Доење

Дискусија во 'Бебе' започната од bibitri, 28 јануари 2010.

1. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.325
    Допаѓања:
    33.663
    Мајка бебето ти е премалечко и за толку да ти спие и за чај да ти пие и воопшто за да има некаков ред на исхрана и спиење.
    Консултирај се со педијатар.

На Bubish26, Tiny Love, Bebence29 и 2 други им се допаѓа ова.
  2. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.933
    Допаѓања:
    110.274
    Мајка јас сум најмногу за ред на бебе, ама не пред 2м старост. На 2 недели нит чај му треба да пие, нит да има ред. Од 9 до 4 е премногу, буди ја на 2 до 3 часа. Дури после 2м може да ја оставиш да спие. Башка на 2 недели тие не се ни свесни кај се, сеуште мислат дека се во стомакот, нормално е да е залепено за тебе.

На Bubish26 и Ceneva им се допаѓа ова.
  3. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.987
    Допаѓања:
    8.460
    Jas vcera morav da go ostavam za da odam na ginikolog radi epizotomijata. Izmolzav skoro 90 ml mlekce i imam plus vo frizider za ako mu bidat malku. Svekrva mi mu gi dala tie 90 ml gi ispil site i morala da podgreva od frizider i ispil uste 25 ml plus. Da ne e mnogu za bebce od skoro mesec dena. Ili taman e :wasntme::)

4. nikyshka66666

nikyshka66666 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 февруари 2018
    Пораки:
    63
    Допаѓања:
    40
    Девојки помош , се породив пред 10 дена имам проблем со едната града делот кај брадавицата е камен како грутка , секој ден пробувам со пумпа , масажи , бебе не попушта никако едвај капка капе ..
    Бев на гинеколог , напраив ехо совет ми дадоа да праам све што пробувам дома .
    Дали имал некој ваков проблем како да си помогнам кај да се обратам ?

5. Grungie

Grungie Популарен член

Се зачлени на:
    6 септември 2013
    Пораки:
    1.160
    Допаѓања:
    2.243
    Мајки ве молам за искуство... Не дојам веќе три четири недели и одеднаш ми се појави грутка во градата,стискам и млеко... Не сакам да му дадам на бебето затоа што завршивме со тоа,немам пумпа....
    Страв ми е ако одмолзам рачно и не ја разбијам дали ќе се ресорбира самата,ако земам пумпа ќе стимулирам производство пак...
    Искуство,совет? Не сум во можност да редам зелка...

6. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.176
    Допаѓања:
    26.089
    Да се убацам. За пробиотик за бебе дознав прв пат Мк на педијатар. Тука само д3 даваат до годината и толку, сега за второво прашав за пробиотик кој да давам, чудно ме гледаа, сама си нарачав од Мк да ми донесат биогаја ама давам само ако видам дека се мачи до какање.

На AngelOfArh му/ѝ се допаѓа ова.
  7. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.325
    Допаѓања:
    33.663
    @Bubish26 пробиотик препорачуваат за бебиња што се родени со царски рез, бидејќи се смета дека не му е колонизиран дигестивниот тракт со 'добри бактерии' дека не поминале низ родилен канал.
    Пробиотикот нема никаква врска со грчевите, ниту пак има некакво 'превентивно дејство' кај здрави бебиња.

На AngelOfArh му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Bebence29

Bebence29 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јануари 2020
    Пораки:
    1.063
    Допаѓања:
    942
    во животот толку не сум потела о не сум била толку жедна како сега,пијам по 3 шишиња водаа,чаеви по 2 и неможам уште ми се пие.а вонремедика ки рекоа да намалам на течностите малку.
    со првото немав таква макаа и тоа само ладна вода пијам и млеко имам за близнаци да дојам
    Бебе е 25 дена во средата го измерија 510 грама напреднато за 20 дена што според нив е екстра

9. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.176
    Допаѓања:
    26.089
    Пијам и јас премногу течност и се потам, менувам уште по 3 маици на вечер, постелнинс секоја вечер веќе аман ама мене на благо многу ме тера не знам отиии зависник на благо станав

10. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.987
    Допаѓања:
    8.460
    Ох иста мака со благото, за вода се воздржувам да не пијам премногу. За да се врати матката поврзо а и ради млекото. А ми се пие не дека не. Таа жед е појака кај тие мајки што дојат.

11. Bebence29

Bebence29 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јануари 2020
    Пораки:
    1.063
    Допаѓања:
    942
    и мене ме тера и се воздржувам да не јадам еве сега пијам сок од јаболка за да се заблажам малкуу
    Дури ми смета мажот ми да спие на спалната до мене :rofl:

12. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    И јас се потам како луда, жива вода ми е сè дење-ноќе.
    Пијам течности, не можам да се сопрам.

Зошто ви рекле да намалите на течности?

Во Ремедика после породување мислам дека сè им испив таму и не ми кажа никој да не пијам.

На IRBBB му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Bebence29

Bebence29 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јануари 2020
    Пораки:
    1.063
    Допаѓања:
    942
    Мене и ми донесе маж ми сок од јаболка и на цимерката малку ми беше тоа што го даваа
    Ми се стврднуваат градитее ,се под туш со жешка вода сум па и шишее на нив ставам тераме без ад млекоо па ќе видимее дали ќе напредува добро само од моето

На 0ли му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.176
    Допаѓања:
    26.089
    Мене баш ми рекоа да пијам течности.. а за благово ептен ми е чудно оти ме тера да јадеме хаха јас да нема дома благо, цела кофа сладолед ја стегам без око да ми трепне

На Lavender13 и 0ли им се допаѓа ова.
  15. Bebence29

Bebence29 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јануари 2020
    Пораки:
    1.063
    Допаѓања:
    942
    Јас пак не смеам малиот е алергичен на лактозаа и ништо млечно не јадам освен црно чоколадо и какао
    утеха ми е сокот од јаболка и посната плазма
    Јадете и за мене благоо

16. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.176
    Допаѓања:
    26.089
    Мене многу ми се јаде ананас ама не знам дали би и направило грчеви, тогаш Марина ми рече немој ништо овошје да јадиш и сега страв ми е, а ладен убав како биии

17. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Зошто малку, па цело време даваа сокови. Иако досадни се со тоа само две кога носат малечки. Мене ми оставаа повеќе во соба и води и сокови, на секое само им барав да носат.

Мене не ми се стврднуваат до толку и ви љубоморам на сите што имате повеќе, ви тече и сл.
    Цело време се секирам дали има доволно и да не е гладна.
    Не молзам, само тоа што цица бебе, двете гради ми ги празни на 2-2,5-3 часа. Мислам дека убаво напредува. За 23 дена има 800 gr ставено од испис досега. Правев ад двапати дневно по 70 ml и не го пиеше цело. И јас се надевам дека и понатаму ќе напредува убаво со моето.

18. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Па и јас се чудам бидејќи и мене ми кажаа повеќе течности да се пие.
    Благо ми се јаде, ама не нешто премногу и на секое. Си правам овес со грчки и банана, 10 бадеми и во фрижидер чувам за ако ми се каснува благо, а и ме освежува ладно.
    Инаку, мене Марина ми кажа да не јадам цреши, но дека може банана, јаболко, умерено и не премногу овошје. На пример, за ужинка 4-5 јагоди, или 1 праска, или 2 кајсии, или 10 јатки. Умерено и малку.

19. Giovanna

Giovanna Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2011
    Пораки:
    2.040
    Допаѓања:
    10.445
    На иста мака сме :|
    Јас се заблажувам со инстант овесните каши од Бум бокс помешани со малку овесно или бадемово млеко. Има повеќе вкусови па разбивам монотонија :D

Инаку види во Кам има веган слаодлед од Ben and Jerry's, со вкус на брауни и солена карамела. Првиот месец после пораѓај се навлеков директ со лажица го јадев :$ Веќе немам толку желба за благо не ми текнало да го земам пак.

Инаку после пораѓај се дупнав од пиење течности. Во болница во минус ги ставив колку сокови и води дневно пиев. Помини замини цело време нови ми носеа. Сега веќе немам толку изразена жед, како да се стабилизирав.

Последна измена: 25 јуни 2023
    На Bebence29 и 0ли им се допаѓа ова.
  20. *malenavolena*87

*malenavolena*87 Популарен член

Се зачлени на:
    1 мај 2019
    Пораки:
    1.699
    Допаѓања:
    3.500
    мајки јас од вчерс со температура 39 едвај симнав до сабајле сега пак 37 со 5
    десната града неколку дена ја осеќам преполна а мали си цица и од двете го ставсѓ повеќе на неа и од сабајле ставам облоги ациди борици ама црвенилото стои и болката исто
    температурата незнам од што точно ама мислам од хиперлактација дека ми се случи а исто и пред 2 вечери испив 1 чаша пиво ....до толку тоа да ми направи проблем ......инаку и бебо е нервозен валдс пошто ко ке дојде ред за цицање таа града ми е камен и едвај јас истегнува брадавицата .....како да си помогнам .....ако продолжам да дигам темп утре секако сум на доктор ама во меѓувреме ....???