Доење

Дискусија во 'Бебе' започната од bibitri, 28 јануари 2010.

1. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.198
    Допаѓања:
    24.609
    Мислам пред некој ден пиша за блистер, јас имам на левата повеќе од 10 дена и многу ме боли, никако да се одзатни каналот, една другарка ми рече на туширање со жешка вода и со крпа да го тријам дури не излези, направив така и не излезе а умрев од болка. Бебе си цица на таа града мене ме боли :(
    За болка мислам спазмекс е дозволено ама не сум сиг. Оти ми беа и во првата бременост дозволени за болки од жолчката.

2. Carolin.

Carolin. Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.306
    Допаѓања:
    19.476
    И јас на туширање синоќа ја пробив ама мм јас сама не можев, плачев колку ме болеше ама почна да шприца млеко и ми олесни.

Желудник, грб, коски се ме боли дали настинувам не знам ама многу лошо се чуствувам како воз да ме згазил

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  3. BadKarma94

BadKarma94 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2021
    Пораки:
    191
    Допаѓања:
    278
    Дали некоја користела vichy slow age дури доела?
    Не можам да најдам инфо на нет дали е океј да се користи за време на доење.

4. lalinda

lalinda Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2018
    Пораки:
    438
    Допаѓања:
    166
    Дали е проблем цело време да дојам со силиконски, што мислите? Не можам без, ме пече многу и неугодно ми е, може до фатот е

5. Viveki

Viveki Истакнат член

Се зачлени на:
    22 ноември 2022
    Пораки:
    1.492
    Допаѓања:
    10.546
    Дој како што ти се чуствуваш убаво. Треба и ти и бебе да уживате во доењето :)

На Luminary, Bebence29 и lalinda им се допаѓа ова.
  6. simpleewa

simpleewa Истакнат член

Се зачлени на:
    9 мај 2021
    Пораки:
    358
    Допаѓања:
    141
    Јас сакам да прашам нешто информативно...
    Како доите? Прво една града до крај, па нудите следна...па после на следен подој од неа почнувате?
    И она што го зборат предно и задно млеко.. кога доите на таа града што во претходниот подој била последна, и тогаш има пак предно лесно млеко, или тоа е претходно исцицано? И колку време на цицање е тоа лесното млеко?
    Шизнувам веќе.. Бебе 8 недели, на секој подој првите 10 мин прелесно цица на секоја града, цицни-голтни, дури и воздух не може да земе, а после е маки.. ја користи како цуцла, вришти ако не и тече како на почеток, заспива... Не знам дали немам доволно млеко, дали и е тешко да го исцица тоа тешкото што се вели. Колку треба да трае подојот на таа возраст? На мерење една недела вади 300 грама (со две дохрани по 60мл во денот), следната недела ми викаат давај една дохрана и цицање и таа вади 70гр плус..
    Подојите некогаш траат и по саат време..со будење со масирање..со се..
    Многу се извинувам на долгиот пост, ама некои работи не ми се уште јасни еве.

7. atz1995

atz1995 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2023
    Пораки:
    1.185
    Допаѓања:
    2.073
    И јас бев така и за жал на тоа останав. По 10 минути на града и потоа не го молам веднаш продолжувам со дохрана. Гледам оброкот да трае 30 до 40 мин зошто се повеќе од тоа бебе се мачи и е незадоволно а и јас се нервирам. Изгледа така и ќе си тераме освен ако не му текне скроз да го занејќе доењето.

8. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.933
    Допаѓања:
    12.105
    Чај од валеријана, маточина оди со доење?
    И дали смее мелатонин да се земе пример, неколку дена со ред колку да се нормализира спиењето?

9. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.693
    Допаѓања:
    21.364
    Ако ти успева без да си направиш компликации како мене нема зошто да е проблем. Јас ради болни брадавици доев две недели со силиконски зошто на друг начин не бев во состојба. На крај добив мастит зошто со силиконски празнењето на градата не е исто ефективно како без (ова ми го кажа лактациски консултант, не зборам од лично искуство само). Исто така бебето во тој период многу малку ми качи на тежина. Како и сѐ друго и ова е индивидуално, ама мој совет би бил што поскоро да ги излечиш брадавиците и да си цицате без.

На Ceneva и lalinda им се допаѓа ова.
  10. lalinda

lalinda Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2018
    Пораки:
    438
    Допаѓања:
    166
    Сакам и јас да не ги користам, пробувам од време на време ама многу ми е неугодно и имам печење. Бебе убаво си цица и си напредува. Тоа за маститот не сум помислила бидејќи гледам после доење градите ми омекнуваат. Се надевам нема да имаме проблем ни двете.

На Viveki му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.693
    Допаѓања:
    21.364
    Мачкаш ли ланолин?

12. Asja

Asja Популарен член

Се зачлени на:
    25 март 2011
    Пораки:
    469
    Допаѓања:
    1.112
    Што е препорачливо да се јаде за да е помрсно млекото?

13. lalinda

lalinda Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2018
    Пораки:
    438
    Допаѓања:
    166
    Мачкав до скоро, мислам дека уште толку ми се сушеше кожата, па сега ми препишаа една крема и со тоа мачкам

14. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.693
    Допаѓања:
    21.364
    Јас користев ланолин на Лансинох, ама кога земав Бејбилов се преродив и тогаш ми заздравеа целосно. Пробај.

На BadKarma94, Bebence29 и Ceneva им се допаѓа ова.
  15. lalinda

lalinda Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2018
    Пораки:
    438
    Допаѓања:
    166
    Исто на Бејби лов користев, многу ми се исушиа. Можеби за рани е добар, мене ич не ми се погоди. Со кремата е подобро во врска со чешање и сувост, ама нема влијание врз печењето при доење

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  16. see.emily.play

see.emily.play Популарен член

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    813
    Допаѓања:
    3.195
    Не знам дали е дозволено за доење, ама јас во најкризните моменти мачкав пантексол маст. Сум ја користела за рани, ммогу е ефикасна. Најчесто мачкав кога навечер легнуваше и знаев дека имам неколку сати да делува пред да се разбуди бебе за цицање. Пред да цица само со вода се одмивав и се бришев. Не со сапун за да не се сушат дополнително брадавиците. Ланолини два имав, на леа и на медела и не секогаш ми помагаа. Тежок период беше тој додека се навикнат брадавиците, а и долг некако. Вежби за дишење правев додека помине иницијалната болка.

На lalinda му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.693
    Допаѓања:
    21.364
    Да не случајно имаш кандида?

18. lalinda

lalinda Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2018
    Пораки:
    438
    Допаѓања:
    166
    Може требаше да продолжам без, да бидам упорна ама многу ми е неугодно и печењето не е толку многу големо при доењето како после доењето. А гледам убаво си цица и со преку нив и уште терам така месец ипол сме.
    Не. Ме прегледа бабицата што доаѓаше, го виде и бебето дека нема ништо и рече не е кандида.

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  19. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.281
    Допаѓања:
    28.013
    Смееш и маточина и мелатонин

На elenaklasik му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Carolin.

Carolin. Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.306
    Допаѓања:
    19.476
    Мајки имам многу болки во грбот особено навечер ми се плаче кога треба да станам за доење дали сум настината дали градите што ми тежат па боли не знам ама не се издржува болката, па пијам парацетамол наутро и навечер последниве 3 4 дена, знам дека е дозволен при доење ама ме фаќа шубе што секој ден пијам по 2, да не направам некоја беља на бебе?