Доење

Дискусија во 'Бебе' започната од bibitri, 28 јануари 2010.

1. sani99

sani99 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2012
    Пораки:
    2.504
    Допаѓања:
    1.421
    Може и мене ?

2. Panovic

Panovic Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2020
    Пораки:
    371
    Допаѓања:
    553
    Јас само да ја пофалам Спиди за советиве, мене ептен на мака ми се најде со првото дете и благодарение на неа и Кукличка истерав до крај за од 6 месеци дечкото да има ред за јадење и спиење и како што има напишано сите среќни и задоволни.

Ама сега со второто дете ќе треба ваквиот метод вака рано да го почнам заоа што ќе морам да се вратам на работа уште одма,а во план ми е да дојам па Спиди кога имаш време образложи повеќе како се одвиваат работите конкретно кај тебе...

Знам, го прочитав текстот ама пак подобро е кога имаш по свеж одговор

3. see.emily.play

see.emily.play Популарен член

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    812
    Допаѓања:
    3.195
    @Spidy за која книга се работи?

4. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.820
    Допаѓања:
    14.403
    Пиши ми мејл во лп.

Па посвеж ми бил тогаш кога сум живеела по распоред :) сега ќерката е 4 години, веќе завршивме и со третиот дел од книгата кој ги покрива тодлерите.
    Единствено шѕо ќе препорачам со доењето е еднаш да се направи мерено доење (на педијатар мерат, па доиш, па мерат пак, и имаш увид за колку минути колку милилитра цица).

Книгата се вика Moms on call, и се базира на строг распоред на дневни дремки и хранење, плус cry it out метод за ноќно спиење.

Иако ова го пишував пред 3-4 години, многу ме има во темава тогаш ако се вратите назад, ќе се повторам сега. Не е ова метод за секого, но за мене беше прекрасен начин кој ми даде структура во животот. Никаков проблем немав со одбивање од цицање, од оставање бебе кога ми требаше да излезам, од 3ипол месеца спиеше по 12 часа секоја ноќ.
    Ќе видите еден куп коментари За и Против cry it out методот, и ако сте против, не мора да го применувате. Јас сум само една од илјадници кои во пракса покажале дека функционира.
    Слободно во лп пуштајте ми мејл, и на секого ќе ја пратам. Првата книга е 0-6 месеца, ако имате постаро дете потешко е, но има втора книга која покрива 6-15 месеца, и трета за тодлери. Напоменете ми која ви треба.

На Ssl и Panovic им се допаѓа ова.
  5. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.929
    Допаѓања:
    12.260
    Cry it out методот не е препорачлив до 4 месеци затоа што дотогаш бебињата го развиваат спиењето. Освен тоа, не е добро да се применува до 4 месеци затоа што до тој период бебињата навистина имаат потреба од поддршка и утеха од мајката кога се чувствуваат дека се во опасност.

6. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.820
    Допаѓања:
    14.403
    Од лично искуство можам да кажам дека не видов никакви негативни ефекти од овој метод досега. Ќерка ми е 4 години, и сосема нормално се развива.
    По 10ти пат се повторувам, CIO не е за секого. Следењето на правилата во книгава е тешко, стресно, бара постојано да си врзан за распоред и тој да ти го диктира животот. Ама апсолутно е ефективно, и за мене беше и сеуште е огромен благодет.

На Panovic му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.929
    Допаѓања:
    12.260
    Апсолутно точно е дека тој метод не е за секого, всушност ретки се родителите што би го издржале ама ете според мои сознанија не е препорачливо да се применува до 4 месеци, последно баш и Dr. Goodnight ја слушав каде што го објаснуваше методот и баш и таа го потврди истото.
    Како и да е, секој родител одлучува за своето дете и драго ми е што методот вам ви помогнал.
    Од друга страна, согледувам дека и ние како родители сме многу нетрпеливи, сакаме децата да се перфектни преку ноќ, да цицаат, јадат, пијат, спијат како возрасни и одбиваме да го прифатиме фактот дека тие штотуку дошле на овој свет и им треба време да осознаат и да развијат многу вештини.

На MeowMeow, Erika.greeneyes, Romantic и 8 други им се допаѓа ова.
  8. Romantic

Romantic Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2011
    Пораки:
    215
    Допаѓања:
    215
    Мајки, ајде совети. Деснава града значително намалува со лактација. Нецели 30мл после 15 мин испумпување.
    Споделете совети/техники и методи што вам ви помогнале. Со левата стојам подобро, вадам и некои 60мл одеднаш, зависи од периодот во денот.

Прикачени фајлови:

9. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.193
    Допаѓања:
    5.746
    Пробај power pumping на таа града.

На Romantic му/ѝ се допаѓа ова.
  10. spasovskam

spasovskam Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јуни 2014
    Пораки:
    349
    Допаѓања:
    758
    Moze i mene:)

11. Romantic

Romantic Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2011
    Пораки:
    215
    Допаѓања:
    215
    На Bela2020 и Tiny Love им се допаѓа ова.
  12. Leanne

Leanne Истакнат член

Се зачлени на:
    13 август 2022
    Пораки:
    284
    Допаѓања:
    1.165
    Женски, што смееме да пиеме за менструални болки ? Само парацетамол ?

13. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.524
    Допаѓања:
    38.737
    Ибупрофен смее.

На Leanne му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Estella

Estella Истакнат член

Се зачлени на:
    24 февруари 2021
    Пораки:
    398
    Допаѓања:
    535
    Мајка знам дека е постаро мислењево ама те следам на форумов знам активна си. Имаш доста искустбо со доење,па сакав да прашам ако си цица бебето а носам вака како тебе шише за надвор со млеко има шанса да ми се одбие ? Фала ти однапред

На MilaSs12 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.829
    Допаѓања:
    18.660
    Колкаво е бебето? Ако имате доенечки стаж од неколку месеци, поголеми шанси има да не сака шише. Затоа прво пробај дома. Син ми сакаше шише а потоа еден период не сакаше да види шише, само цице.
    Генерално обожаваше да цица, кога не бев дома и му даваа од шише, штом се вратев веднаш ке се прикачеше на цицка макар испил шише млеко пред половина час.
    Шише може да направи проблем кај бебиња од неколку дена или недели кои се мрзливи и уште немаат воспоставено лактација, па шише да им е полесна опција. Кај поголеми бебиња шансите сњ многу многу помали.
    Јас ке те бодрам да си доиш во јавност, да имам второ не би носела шише, ама ако не ти е убаво те разбирам.

На Marme, ladystardust и Estella им се допаѓа ова.
  16. Romantic

Romantic Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2011
    Пораки:
    215
    Допаѓања:
    215
    Мајки, бебето е 3 месеци на доење + дохрана. Обично прво цица, па после некое време и давам формула. Често се дешава саат време или саат и пол по формулата да плаче и и давам пак да цица. Океј е тоа или секако треба да чекаме да поминат тие три саати за да внесе мајчино млеко зашто стомачето е веќе полно со формула на која и требаат три саати да се свари?

17. Estella

Estella Истакнат член

Се зачлени на:
    24 февруари 2021
    Пораки:
    398
    Допаѓања:
    535
    Мало е моето 15 дена , секако не планирам во скоро време да му давам надвор шише ама сепак да прашам да се спремам. Инаку си цица супер уште од болница . За доење во јавност секако каде има шанса ќе си дојам ама пак за некаде мислев опција шише . Фала ти многу

18. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.829
    Допаѓања:
    18.660
    Ако имаш вишок молзи си и складирај си. Само пази да не направиш мастит.
    Опција шише е супер и кога треба да излезеш некаде.
    Некои даваат ад во вакви случаи, ама јас лично не сакав, млеко имав премногу, па плус ни син ми не сакаше.

На Estella му/ѝ се допаѓа ова.
  19. AlaylaGirl

AlaylaGirl Истакнат член

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    21
    Devojki zdravo,
    Imam 1 mesecno bebence koe mnogu malku cica. Brzo se umoruva,zaspiva na grada I si igra so bradavkata. Momentalno sme na kombinacija, doenje koga ke posaka I adaptivno na 3h po 30ml.
    Za da zgolemam laktacija zemav pumpa od kikka boo racna ama imam problem. Bradavkite gi pravi mn golemi, kako oteceni I mn cuvstvitelni a mleko nema.Po nekoja kapka samo. Posle podoj skoro pa ic. Ne znam dali vakumot ne fakja ubavo kaj mene ili ednostavno nema mleko?
    Nekoja so slicno iskustvo?
    Da napomenam pijam I caj za doilki lakta miks,sok od jabolko, bezalkoholno pivo, jogurt I Dr mlecni proizvodi.

20. gothchick

gothchick Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2011
    Пораки:
    1.598
    Допаѓања:
    1.839
    Се има ли случено некоја да се откаже од доење од преголема болка? Во левата града брадавицата ми е до толку болна што синоќа ќе се онесвестев, ми се стемни и ме облеа пот. Десната помина.
    Планирам само на десна да цица а од лева да се молзам со пумпа. Ќе помине ли така? Ми е страв ќе ми падне детето ако сум сама некој ден. Болката е еднаква на пораѓај, исто вриштам. Не знам дали може некој проблем да излезе од мојава одлука ама дефинитивно сум решена.