени на:
    11 мај 2019
    Пораки:
    1.154
    Допаѓања:
    517
    Од нипт не се знае за кој која дијагноза е, затоа ќе се прави амниоцентеза точно да се види кое која дијагноза ја има. Но се плашам да не утнат и погрешно да ми кажат, бидејќи од нипт имам резултат дека едното (не се знае кое) има висок ризик за Едвард, а едното има и омфалоцела, па де надевам дека тоа и ќе испадне дека е со Едвард

Мислев кои денови

А што те снајде?, инаку Органџиски кај што правев инвитро ми рече не е опцинално, мораш да го направиш

12. BubamaraM

BubamaraM Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2025
    Пораки:
    235
    Допаѓања:
    575
    @Norah Jones

Немам искустсво со Органџиски, но не е задолжителен тестот, тврдам. Кои денови се прави амниоцентеза (претпоставувам дека прашуваш за клиника), не знам, најдобро тамо да прашаш. Јас не правев на клиника.
    Кај моето бебе за жал доцна се откри аномалија, и резултатите од амниоцентеза покажаа генетска мутација, па така завршивме со прекин на бременост во осми месец.

Што ќе се случува кај тебе ако со едното бебе е се во ред, а со другото не е? Што препорачуваат тогаш?

13. Norah Jones

Се зачлени на:
    11 мај 2019
    Пораки:
    1.154
    Допаѓања:
    517
    Он ми рече дека е задолжен во смисла дека нема да дозволи да поминам без таков тест со оглед на сѐ, и го послушав, ама не сфаќам зошто ао амниоцентезата е 100% не де оди директно со неа...
    Дали сѐ се открива преку амниоцентеза?

14. BubamaraM

BubamaraM Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2025
    Пораки:
    235
    Допаѓања:
    575
    Ти одговорив погоре, никој доктор не праќа директно на амниоцентеза затоа што е инванзивна метода и постои мал ризик од компликации. Ако недај боже како во твојот, мојот и ред други случаи се докаже дека има потреба (видат нешто на ехо, дојде нипт со лоши резултати) тогаш праќаат на амниоцентеза. Амниоцентезата 100% покажува проблем ако го има, но многупати, доаѓаат нипт тестови со лоши резултати, а амниоцентезата покажува дека со бебето е се во ред (по што се заклучува дека нипт тестот бил погрешен).

Дали амниоцентезата открива сѐ? НЕ. Во Македонија, имаме ограничени можности за целосно испитување на геномот, што значи ако ја правиш на клиника или во МАНУ, ќе појдеш со упат за конкретно потврдување на одредени состојби и синдроми за кои се сомнева докторот.

За откривање сѐ ти треба целосно секвенцирање на геномот (и тоа не е баш сѐ) го прават во Систина, и чини 1500 евра по бебе - ако не го поскапеле во меѓувреме.

15. Norah Jones

Се зачлени на:
    11 мај 2019
    Пораки:
    1.154
    Допаѓања:
    517
    Оф леле... Значи ли тоа ако нипт покажал висок ризик за трисомија , амниоцентезата да покаже дека сѐ е во ред, а на крај да испадне дека амниоцентезата е погрешна¿

16. BubamaraM

BubamaraM Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2025
    Пораки:
    235
    Допаѓања:
    575
    Не душо, тогаш нипт-от е погрешен.

На Norah Jones му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Elliana

Elliana Истакнат член

Се зачлени на:
    14 мај 2024
    Пораки:
    899
    Допаѓања:
    1.260
    Не е задолжителен, ама пожелно е да се прави. Органџиски како и сите земаат процент од тест затоа инсистираат. Каде те советуваат да правиш амниоцентеза?

18. Norah Jones

Се зачлени на:
    11 мај 2019
    Пораки:
    1.154
    Допаѓања:
    517
    Не дојдовме до таму, кога ми речѐ дека секој преглед ќе го наплаќа како за 2 не се вратив, за проверка на сакус ми наплатија 5400 мислам...
    Проф. Игор Самарџиски ме советуваше да одам во Геномикс

На Ladyme му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Norah Jones

Се зачлени на:
    11 мај 2019
    Пораки:
    1.154
    Допаѓања:
    517
    Или фетоцид на едното но се ризикува животот на другото, или да ги раѓам и двете, со тоа што ова болното во 95% угинува во утробата, 4% неколку часа по раѓањето, и 1% живеат до година

20. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.785
    Допаѓања:
    176.316
    А после тој преглед за проверка на сакус каде продолжи да одиш на прегледи? Тоа е 4-5 недела негде . Од 5 до 10-12 недела каде одеше на прегледи ?
    Кој те прати на пренатален тест ?