Доење

Дискусија во 'Бебе' започната од bibitri, 28 јануари 2010.

1. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.234
    Допаѓања:
    111.517
    А зошто толку фама околу ад и доење и изборот пред се околу тоа. Не е ова пред 30г кога мајките имале баш породилно и седеле дома и доење, кога немало ни прашање дали ќе се дои или не, ова е време кога мајките се враќаат на работа и после 40 дена и немаат избор, никаков. Јас поддржувам доење, скроз, апсолутно, ако не поддржував немаше да дојам сега и да молзам со првото френетично, ама до толку да се прави притисок не е нормално. Овде има мајки кои решиле сами да не дојат, и апсолутно нивно право е, има мајки кои не можеле да дојат, анатомски пречки, психолошки пречки, неедуцираност и било што да е, не е на нас да коментираме. Ги следам и ја сите овие и моментално муабетот што се врти и кај нашиве, Као што било толку скапо 1000ден за курс за развој на деца, абе ај, ти со курс завршен ќе ми продаваш мене басни за деца и уште ништо не било 1000ден, страшно ме изиритира тој момент. Малку се забега со ова онлајн светов, луѓето си земаа за право да дадат мислење за се и сешто иако нит се компетентни, нит се стручни, обука и курс не е стручност. Доење, начин на воспитување деца, избор на училиште или градинка, избор на начин на поминување на време со детето, се тоа е личен избор и ниедна мајка не е помалку мајка ако не дои, ако не работи со детето по некоја метода која Трајанка ја научила на курс па сеа ми ја продава за 1000ден месечно, ако пушта дете во државна место приватна градинка, ако не оди во природа со детето место да трча по улица и слично, доста беше мам шејминг мислам.

На Kalija.P, Viveki, Panovic и 5 други им се допаѓа ова.
  2. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.023
    Допаѓања:
    8.507
    Овде не се битни мајките, туку бебињата според мене. Тие не можат да бираат дали ке цицаат или дохрана. Има секакви ситуации зошто мора дохрана. И сметам дека би било убаво да може дохраната да оди на рецепт за секое дете. Ама сите сме свесни дека тоа никогаш нема да се случи.

3. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.234
    Допаѓања:
    111.517
    Како тоа не се битни мајките?! Нема здраво и среќно бебе без здрава и психички стабилна мајка. Кој ќе го гледа тоа бебе ако мајката има психички проблеми, мора да пие таблети или едноставно има проблем со доењето од психичка природа. Не е во ред да се обвинуваат мајките за се што е поврзано со децата и бебињата, паднало бебето, мајката е крива, не дои бебето, мајката е крива, има грчеви, мајката е крива. Ако ние како мајки и жени го имаме ова мислење, што останува за мажите кои апсолутно немаат појма низ што се проаѓа една жена во процесот бременост, раѓање, доење и подигнување на бебе. Ама не за џабе велат, жена на жена е волк, не човек на човека.

На the12345, Viveki, Tiny Love и 5 други им се допаѓа ова.
  4. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.023
    Допаѓања:
    8.507
    Во смисла, дали одлучила да дои или не. На тоа мислев дека не се битни. За одлуката нивна не е битна. Туку дека секој би требало да добие. Дека овде се работи за бебињата и дека државата вистина би требала да помага повеќе, сепак тие се нашата иднина нели.
    Јас не осудувам кој како сака си го гледа своето дете и си ги прави правилни одлуки според свои размислувања.

5. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.234
    Допаѓања:
    111.517
    Тоа малку потешко, зошто кај нас нема толку развиена свест нажалост.

На Ceneva му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.023
    Допаѓања:
    8.507
    Никаде нема мила моја, јас не знам држава вакво нешто да има применето. За америка знам дава на секоја родилка електрична пумпа. Ама за дохрана ништо....

7. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.930
    Допаѓања:
    12.263
    Мене мајка ми ми има кажувано дека порано, за мајките кои немало млеко имало АД на рецепт.

На MeowMeow, Freckles., Ceneva и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Се зачлени на:
    26 октомври 2021
    Пораки:
    2.308
    Допаѓања:
    11.715
    Се слагам. И целиот овој притисок еве пример со Хаака пумпите, додека доиш од една, од другата златната течност да не ти капне на земја е ту мач за да се поднеси.
    Бар мене лично.

На Freckles. му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.023
    Допаѓања:
    8.507
    Значи биле златни времиња вистина

На Iris-1234 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.930
    Допаѓања:
    12.263
    Одвратно веќе стана, као многу се грижиме за доењето а сè е бизнис.

На Freckles. и DaisyDoo им се допаѓа ова.
  11. Freckles.

Freckles. Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2020
    Пораки:
    1.871
    Допаѓања:
    4.828
    И после снимање може веднаш доење?

12. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.942
    Допаѓања:
    203.234
    Може, ако е со заштитна престилка. Па телефоните и рутерите што ги имаме дома зрачат повеќе од ртг апаратот, имајќи предвид дека постојано сме изложени на нивното зрачење, а ртг зрачењето е краткотрајно, 20 секунди.

На Freckles. му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Freckles.

Freckles. Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2020
    Пораки:
    1.871
    Допаѓања:
    4.828
    Фала ти многу :l:

14. Girl1888

Girl1888 Активен член

Се зачлени на:
    13 јули 2023
    Пораки:
    44
    Допаѓања:
    28
    Некој искуство со оваа пумпа?

Прикачени фајлови:

15. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.234
    Допаѓања:
    111.517
    Рачна пумпа си е рачна пумпа, сите се исти малтене. Колку повеќе сила имаш во раката и колку поише пумпаш, толку поише млеко ќе извадиш. Има една финта, на 5 пумпања шестото ја држиш пумпата 20сек стисната и продолжуваш, млазот е појак и стимулираш повеќе и значително полесно пумпаш.

На KidA и Girl1888 им се допаѓа ова.
  16. Girl1888

Girl1888 Активен член

Се зачлени на:
    13 јули 2023
    Пораки:
    44
    Допаѓања:
    28
    Ти благодарам :hug:

На AngelOfArh му/ѝ се допаѓа ова.
  17. lalinda

lalinda Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2018
    Пораки:
    438
    Допаѓања:
    166
    Јас ја имам на медела рачната пумпа и има од двете страни за претискање. Дали знаеш како оди тоа, како се употребуваат двете, јас пумпам само на поголемата рачка, така да кажам

18. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.234
    Допаѓања:
    111.517
    Прати ми слика, не знам каква е твојата.

19. lalinda

lalinda Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2018
    Пораки:
    438
    Допаѓања:
    166
    Еве ја
    IMG_20230912_173026.jpg

20. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    И да сакаат да обрнат внимание треба персонал и да ти посвети внимание они имаат 40 бебиња на смена треба 20 сестри најмалце да се за да можат да посветат внимание на секоја родилка, втора работа е што нема место во родилиштата па ие што се природно и нареден ден ги испуштаат за да ослободат кревет за еден ден доење не се учи. Ете и на курсеви да се иде се едуцираш но физичкиот контакт самиот чин е многу поразличен од сето тоа.

Јас од педијатар од диспанзер за вакцини добив коментар дека не требало да го дојам бебето пред 3 часа морало на 3 часа да биде нормално не ја послушав и си терав по мое кога побара бебе тогаш давав. Прво треба да се едуцира медицинскиот персонал, а после тоа они нас али тоа е малце потешко, толку сестри и доктори побегнаа тоа е едно чудо.

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.