Јас само да ја пофалам Спиди за советиве, мене ептен на мака ми се најде со првото дете и благодарение на неа и Кукличка истерав до крај за од 6 месеци дечкото да има ред за јадење и спиење и како што има напишано сите среќни и задоволни. Ама сега со второто дете ќе треба ваквиот метод вака рано да го почнам заоа што ќе морам да се вратам на работа уште одма,а во план ми е да дојам па Спиди кога имаш време образложи повеќе како се одвиваат работите конкретно кај тебе... Знам, го прочитав текстот ама пак подобро е кога имаш по свеж одговор
Пиши ми мејл во лп. Па посвеж ми бил тогаш кога сум живеела по распоред сега ќерката е 4 години, веќе завршивме и со третиот дел од книгата кој ги покрива тодлерите. Единствено шѕо ќе препорачам со доењето е еднаш да се направи мерено доење (на педијатар мерат, па доиш, па мерат пак, и имаш увид за колку минути колку милилитра цица). Книгата се вика Moms on call, и се базира на строг распоред на дневни дремки и хранење, плус cry it out метод за ноќно спиење. Иако ова го пишував пред 3-4 години, многу ме има во темава тогаш ако се вратите назад, ќе се повторам сега. Не е ова метод за секого, но за мене беше прекрасен начин кој ми даде структура во животот. Никаков проблем немав со одбивање од цицање, од оставање бебе кога ми требаше да излезам, од 3ипол месеца спиеше по 12 часа секоја ноќ. Ќе видите еден куп коментари За и Против cry it out методот, и ако сте против, не мора да го применувате. Јас сум само една од илјадници кои во пракса покажале дека функционира. Слободно во лп пуштајте ми мејл, и на секого ќе ја пратам. Првата книга е 0-6 месеца, ако имате постаро дете потешко е, но има втора книга која покрива 6-15 месеца, и трета за тодлери. Напоменете ми која ви треба.
Cry it out методот не е препорачлив до 4 месеци затоа што дотогаш бебињата го развиваат спиењето. Освен тоа, не е добро да се применува до 4 месеци затоа што до тој период бебињата навистина имаат потреба од поддршка и утеха од мајката кога се чувствуваат дека се во опасност.
Од лично искуство можам да кажам дека не видов никакви негативни ефекти од овој метод досега. Ќерка ми е 4 години, и сосема нормално се развива. По 10ти пат се повторувам, CIO не е за секого. Следењето на правилата во книгава е тешко, стресно, бара постојано да си врзан за распоред и тој да ти го диктира животот. Ама апсолутно е ефективно, и за мене беше и сеуште е огромен благодет.
Апсолутно точно е дека тој метод не е за секого, всушност ретки се родителите што би го издржале ама ете според мои сознанија не е препорачливо да се применува до 4 месеци, последно баш и Dr. Goodnight ја слушав каде што го објаснуваше методот и баш и таа го потврди истото. Како и да е, секој родител одлучува за своето дете и драго ми е што методот вам ви помогнал. Од друга страна, согледувам дека и ние како родители сме многу нетрпеливи, сакаме децата да се перфектни преку ноќ, да цицаат, јадат, пијат, спијат како возрасни и одбиваме да го прифатиме фактот дека тие штотуку дошле на овој свет и им треба време да осознаат и да развијат многу вештини.
Мајки, ајде совети. Деснава града значително намалува со лактација. Нецели 30мл после 15 мин испумпување. Споделете совети/техники и методи што вам ви помогнале. Со левата стојам подобро, вадам и некои 60мл одеднаш, зависи од периодот во денот.
https://zdravobebe.mk/preporachani-...-ja-zgolemime-produkcijata-na-majchino-mleko/ Го најдов ова и еве го споделувам и други да си прочитаат ако им треба.
Мајка знам дека е постаро мислењево ама те следам на форумов знам активна си. Имаш доста искустбо со доење,па сакав да прашам ако си цица бебето а носам вака како тебе шише за надвор со млеко има шанса да ми се одбие ? Фала ти однапред
Колкаво е бебето? Ако имате доенечки стаж од неколку месеци, поголеми шанси има да не сака шише. Затоа прво пробај дома. Син ми сакаше шише а потоа еден период не сакаше да види шише, само цице. Генерално обожаваше да цица, кога не бев дома и му даваа од шише, штом се вратев веднаш ке се прикачеше на цицка макар испил шише млеко пред половина час. Шише може да направи проблем кај бебиња од неколку дена или недели кои се мрзливи и уште немаат воспоставено лактација, па шише да им е полесна опција. Кај поголеми бебиња шансите сњ многу многу помали. Јас ке те бодрам да си доиш во јавност, да имам второ не би носела шише, ама ако не ти е убаво те разбирам.
Мајки, бебето е 3 месеци на доење + дохрана. Обично прво цица, па после некое време и давам формула. Често се дешава саат време или саат и пол по формулата да плаче и и давам пак да цица. Океј е тоа или секако треба да чекаме да поминат тие три саати за да внесе мајчино млеко зашто стомачето е веќе полно со формула на која и требаат три саати да се свари?
Мало е моето 15 дена , секако не планирам во скоро време да му давам надвор шише ама сепак да прашам да се спремам. Инаку си цица супер уште од болница . За доење во јавност секако каде има шанса ќе си дојам ама пак за некаде мислев опција шише . Фала ти многу
Ако имаш вишок молзи си и складирај си. Само пази да не направиш мастит. Опција шише е супер и кога треба да излезеш некаде. Некои даваат ад во вакви случаи, ама јас лично не сакав, млеко имав премногу, па плус ни син ми не сакаше.
Devojki zdravo, Imam 1 mesecno bebence koe mnogu malku cica. Brzo se umoruva,zaspiva na grada I si igra so bradavkata. Momentalno sme na kombinacija, doenje koga ke posaka I adaptivno na 3h po 30ml. Za da zgolemam laktacija zemav pumpa od kikka boo racna ama imam problem. Bradavkite gi pravi mn golemi, kako oteceni I mn cuvstvitelni a mleko nema.Po nekoja kapka samo. Posle podoj skoro pa ic. Ne znam dali vakumot ne fakja ubavo kaj mene ili ednostavno nema mleko? Nekoja so slicno iskustvo? Da napomenam pijam I caj za doilki lakta miks,sok od jabolko, bezalkoholno pivo, jogurt I Dr mlecni proizvodi.
Се има ли случено некоја да се откаже од доење од преголема болка? Во левата града брадавицата ми е до толку болна што синоќа ќе се онесвестев, ми се стемни и ме облеа пот. Десната помина. Планирам само на десна да цица а од лева да се молзам со пумпа. Ќе помине ли така? Ми е страв ќе ми падне детето ако сум сама некој ден. Болката е еднаква на пораѓај, исто вриштам. Не знам дали може некој проблем да излезе од мојава одлука ама дефинитивно сум решена.